Στη Δημοκρατία καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή από καμία κοινωνική ή και ηλικιακή ομάδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ Ηρακλείου

17/12/2008

Μέσα σε ένα κλίμα γενικής αγανάκτησης για την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (με αφορμή τον φόνο ενός εφήβου από αστυνομικό όργανο και την έκρηξη εκτεταμένης βίας που συνόδευσε κατά κανόνα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των νέων), εμείς μέλη και φίλοι της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε, τα παρακάτω τα οποία συζητήσαμε και αποφασίσαμε ομόφωνα:

Ο φόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου έφερε στο προσκήνιο το θέμα της βίας και της κακομεταχείρισης πολιτών από κρατικούς αξιωματούχους και το παγιωμένο καθεστώς ανοχής και ουσιαστικής ατιμωρησίας. Τα τελευταία 4 χρόνια είχαμε 9 καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για κακομεταχείριση και παράνομη χρήση όπλων. Πέραν από τις δηλώσεις λύπης των δύο κυβερνητικών κομμάτων, είναι προφανής η απουσία συγκεκριμένων μέτρων από τις κυβερνήσεις που θα εγγυώνται τα Συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την διασφάλιση της απονομής δικαιοσύνης.

Η διαχρονική υστέρηση αρκετών κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εργασία, την ελλειμματική εκπαίδευση, την υγεία και γενικά σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο μεγάλου μέρους του πληθυσμού, σε συνδυασμό με το προβαλλόμενο από τα ΜΜΕ καταναλωτικό πρότυπο, την προκλητική διαβίωση μερίδας πολιτών πέραν από τα εύλογα αναμενόμενα εισοδήματα τους, τα μη τιμωρούμενα πολιτικά σκάνδαλα και τέλος το απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους καταγγελλόμενο αλλά πάντα συνεχιζόμενο καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς, είναι το σύνθετο υπόβαθρο της νεανικής έκρηξης που με αφορμή τον φόνο επακολούθησε.

Τα παραπάνω δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εκτεταμένη έκρηξη βίας με πράξεις βανδαλισμού και καταστροφής περιουσιών αναίτιων ιδιωτών. Στη Δημοκρατία καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή από καμία κοινωνική ή και ηλικιακή ομάδα. Χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει ούτε Δημοκρατία ούτε Ελευθερία. Ανεύθυνες ενέργειες όχι μόνον δεν συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας αλλά αποπροσανατολίζουν και συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους του δικομματισμού. Από την άλλη μεριά είναι χρέος της πολιτείας να προστατεύει την δημόσια και ιδιωτική περιουσία και δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια υποκατάστασης της από άτομα και ομάδες που επιδιώκουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Το πρόβλημα είναι βαθύτατα κοινωνικό. Ιστορικά, σε τέτοια προβλήματα, απάντηση και λύσεις πρότεινε πάντα η Αριστερά. Σε μία κοινωνική συγκυρία όπου η εμπιστοσύνη του κόσμου στην Αριστερά φαίνεται να ανανεώνεται, η στάση της Αριστεράς πρέπει να είναι ξεκάθαρη, τολμηρή, και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας. Μία στάση ενάντια στη διαπλοκή, τη διαφθορά, ενάντια κάθε μορφή βίας, μια στάση χωρίς αντιφάσεις, που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανοίξει και πάλι τις προοπτικές για μια ανθρώπινη κοινωνία δικαίου και αξιοπρέπειας.

Τώρα είναι ώρα της ευθύνης. Όλοι οφείλομε να τοποθετηθούμε ανοικτά και ξεκάθαρα.

Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ Ηρακλείου

Θέμα

Διαδηλώσεις- Βία

Σύνολο καταγραφών: 102

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι