Υπεύθυνη Αριστερά, αγώνες με προτάσεις

Ο ΣΥΝ πρέπει να απεμπλακεί από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Σαμπατακάκης, Συνέντευξη στην Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 08/03/2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φορέας αριστερισμού και ο αριστερισμός υπονομεύει τις κινητοποιήσεις, γι΄ αυτό και ο Συνασπισμός θα πρέπει να απεμπλακεί από αυτόν, υποστηρίζει ο Μιχάλης Σαμπατακάκης λίγες ώρες μετά τη «σταλινική», όπως τη χαρακτηρίζει, πρακτική ξυλοδαρμού του προέδρου της ΓΣΕΕ στο Σύνταγμα. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ θεωρεί ότι δεν είναι δεδομένη η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων της κυβέρνησης και διαπιστώνει πως η ζυγαριά γέρνει εις βάρος των εργαζομένων.

1 Είναι αναγκαία τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση;

Είναι αναγκαίος ο περιορισμός του ελλείμματος και του χρέους σε επίπεδο που μπορούμε να το στηρίξουμε χωρίς υπέρογκα επιτόκια.

2 Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι σωστά;

Δεν είναι δεδομένη η αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των επιτοκίων και την είσπραξη αυξημένων εσόδων. Το μόνο σίγουρο που μένει είναι η μείωση των μισθών.

Είναι άδικο, και για ορισμένα στρώματα δραματικό. Η ζυγαριά των μέτρων είναι εις βάρος των εργαζομένων.

3 Τι μέτρα θα χρειάζονταν;

Δίκαιης κατανομής των βαρών. Το κεντρικό πρόβλημα για τα δημόσια οικονομικά είναι το άδικο και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και μηχανισμός. Αφήνει έξω από τα φορολογικά έσοδα την παραοικονομία, που είναι πάνω από 40% του ΑΕΠ. Όλα τα εισοδήματα, χωρίς εξαιρέσεις, να φορολογούνται σε ενιαία κλίμακα. Να μειωθεί η έμμεση φορολογία, υπέρ της άμεσης.

4 Θα προκαλέσουν ύφεση τα μέτρα;

Ναι. Απαιτούνται αναπτυξιακές πολιτικές με σεβασμό στο περιβάλλον και την εργασία και όχι στο πελατειακό μοντέλο των εξυπηρετήσεων.

5 Να φύγει η κυβέρνηση, που λέει ο κ. Αλαβάνος;

Για να έρθει η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά;

6 Άρα, να μείνει το ΠΑΣΟΚ;

Τώρα είναι εκτός τόπου και χρόνου να ζητήσουμε εκλογές. Γι΄ αυτό επιδιώκουμε συσπείρωση δυνάμεων για να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Να αποκρούσουμε τις βίαιες επιθέσεις όπως αυτή κατά του Μανώλη Γλέζου.

7 Να μπλοκαριστούν τα μέτρα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το μπλοκάρισμα δεν απαντάει στην ανάγκη μείωσης του ελλείμματος και των επιτοκίων δανεισμού. Να αλλάξουν τα μέτρα, με δίκαιη κατανομή των βαρών και αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

8 Φταίει η Ε.Ε. για τα προβλήματα της Ελλάδας;

Στην Ε.Ε. υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά για τα ειδικά προβλήματα της Ελλάδας φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όμως οι ισχυροί της Ευρώπης, και ειδικά η Γερμανία, ανέχτηκαν και αξιοποίησαν την κερδοσκοπική επίθεση για να υποχρεώσουν σε μέτρα.

9 Να φύγουμε από το ευρώ, όπως υπονόησε ο κ. Αλαβάνος;

Τα προβλήματα τότε θα ήταν πολλαπλάσια. Θα είχαμε θηριώδη υποτίμηση της δραχμής και ως συνέπεια εκτίναξη του πληθωρισμού και δραματική πτώση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου.

10 Αρκεί η ύπαρξη του ευρώ για τις ανάγκες της Ευρώπης;

Όχι. Θα ήταν αναγκαίοι θεσμοί στήριξης του ευρώ, κοινή οικονομική πολιτική, ισχυρός κοινοτικός προϋπολογισμός, στήριξη των εθνικών οικονομιών από την Ε.Κ.Τ., γρήγορα βήματα δημοκρατικής πολιτικής ενοποίησης. Περισσότερη Ευρώπη και πιο αλληλέγγυα.

11 Μπήκαμε σε περίοδο κινητοποιήσεων. Τι μπορούν να πετύχουν;

Χρειάζονται μαζικοί, ενωτικοί αγώνες με προτάσεις και όχι απλώς καταγγελίες.

12 Και ο ξυλοδαρμός του προέδρου της ΓΣΕΕ;

Είναι αντιδημοκρατική, σταλινική, πρακτική. Ο αριστερισμός υπονομεύει τις κινητοποιήσεις. Ο αγώνας μας είναι κοινός με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

13 Και ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει;

Έχουμε μεγάλες διαφορές. Εμείς επιμένουμε στην απόκρουση του αριστερισμού.

14 Να παραμείνει ο ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι. Ο ΣΥΝ πρέπει να απεμπλακεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι φορέας αριστερισμού.

15 Και αν το συνέδριο του ΣΥΝ αποφασίσει άλλα;

Το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για μας κόκκινη γραμμή.

16 Δηλαδή, θα φύγετε;

 Δεν χωράμε στις διαδικασίες μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, που ουσιαστικά υποκαθιστά τον ΣΥΝ και, επομένως, όλα είναι ανοιχτά.

17 Τι θα κάνετε στις δημοτικές εκλογές;

Ο ΣΥΝ έχει παράδοση σε ανοιχτές, ευρείες συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

18 Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε γίνει επίθεση στον κ. Κουβέλη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Θεσσαλονίκη για δεκαετίες ταλαιπωρείται από το σύμπλεγμα Δεξιάς, Ακροδεξιάς και εθνικιστών ιεραρχών. Είναι αναγκαία η δημοκρατική στροφή στην πόλη.

19 Να αλλάξει η νομοθεσία για το άσυλο;

Έχουν πληθύνει τα περιστατικά άσκησης ή απειλής βίας κατά πανεπιστημιακών. Το πανεπιστήμιο με τις δικές του διαδικασίες πρέπει να υπερασπίσει τον κόσμο του με τον αποτελεσματικότερο κάθε φορά τρόπο, χωρίς να υπονομεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

20 Τελικά, η Αριστερά θέλει και μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη χώρα;

Δεν είμαι βέβαιος ότι θέλουν και μπορούν όλες οι αριστερές δυνάμεις.
Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος χρειάζεται μια Αριστερά υπεύθυνη, δημοκρατική, με προτάσεις, ενωτική.

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι