ΘΕΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΡΓΗΣΕ

Νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω ΕΓΣΣΕ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 29/01/2019

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» , για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπογράμμισε:

Η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι θετικό γεγονός, έστω και αν άργησε! Έστω και αν η αύξηση θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από 1.1.2017.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει και τις παρενέργειες, που η αύξηση αυτή συνεπιφέρει.

Πρώτα και κύρια απαιτείται η μέριμνα για την μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, μια και αυτές καθορίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον το γενικό ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους αποκτάει σήμερα επείγουσα προτεραιότητα, με τη συγκεκριμένη μείωση κατάργηση της επιπλέον εισφοράς του 1% επί των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ.

Πάνω από όλα όμως απαιτείται μια μείζον θεσμική παρέμβαση. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το θεσμικό πλαίσιο του 2013 (Ν. 4172/13) για να είναι αυτή που καθόρισε με υπουργική απόφαση την αύξηση. Πολιτικά κατανοητό στη συγκυρία αυτή.

Όμως αυτό δεν πρέπει να συνεχίζεται. Απαιτείται μια θεσμική τομή. Η κυβέρνηση οφείλει να τροποποιήσει το νόμο, εισάγοντας άμεσα την αποκλειστική ευθύνη για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους-ανταγωνιστές, μέσα από τη πλήρη αποκατάσταση του θεσμού των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν αποδείξει ότι έχουν την υπευθυνότητα και τη μέριμνα για τις αντοχές της οικονομίας.

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Θέμα επικαιρότητας:
Οικονομική κρίση

Σύνολο: 987 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι