Δυνατός Συνασπισμός για τη σύγχρονη αριστερά

Αλέκος Στογιάννος, Αποστόλης Στραγαλινός, Αυγή της Κυριακής, 13/01/2008

Η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Α. Αλαβάνου από την προεδρία του Συνασπισμού βρίσκει το κόμμα σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας. Ο νέος πρόεδρός του είναι ανάγκη να εργαστεί με όρους εσωκομματικής δημοκρατίας και διαφάνειας, σύνθεσης και συνεργασίας για ένα νέο συλλογικό όραμα στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς. Πιστεύουμε ότι η νέα ηγεσία χρειάζεται να κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

* |Άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης και παράλληλη εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διακυβέρνησης|. Στόχος δεν μπορεί να είναι η προσέλκυση ψήφων διαμαρτυρίας, αλλά η θετική ψήφος των πολιτών. Στο επίκεντρο του προγράμματος πρέπει να βρίσκονται: α) η νεολαία -να διακρίνουμε εγκαίρως και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις ιδιαιτερότητες που συνθέτουν, μέσα στις υφιστάμενες συνθήκες καπιταλισμού, το πλαίσιο στο οποίο διαβιούν οι νέοι άνθρωποι, β) η εκπαίδευση -να αγωνιζόμαστε για ένα ανοικτό, δημόσιο, δημοκρατικό σχολείο που μορφώνει και διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες χωρίς να αποτελεί έναν απλό υποβαθμισμένο προθάλαμο των ΑΕΙ, γ) τα εργασιακά δικαιώματα -να γίνουμε οι συμπαραστάτες των χιλιάδων σύγχρονων νέων προλεταρίων, οι οποίοι ανεξαρτήτως προσόντων και μορφωτικού επιπέδου παραμένουν ανασφάλιστοι, με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές ή εγκλωβισμένοι στην κατηγορία της αδήλωτης εργασίας, δ) το περιβάλλον -να αντιπαρατεθούμε στο οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που εφαρμόζεται αδιαφορώντας για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα, ε) τα δικαιώματα -να βγούμε μπροστά κατά του ρατσισμού, της κρατικής καταστολής, της φανταστικής κατασκευής του "περιούσιου έθνους", των ανθρωποκυνηγητών εις βάρος μεταναστών και μειονοτήτων, υπέρ όσων έχουν ανάγκη και όσων χρειάζονται φωνή.

* |Αταλάντευτος ευρωπαϊκός προσανατολισμός| με πολιτικό στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας Ευρώπης με ομοσπονδιακή βάση και μορφή, επ’ ωφελεία των πολιτών και όχι των οικονομικών παραγόντων. Η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική αριστερά οφείλει να παρέμβει κατά της εθνικής αναδίπλωσης και μάλιστα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση της ενιαίας Ευρώπης, εντός και εκτός συνόρων, με ξεκάθαρες προτάσεις για την Ευρώπη που θέλουμε, προκειμένου να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

* |Αμφίπλευρη διεύρυνση των συμμαχιών|. Ο Συνασπισμός χρειάζεται να πορευτεί στην κατεύθυνση των κοινωνικών και πολιτικών συνεργασιών υπηρετώντας τις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και συμβάλλοντας ενεργά στην παραγωγή νέων προτάσεων, ανοίγοντας πολιτικά και ιδεολογικά μέτωπα απέναντι στον αυξανόμενο κοινωνικό συντηρητισμό. Οι συμμαχίες πρέπει να κινούνται με σαφήνεια σε προγραμματική βάση και σε αμφίπλευρη κατεύθυνση. Τόσο προς ριζοσπαστικές δυνάμεις όσο και προς το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Είναι, επομένως, αναγκαίο και επίκαιρο το άνοιγμα των συμμαχιών του Συνασπισμού, μέσα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ενός αριστερού προωθητικού προγράμματος που θα μπορούσε να οδηγήσει, υπό προϋποθέσεις σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Το παράδειγμα της συνεργασίας αριστερών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στη Γερμανία δείχνει τον δρόμο.

Εν όψει του συνεδρίου εκφράζουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με:

- Τον τρόπο και χρόνο προώθησης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΥΝ, μια κίνηση που αιφνιδίασε και τον ίδιο (όπως τουλάχιστον αναγνώρισε και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του). Τα "δαχτυλίδια" και οι "προτεινόμενοι" είναι έξω από την κουλτούρα της δικής μας αριστεράς.

- Τον άκομψο τρόπο, με τον οποίο κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους επικοινωνιακή ατζέντα, περιφρονώντας τις πολιτικές παραμέτρους γνήσιων πολιτικών διεργασιών.

- Τη μεγάλη καθυστέρηση κατάθεσης πλατφόρμας θέσεων του Α. Τσίπρα. Είναι αριστερό να εκλέγονται σύνεδροι, χωρίς να έχει προηγηθεί πολιτική αντιπαράθεση των υποψηφίων προέδρων;

Επιπλέον: α) υποστηρίζουμε ότι το γενικευμένο κλίμα πολιτικής ρευστότητας απαιτεί πρόεδρο με αποκρυσταλλωμένες θέσεις και εμπειρία, ικανό να εγγυηθεί την ανανέωση και την αυτονομία του Συνασπισμού, καθώς και τη διεύρυνση των συμμαχιών του βάσει προγραμματικών συμφωνιών, β) πιστεύουμε, 35ρηδες οι ίδιοι, στην ανανέωση των ιδεών και όχι μόνο των ηλικιών. Η νεότητα δεν είναι ένα μονοσήμαντο βιολογικό χαρακτηριστικό. Νέος είναι αυτός που είναι φύσει και θέσει ανοιχτός σε νέες τάσεις και ιδέες, που μέχρι τα βαθιά γεράματα πιστεύει ότι αξίζει να αγωνίζεται για να αλλάξει τον κόσμο, γ) ισχυριζόμαστε ότι η κοινοβουλευτική διάσταση του Συνασπισμού πρέπει να αναδεικνύεται ως δυναμικό στοιχείο της παρουσίας του μέσα στην πολιτική ζωή, αλλά και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ενδεχόμενη εκλογή "εξωκοινοβουλευτικού" προέδρου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν αναιρεί τον κίνδυνο δημιουργίας τριαρχίας (κόμμα, κοινοβουλευτική ομάδα, ΣΥΡΙΖΑ), ένα σχήμα πολύπλοκο, βαρύ, δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό. Υποστηρίζεται βεβαίως ότι το συνέδριο είναι το μοναδικό κέντρο εξουσίας, εν τούτοις λησμονείται το γεγονός ότι στην πράξη η πολιτική υπόκειται συνεχώς σε εξειδικεύσεις και μετακινήσεις. Ο "κοινοβουλευτικός" πρόεδρος διαθέτει το προνόμιο αφενός της άμεσης αντίληψης του πολιτικού γίγνεσθαι όπως αυτό διαμορφώνεται στη Βουλή, αφετέρου της καθημερινής παρέμβασης και συμμετοχής στις διαδικασίες της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο μη κοινοβουλευτικός κατοικοεδρεύων στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου στα παραπάνω μειονεκτεί. Αυτό άλλωστε το επιχείρημα άκουσε πλειστάκις το 2004 ο εις εκ των υποψηφίων του προηγούμενου συνεδρίου, μη κοινοβουλευτικής (τότε) Μιχάλης Παπαγιαννάκης από όσους σήμερα υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Στην παρούσα πολιτική συγκυρία κρίνουμε ότι ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με αναμφισβήτητες και αποδεδειγμένες συνθετικές ικανότητες, συνιστά την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, διότι μπορεί να διασφαλίσει με επιτυχία το αναγκαίο πλαίσιο εσωκομματικής σταθερότητας, σύγχρονου προγραμματικού σχεδίου και, συνακόλουθα, εκλογικών επιτυχιών.

Προσδοκούμε στις 10 Φεβρουαρίου 2008 την προγραμματική ενίσχυση του Συνασπισμού για μια σύγχρονη αριστερά, μια προορατική αριστερά που προβλέπει αυτό που θα έρθει και προτείνει λύσεις τώρα.

Αλέκος ΣΤΟΓΙΑΝΝΝΟΣ, Π.Κ. Κέρκυρας

Αποστόλης ΣΤΡΑΓΑΛΙΝΟΣ, Π.Κ. Χολαργού

Θέμα

5ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο καταγραφών: 45

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι