Η εξίσωση

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 16/03/2020

Αυτό που έχει σημασία σε μια κρίση τόσο μεγάλης έκτασης είναι να εξασφαλιστούν τα βασικά για τον πληθυσμό: διατροφή, ενέργεια, τηλεφωνία, φάρμακα, περίθαλψη… και εφημερίδες. Εφημερίδες, σε ψηφιακή ή χάρτινη μορφή, που σας μεταφέρουν αυτά που συμβαίνουν και διευρύνουν τους ορίζοντές σας εν μέσω αυτού του αναγκαστικού εγκλεισμού».

Με τα παραπάνω λόγια απευθύνθηκε χθες στους αναγνώστες η διευθύντρια της El País Σολεδάδ Γκαγιέγκο-Ντίαθ. «Δεν θα δημοσιεύουμε φυσικά κριτικές κινηματογράφου ή θεάτρου», έγραψε, «αλλά θα παρουσιάζουμε βιβλία, μουσική και εκπομπές που μπορείτε να παρακολουθήσετε από το σπίτι. Δεν θα σταματήσουμε να σας παρέχουμε πληροφόρηση από τους χώρους του πολιτισμού, της διεθνούς πολιτικής, της οικονομίας ή του αθλητισμού. Δεν θα κόψουμε τα άρθρα των μεγάλων διανοουμένων ούτε τα σκίτσα».

Ο κορωνοϊός δοκιμάζει πολλά πράγματα. Πρώτα απʼ όλα την υγεία μας, φυσικά, και ιδιαίτερα εκείνη των πλέον ευάλωτων. Υστερα τις ανθρώπινες σχέσεις και τους πραγματικούς ή υποθετικούς δεσμούς εμπιστοσύνης που τις χαρακτηρίζουν. Την παγκοσμιοποίηση, που, από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μέχρι το προσφυγικό και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα. Τη συνοχή της Ευρώπης, όπου για άλλη μια φορά κάθε χώρα κάνει το δικό της: η Γερμανία και η Γαλλία, για παράδειγμα, έθεσαν περιορισμούς στις εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού.

Δοκιμάζεται όμως και η ίδια η δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίνα, που άργησε πέντε εβδομάδες να αντιδράσει, ισχυρίζεται τώρα ότι χάρις στο δικό της αντιφιλελεύθερο μοντέλο «νίκησε» τον ιό. Κι έρχεται να καλύψει το κενό της Ευρώπης, στέλνοντας στη χειμαζόμενη Ιταλία ειδικούς, μάσκες και αναπνευστικά μηχανήματα…

Σε αυτές τις συνθήκες, η ευθύνη του Τύπου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. «Στο Διαδίκτυο ή στο χαρτί», τόνισε στο άρθρο της η διευθύντρια της ισπανικής εφημερίδας, «η καρδιά της El País θα εξακολουθήσει να παρέχει πληροφόρηση που συνδυάζει την πάντα αναγκαία κριτική με μια ισχυρή αίσθηση αλληλέγγυας κοινότητας απέναντι στις δυσκολίες. Εμείς, που ετοιμάζουμε την εφημερίδα, κι εσείς, οι αναγνώστες μας, έχουμε έναν ιδιαίτερο δεσμό. Ετσι νιώθουμε και θα αγωνιστούμε για να μη σας διαψεύσουμε».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν θα μπορούσε την περασμένη Παρασκευή να θέσει καλύτερα τη «δύσκολη, αλλά όχι άλυτη» εξίσωση ανάμεσα στην αναγκαιότητα της διαφύλαξης των συνόρων μας και στην εκπλήρωση του ανθρωπιστικού μας καθήκοντος «απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους». Η Γκαγιέγκο-Ντίαθ δεν θα μπορούσε να θέσει καλύτερα την εξίσωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά όλοι εμείς οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, είτε πρόκειται για ένα «εθνικό» θέμα είτε για ένα θέμα που άπτεται της πολιτικής, της κοινωνίας, του πολιτισμού ή - όπως αυτές τις δύσκολες ώρες - της υγείας. Ο καθένας αναμετριέται με τις ευθύνες του, με το θάρρος του και με τη συνείδησή του. Κι όλοι δίνουμε εξετάσεις, συνεχώς, απέναντι στους αποδέκτες της δουλειάς μας.

Αλλά είμαστε εδώ. Μαζί σας.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι