Δεν θέλουμε εκλογή με δαχτυλίδια

Να εκλέγεται από όλα τα μέλη του κόμματος ο Πρόεδρος

Φώτης Κουβέλης, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 21/01/2008

Την εκλογή προέδρου του ΣΥΝ από όλα τα μέλη του κόμματος προτείνει ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι η άμεση δημοκρατία πρέπει να εφαρμόζεται και στην κομματική λειτουργία. Παράλληλα αφήνει αιχμές για μερίδα των ΜΜΕ τα οποία ασχολούνται με την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΝ ώστε να επηρεάσουν εσωτερικές εξελίξεις άλλων κομμάτων.

Oι εσωκομματικοί συσχετισμοί στην Κουμουνδούρου δεν είναι ούτε δεδομένοι ούτε αμετακίνητοι, λέει ο Φώτης Κουβέλης, διεκδικητής της ηγεσίας του ΣΥΝ αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», αφήνει αιχμές για τον απερχόμενο πρόεδρο λέγοντας ότι «σ΄ αυτήν την εκλογή προέδρου έχουμε δαχτυλίδια», ενώ διατυπώνει την πολιτική του διαφωνία για τον τρόπο με τον οποίο ο Αλ. Αλαβάνος δρομολόγησε το ζήτημα της διαδοχής. Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται συντονισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όχι ανταγωνισμοί.

Είναι γεγονός ότι οι συσχετισμοί στο κόμμα και στο συνέδριο δεν σας ευνοούν. Θα προτείνατε την εκλογή του προέδρου του κόμματος από όλα τα μέλη του Συνασπισμού;

Το καταστατικό του κόμματος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και με αυτές θα γίνει η εκλογή του προέδρου. Υποστηρίζω όμως ότι ο Συνασπισμός χρειάζεται μια πραγματική στροφή προς τη βάση του κόμματος, την οργάνωση και το περιεχόμενό της, η οποία δεν υπήρξε, παρά τη δέσμευση του προηγούμενου συνεδρίου μας. Στόχος μας πρέπει να είναι η πολιτικοποίηση της λειτουργίας των οργανώσεών μας και η αναβάθμιση της ιδιότητας του κομματικού μέλους με την ουσιαστική συμμετοχή του στην επεξεργασία και στη διαμόρφωση των σημαντικών αποφάσεων του κόμματος. Χρειάζε ται ένα σύγχρονο, μαζικό, πλουραλιστικό κόμμα που να στηρίζεται στην ουσιαστική συμμετοχή, την πρωτοβουλία και τη δράση των ίδιων των μελών του. Ένα κόμμα που να τολμά να αποκαταστήσει την κλονισμένη σχέση του πολίτη με την πολιτική. Διεκδικώντας την άμεση δημοκρατία για την κομματική λειτουργία- και όχι μόνον έξω από το κόμμαπρέπει να αξιοποιηθεί ο θεσμός του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και να υπάρξει άμεση εκλογή του προέδρου του κόμματος από το σύνολο των μελών του και αφού θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών του συνεδρίου και των πολιτικών αποφάσεών του. Έχετε υπαινιχθεί ότι ορισμένα ΜΜΕ «αξιοποιούν» τις εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΝ για τη ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος. Τι εννοείτε;

Ορισμένα ΜΜΕ, εχθρικά ή και αδιάφορα μέχρι πρότινος προς την Αριστερά, φαίνονται σήμερα ιδιαίτερα φιλικά προς αυτήν. Σχολιάζουν με εντυπωσιακό τρόπο τη διαφαινόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ωσάν να την επιθυμούσαν. Παρακολουθούν και παρεμβαίνουν με μονομέρεια στο θέμα της ηγεσίας του Συνασπισμού, γιατί θέλουν να πιέσουν, να επηρεάσουν εσωκομματικούς συσχετισμούς άλλων κομμάτων και να διαμορφώσουν συνθήκες καθορισμού των ηγεσιών τους. Η επιλογή ρευστοποίησης του πολιτικού συστήματος από ορισμένα ΜΜΕ και αντίστοιχα οικονομικά κέντρα είναι παρούσα. Δεν επιδιώκουν την ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Τη ρευστοποίησή του θέλουν για να το ανακαθορίσουν σ΄ ένα επίπεδο που η χειραγώγησή του, ο έλεγχός του και η διαμεσολάβησή του από τα ΜΜΕ θα είναι πιο εύκολη και πιο σκληρή. Η Αριστερά οφείλει να αντισταθεί και να μην παραγνωρίζει τους σχεδιασμούς υπαρκτών κέντρων παραεξουσίας.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Ανδρέας Κουρτίδης

Οι αναφορές σε δαχτυλίδια και σε αυτοκράτορες έχουν γίνει της μόδας στον Συνασπισμό. Τελικώς, δόθηκε δαχτυλίδι στον Αλέξη Τσίπρα;

Στον Συνασπισμό είχαμε πάντα ζωντανή και έντονη κομματική ζωή. Αυτό δεν μας εμπόδιζε να αντιμετωπίζουμε τα κορυφαία μας ζητήματα με απολύτως συλλογικές πολιτικές διαδικασίες. Το αρχηγοκεντρικό μοντέλο δεν μας ταιριάζει. Σε καμία εκλογή προέδρου του κόμματος δεν είχαμε αιφνιδιασμούς και «δαχτυλίδια». Σ΄ αυτή την εκλογή προέδρου, έχουμε.

Αντώνης Μάντζαρος, Πέτρος Καλιλόγλου

Κάποιοι λένε ότι αισθάνεστε ενοχλημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο κ. Αλαβάνος το ζήτημα της διαδοχής του. Είναι αλήθεια; Δεν πρόκειται για προσωπική ενόχληση. Για πολιτική διαφωνία πρόκειται. Μια διαφωνία που δεν αφορά μόνον εμένα, αλλά και άλλους πολλούς και στο κόμμα και στην κοινωνία. Μ΄ αυτό το δεδομένο, κάλεσα και καλώ τα μέλη του κόμματος να περάσουν πέρα και πάνω από ό,τι θολώνει τις συλλογικές διαδικασίες και να μείνουν στην επί της ουσίας πολιτική. Να διαφυλάξουν την εκλογή του νέου προέδρου από οτιδήποτε μπορεί να τη μειώσει ως πολιτική διαδικασία. Το συνέδριο πρέπει να αποφύγει την αναζήτηση «εσωτερικού εχθρού».

Παναγιώτης Κατσιμπόκης

Έχετε πει, με αφορμή το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης στη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό δεν αποτελεί διαφοροποίηση από τη γραμμή της ηγεσίας του ΣΥΝ που κατακεραυνώνει το ΠΑΣΟΚ; Ο ΣΥΝ γιατί δεν εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ;

Η κοινή πολιτική δράση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι αναγκαία εκεί όπου υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος για να υπάρχει αποτελεσματική απόκρουση και έλεγχος της κυβέρνησης. Συντονισμός της αντιπολίτευσης χρειάζεται και όχι ανταγωνισμοί. Αυτοί αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση και αυτοί οι ανταγωνισμοί το μόνο που εξυπηρετούν είναι οι βραχυπρόθεσμες, όσο και αναλώσιμες από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, κομματικές σκοπιμότητες. Στη θέση αυτή επιμένω, έστω κι αν εκλαμβάνεται ως διαφοροποίηση από τη γραμμή της ηγεσίας του ΣΥΝ.

Βασίλης Αξελής, Πελασγία

Γιατί ο Συνασπισμός εγκατέλειψε στα κείμενά του την εναλλακτική πρόταση εξουσίας, με αποτέλεσμα να χάνει και στελέχη; Ο διεμβολισμός του ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί και προσωπική σας επιλογή;

Είναι πολιτικά αναγκαίο ο Συνασπισμός να συναντηθεί, με βάση μια συγκεκριμένη εναλλακτική προγραμματική πρόταση, με ένα ευρύ φάσμα της νεολαίας, των πολιτών που προέρχονται και αναφέρονται στον σοσιαλιστικό χώρο, με ριζοσπάστες οικολόγους και άλλους. Είναι αναγκαίο το άνοιγμα των συμμαχιών του Συνασπισμού, μέσα και από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις της οικολογίας, καθώς και τους πολίτες που κινούνται στον αριστερό σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Η εναλλακτική πρόταση εξουσίας υπάρχει. Οι διαφορές προγραμματικού χαρακτήρα με το ΠΑΣΟΚ είναι πολλές και σημαντικές. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό, με απουσία της προϋπόθεσης των προγραμματικών συμφωνιών, να μιλάμε για συνεργασία για την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Η συνεργασία για τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας προϋποθέτει προγραμματικές συμφωνίες. Αυτές μπορούν να στηρίζουν τη σύγκλιση, με στόχο τη μετατόπιση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται σε μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.

Αυτές οι προϋποθέσεις απουσιάζουν. Πιστεύω όμως στην ανάγκη κοινής πολιτικής δράσης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εκεί που μπορεί να υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος, για την αποτελεσματική απόκρουση της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν αρκεί να φωτογραφίζουμε τη σημερινή κατάσταση. Πρέπει να την αλλάξουμε σε μια προοπτική ευρύτερων εξελίξεων.

Σταμάτης Γενίτσαρης

Εάν εκλεγείτε πρόεδρος του Συνασπισμού, ποιον ρόλο θα επιφυλάξετε για τον απερχόμενο πρόεδρο Αλέκο Αλαβάνο; Τόσο ο Συνασπισμός όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν με συγκεκριμένες συλλογικές διαδικασίες που καθορίζουν καθήκοντα και ρόλους. Αυτές οι διαδικασίες δεσμεύουν και αυτές πρέπει να ακολουθηθούν. Οτιδήποτε άλλο είναι ξένο για την ανανεωτική Αριστερά.

Μαίρη Αντωνιάδου

Ακόμη και τώρα, αρκετές ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας, ορισμένοι σύντροφοί σας στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι οδηγείστε σε μια προδιαγεγραμμένη ήττα. Τι τους απαντάτε;

Η υποψηφιότητά μου διεκδικεί να στηρίξει την αναγκαία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πολιτική ανανέωση του Συνασπισμού, σε μια περίοδο που τα μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα απαιτούν μια Αριστερά αντίστοιχα ανοιχτή σε απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις. Η υποψηφιότητά μου απευθύνεται σε όλα τα μέλη του κόμματος, με συγκεκριμένα προγραμματικά στοιχεία και πολιτικές θέσεις. Γνωρίζω τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, δεν τους θεωρώ όμως δεδομένους και αμετακίνητους και διεκδικώ να πείσω με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς μου. Εξάλλου και στο ενδεχόμενο που δεν θα εκλεγώ πρόεδρος δεν θα θεωρήσω το αποτέλεσμα ούτε εγώ, ούτε και πολλοί άλλοι ως «ήττα», γιατί σε κάθε περίπτωση θα έχουν αναδειχθεί σημαντικά οι θέσεις που υπηρετούν την ανανεωτική- ριζοσπαστική Αριστερά.

Θέμα

5ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο καταγραφών: 45

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι