Θέμα: Αμερική - Σελίδα: 1
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 29/01/2023
Κώστας Καλλίτσης
Η αμερικανική οικονομία ζεσταίνεται για μια νέα κούρσα φέτος, με κινητήρα τις επενδύσεις στη βιομηχανία και καύσιμο το πακέτο Μπάιντεν «για τη μείωση του πληθωρισμού» – στα αλήθεια, για τον πράσινο εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της αμερικανικής οικονομίας. Με κρατικές ενισχύσεις (κυρίως εκπτώσεις φόρου) 737 δισ. δολ. σε βάθος 10ετίας, εκ των οποίων τα 369 δισ. δολ. προορίζονται για προστασία του περιβάλλοντος και ενέργεια, οι ΗΠΑ διεκδικούν να βγουν μπροστά στον ανταγωνισμό με την Κίνα.
Το σκηνικό εμφάνιζε τις προδιαγραφές ενός Ρεπουμπλικανικού θριάμβου: τον υψηλότερο πληθωρισμό από το ’80, τιμές της βενζίνης να έχουν ξεφύγει, εγκληματικότητα ανοδική, και έναν γηραιό Δημοκρατικό Πρόεδρο με αποδοχή κάτω από 40%. Και μακρά παράδοση νίκης του αντίπαλου κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές –παράδοση που μόνον ο Κλίντον το 1998 και ο Μπους το 2002 (υπό εξαιρετικές κάθε φορά συνθήκες) είχαν καταφέρει να σπάσουν.
Έχουμε υποστεί τόσο καταιγιστικό βομβαρδισμό κακών ειδήσεων και δυσοίωνων προφητειών για την υγεία της δημοκρατίας στον κόσμο, ώστε κρατιόμαστε από την παραμικρή υποψία καλής είδησης, σαν ναυαγοί από ένα ξύλο στον ωκεανό. Έστω και φτενό. Οι αμερικανικές εκλογές της περασμένης Τρίτης ήταν ένα τέτοιο σωσίβιο: Η Αμερική επιβεβαίωσε τον διχασμό της, αλλά το κόκκινο κύμα δεν σάρωσε. Η καμπάνια Τραμπ, που επιδίωξε να κάνει τον θρίαμβο των ακραίων MAGA υποψηφίων (που είχε καταφέρει να επιβάλει στο κόμμα του) πλατφόρμα εκτόξευσης της δικής του ρεβανσιστικής υποψηφιότητας, απέτυχε. Η Αμερική- και μαζί της ένα μεγάλο μέρος του κόσμου- ανάπνευσε με ανακούφιση.
Αν κάτι έμαθε ο κοινός θνητός στην Ελλάδα για τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ότι η Πολιτεία της Πενσυλβάνια ήταν κρίσιμη για τη Γερουσία και ότι μπορεί να την κέρδιζε ο Ρεπουμπλικάνος Μέμετ Οζ, που είναι φίλος του Ερντογάν. Για τους κοινούς θνητούς στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο η περιγραφή για τον Οζ ήταν ότι είναι φίλος του Τραμπ, γιατρός που έκανε καριέρα στην τηλεόραση και κομπογιαννίτης που πλάσαρε την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για την Covid.
, TVXS.gr, 05/07/2022
Ως κορύφωση του 30ετούς σχεδίου του αμερικανικού νεοσυντηρητικού κινήματος εκλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Αμερικανός οικονομολόγος και πολιτικός αναλυτής, Τζέφρι Σακς.
Σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia αναφέρει, ότι η διοίκηση Μπάιντεν «είναι γεμάτη με τους ίδιους νεοσυντηρητικούς που υποστήριξαν τους πολέμους των ΗΠΑ στη Σερβία (1999), στο Αφγανιστάν (2001), στο Ιράκ (2003), στη Συρία (2011), στη Λιβύη (2011) και που έκαναν τόσα πολλά για να προκαλέσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.».
Ό, τι καλύτερο συνέβη σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό είναι η άρση του τουρκικού βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν. Δεν αφορά άμεσα τη χώρα μας. Στο μέτρο που δένει πιο στενά την Τουρκία στη δυτική συμμαχία ωστόσο, βοηθά να πετύχουμε τον στόχο μας: ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο. Διότι κατά τα άλλα η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας κοιμάται ύπνο βαθύ.
, KReport, 08/06/2022
Η Σύνοδος Κορυφής Αμερικανικών Κρατών ήδη στην διάρκεια της προετοιμασίας της επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι ζούμε ήδη σε έναν πολυκεντρικό, πολυπολικό, μετα-αμερικανικό κόσμο. Η Κεντρική και Νότια Αμερική την οποία στις αρχές του 20ου αιώνα ο Πρόεδρος Θήοντορ Ρούζβελτ είχε ονομάσει «Πίσω Αυλή» των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έτοιμη είναι να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά των αυταρχικών καθεστώτων της Ρωσίας και της Κίνας.
Έναν χρόνο από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ελάχιστοι του αναγνωρίζουν το μεγαλύτερο επίτευγμά του, ότι εν μέσω πανδημίας δημιουργήθηκαν 6,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τόσες όσες τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που όμως τελείωσε με συνολική απώλεια 3 εκατ. θέσεων, στην κορύφωση της πανδημίας.
Κυριάκος Πιερίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 22/01/2022
Η εγκατάλειψη του EastMed από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί την ολική στροφή της αμερικανικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα αντέδρασαν ως να ήταν αιφνιδιασμός, αλλά η αλήθεια είναι άλλη: γνώριζαν από πρώτο χέρι – από τον περασμένο μήνα – την ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ και απλώς σιωπούσαν, αποκλίνοντας διαρκώς από την πραγματικότητα και εμπαίζοντας την κοινή γνώμη.
, KReport, 21/01/2022
Σε υπερδιέγερση βρίσκεται το καθεστώς Ερντογάν, σε μια προσπάθεια αν όχι εξομάλυνσης τουλάχιστον σταθεροποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με μια σειρά από χώρες με τις οποίες είχε έλθει σε αντιπαράθεση.
Πρώτη κατηγορία, το Ισραήλ και η Αρμενία. Χωρίς να κρατήσει αποστάσεις από την Χαμάς και το Αζερμπαϊτζάν, η Άγκυρα επενδύει κυρίως στα πανίσχυρα λόμπι που διαθέτουν οι δύο χώρες με τις ΗΠΑ.
Μερικοί αξιοσέβαστοι οικονομολόγοι μιλούν σαν η οικονομία των ΗΠΑ να αντιμετωπίζει σοβαρό πληθωριστικό πρόβλημα. Ωστόσο, η τρέχουσα άνοδος των τιμών είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Τα τελευταία τρία χρόνια, η τεχνολογική πρόοδος παρείχε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα εγγυημένης αύξησης των πραγματικών μισθών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι πραγματικοί μισθοί είναι επί του παρόντος 4% κάτω από την αξία τους. Σας φαίνεται αυτό σαν αγορά εργασίας «υψηλής πίεσης»;
Νατάσσα Ρωμανού, Αυγή της Κυριακής, 07/11/2021
Για ακόμα μία φορά και σε αυτή τη σύνοδο φιλόδοξες εξαγγελίες έγιναν και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα
Στις τρεις πρώτες μέρες των εργασιών της Συνόδου για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη και με παρουσία αρχηγών κρατών έγιναν κάποιες σημαντικές εξαγγελίες.
Σύνολο καταγραφών: 85