Θέμα: Δικαιοσύνη - Σελίδα: 1

Τριαντάφυλλα

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 15/05/2020

Μπορεί ένας εισαγγελέας να παρασύρεται από τον συναισθηματισμό του και να εκφωνεί έναν φορτισμένο λόγο όταν προτείνει την ενοχή ή την αθώωση ενός κατηγορουμένου; Ή πρέπει, ως εκ της θέσεώς του, να μεταχειρίζεται πάντα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη κατά τρόπο αμερόληπτο, ευπρεπή, απαθή και ψύχραιμο, όπως ορίζει το άρθρο 332 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας;

Οι ωραίοι μας δικαστές

Μιχάλης Κυριακίδης, Μεταρρύθμιση, 23/10/2017

Δεν είμαι νομικός και δεν γνωρίζω τι ακριβώς λέει το Σύνταγμα γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Είμαι ένας απλός πολίτης που βιώνει το 8ο έτος των μνημονίων και πληρώνω μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες το κόστος της κρίσης. Επίσης, ως δημοσιογράφος υποβάλλω δήλωση Πόθεν Έσχες, όπως προβλέπει ο νόμος υποχρεωτικά για δικαστές, βουλευτές, δημόσιους υπαλλήλους και όσους κατέχουν δημόσιες θέσεις και αξιώματα και δημοσιογράφους.

Πώς κρίνεται τελικά η Δικαιοσύνη;

Γιώργος Σιακαντάρης, 02/08/2017

Ο ορυμαγδός των κυβερνητικών επιθέσεων κατά της Δικαιοσύνης (τηλεοπτικές άδειες, πενταετής παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, Ηριάννα κ.λπ.) συνεχίζεται. Και δεν εννοώ τις ασυναρτησίες του κ. Πολάκη. Θα ήταν σχεδόν αδιάφορες, αν δεν ήταν υπουργός. Τι να πει όμως κανείς, αν σε αυτή την επίθεση πρωτοστατεί ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής αλλά ακόμη και ο Πρωθυπουργός της χώρας; Τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Στον διάλογο όμως που ξεκίνησε για το αν κρίνεται η Δικαιοσύνη, έχουν ειπωθεί απίστευτα πράγματα

Παρέμβαση χωρίς αρχές

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, 27/02/2016

Δ​​εν βρήκε λέξη να πει ο πρωθυπουργός για την κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία του λόγου, την οποία εξαπέλυσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου εναντίον του αγωνιστή κατά της χούντας και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη, αλλά είχε πολλά να πει για την πρωτοβουλία της εισαγγελέως του ίδιου δικαστηρίου, η οποία απλώς ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος.

Οι δικαστές και ο αραμπάς...

Σήφης Πολυμίλης, Το Βήμα της Κυριακής, 02/11/2014

Για πολλοστή φορά οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης της Δικαιοσύνης» επειδή με πρόσχημα τις δημοσιονομικές συνέπειες καθυστερεί να τους αποδώσει τα αναδρομικά που και οι ίδιοι, μέσω του Μισθοδικείου, αποφάσισαν για τον εαυτό τους. Υπενθυμίζουμε ότι με άλλες δικαστικές αποφάσεις θεωρήθηκαν νόμιμες οι περικοπές μισθών και συντάξεων για τους πολίτες β’ κατηγορίας...

Δικαιοσύνη της πρόληψης, της εκδίκησης ή του «ενταφιασμού» των δικαιωμάτων

Γιάννης Πανούσης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 30/06/2014

Αυτό το νομοσχέδιο δεν ακουμπάει πάνω στην αυξημένη εγκληματικότητα ή τη σωφρονιστική πραγματικότητα αλλά στοχεύει στην εξουδετέρωση, την εξουθένωση, τον εκφοβισμό των όποιων «εσωτερικών εχθρών» του κράτους. Δεν πρόκειται στην ουσία για τη διατήρηση της ασφάλειας εντός/εκτός φυλακών αλλά για την τιμωρητική [πέρα και έξω από το κράτος δικαίου ή τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες του 2006 ή ακόμα και του ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 2 §1, 5 §1) ή και του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν. 2776/99)] αχρήστευση ορισμένων κατηγοριών κρατουμένων ή συγκεκριμένων προσώπων.

Κι όλα αυτά, με βάση την επικίνδυνη έννοια της «επικινδυνότητας» την οποία ερμηνεύει αυθεντικά ο εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών, ο εισαγγελέας Εφετών ή και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αναρωτιέμαι ποιους θα μπορούσε να αφορά αυτή η νέα «μεσαιωνικής σύλληψης» φυλακή.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Γιώργος Κτιστάκης, Έθνος, 26/01/2013

Οι δικαστικές ενώσεις στράφηκαν κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τις πρόσφατες δηλώσεις του. Δεν έδειξαν όμως την ίδια ευαισθησία, όταν εισαγγελέας Πρωτοδικών έκανε λόγο για «κυβέρνηση δωσίλογων»

Φταίμε κι εμείς...

Η καθυστέρηση στην απονομή της (ποινικής) δικαιοσύνης και οι ευθύνες

Γιώργος Κτιστάκης, Τα Νέα, 25/01/2012

Διάχυτη είναι η πεποίθηση στους δικαστικούς λειτουργούς ότι η απονομή της δικαιοσύνης καθυστερεί, για την καθυστέρηση όμως αυτή φταίει μόνο η Πολιτεία που δεν παρέχει την υποδομή και τα μέσα που απαιτούνται, ότι οι ίδιοι διεκπεραιώνουν κατ’ έτος περισσότερες υποθέσεις και εκδίδουν περισσότερες αποφάσεις από τον μέσο όρο των ευρωπαίων συναδέλφων τους

Ο κ. Σανιδάς λειτουργεί πολιτικά και παρά τον νόμο

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή της Κυριακής, 26/04/2009

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λειτουργεί πολιτικά και προς όφελος της κυβέρνησης, υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας παράνομη την κίνηση του κ. Σανιδά να μην στείλει το φάκελο για το Βατοπέδι στη Βουλή. Ο Φ. Κουβέλης μιλά στην "Κ.Α." για την εξάρτηση του δικομματισμού από τα οικονομικά κέντρα, ζητεί να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, προτείνοντας μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις.

Το πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 26/04/2009

Aν μέχρι τώρα το αίτημα ήταν να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η περιπέτεια της δικογραφίας του Βατοπεδίου αποδεικνύει ότι πρέπει να προηγηθεί η εφαρμογή του υπάρχοντος. Διότι, σε τι θα είναι χρήσιμες οι νέες διατάξεις αν δεν διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν;

Η προσβεβλημένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Φώτης Κουβέλης, Αυγή, 20/08/2008

Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με πρόσωπα που διατέλεσαν ή διατελούν μέλη της κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.

Η υπονόμευση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων

Φώτης Κουβέλης, Αυγή της Κυριακής, 27/07/2008

Με τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου "Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες διατάξεις", ο υπουργός Δικαιοσύνης τροποποίησε τις διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που αφορούν στο καίριο ζήτημα του θεσμού της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων και εισαγγελιών.
Σύνολο καταγραφών: 14

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι