Παρακαλούμε, με μέτρο οι «συντέλειες του κόσμου»

Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-04-04

Γιάννης Βούλγαρης
Γιάννης Βούλγαρης
Το ξέραμε εδώ και καιρό από τους ιστορικούς, τους κοινωνιολόγους, τους ψυχολόγους αλλά κυρίως από τους μεγάλους λογοτέχνες. Μια επιδημία, πόσω μάλλον μια πανδημία, τεμαχίζει τον χρόνο σε ένα «πριν» και ένα «μετά», κυρίως όμως τον παγώνει σε ένα «τώρα». Ενα «τώρα» σχεδόν ακίνητο, επαναληπτικό, μονοθεματικό και μονότονο μέσα στη δραματικότητά του. Σαν αυτό που ζούμε αυτή την εποχή του κορωνοϊού. Με μια πρωτόφαντη ιδιαιτερότητα: αυτό το «τώρα» είναι παγκοσμιοποιημένο όσο ποτέ στο παρελθόν. Βιώνουμε ατομικά και συλλογικά μια παράξενη διαλεκτική όπου συνυπάρχουν η πιο εκρηκτική και απότομη ρήξη της καθημερινότητάς μας με την καταφυγή ή την προσπάθεια διάσωσης του «οικείου», του όποιου «οικείου» και ό,τι σταθερού καθησυχάζει τον καθένα μας. Στην πραγματικότητα, αυτή η διαλεκτική συνύπαρξη δεν είναι καθόλου παράξενη. Τέτοιες συνθήκες δραματικών και ξαφνικών αλλαγών κορυφώνουν την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, ραγίζουν τη βεβαιότητα και τη σταθερότητα του κοινωνικού και υλικού περιβάλλοντός του. Σαν άμυνα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς που ενισχύουν την οντολογική ασφάλειά μας και καθησυχάζουν το άγχος, τον φόβο και τις φοβίες. Επενδύουμε στις ρουτίνες και τις κεκτημένες συνήθειες που μπορούμε να διατηρήσουμε στις έκτακτες συνθήκες, εμπιστευόμαστε ή ανακτούμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, στο κράτος και στις ηγεσίες - στο μέτρο, εννοείται, που αποδεικνύονται επαρκώς αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι.

Ομως, αυτή η συνύπαρξη συνέχειας και ασυνέχειας χαρακτηρίζει όλες τις όψεις της δημόσιας ζωής. Είναι παλαιό και γνωστό φαινόμενο η έλξη που ασκούν οι Δυστοπίες σε ένα μέρος της διανόησης. Ετσι είδαμε και πάλι γνωστούς στο διεθνές κοινό διανοουμένους να προφητεύουν διάφορες «συντέλειες»: της φιλελεύθερης δημοκρατίας, του καπιταλισμού, του νεοφιλελευθερισμού, της παγκοσμιοποίησης. Κοινό χαρακτηριστικό: οι προφητείες για το «μετά» απλώς επαναλαμβάνουν και προεκτείνουν τις απόψεις που είχαν ήδη διατυπώσει για το «πριν» σε μια αδιατάρακτη σχεδόν συνέχεια.

Παλαιό και γνωστό είναι επίσης το φαινόμενο σε τέτοιες εποχές να οργιάζουν οι συνωμοσιολογικές θεωρίες. Μικρό το κακό, απλώς ανεβάζουν τον δείκτη ηλιθιότητας μιας κοινωνίας. Αντιθέτως, πιο προβληματικές είναι οι μονοδιάστατες οπτικές που απλουστεύουν σύνθετες και αντινομικές ιστορικές τάσεις οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη και θα συνεχίσουν ασφαλώς να εξελίσσονται μετά την κρίση του κορωνοϊού. Απλουστευτική είναι π.χ. η οπτική που προβλέπει την επιστροφή σε έναν κόσμο εθνικών κρατών γιατί η παγκοσμιοποίηση έχει αποτύχει, καταρρεύσει ή είναι υπαίτια των επιδημιών. Κάτι τέτοιο προφητεύουν όσοι βλέπουν τη σχέση παγκοσμιοποίηση - εθνικό κράτος ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου όταν ενισχύεται η μία χάνει το άλλο και αντιστρόφως. Ή όσοι αφελώς πιστεύουν ότι διεθνείς οργανισμοί, διεθνείς ΜΚΟ και πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι τα υποκείμενα που θα διαχειριστούν την παγκοσμιοποίηση παραβλέποντας την ισχύ, τον ρόλο και το κύρος των κρατών. Η πραγματικότητα βρισκόταν και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται πέρα από αυτές τις «κρατοκεντρικές» ή «υπερπαγκοσμιοποιητικές» αντιλήψεις. Παγκοσμιοποίηση και εθνικά κράτη θα συνεχίσουν να συνδιαμορφώνονται και να συνεξελίσσονται με επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, με τρόπους που υπαγορεύονται από τις συγκυρίες και τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες η παγκόσμια πολιτική είχε ήδη μπει σε φάση αναταράξεων καθώς μεταβάλλονταν οι συσχετισμοί κυρίως μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Η κρίση του κορωνοϊού με τις οικονομικές της επιπτώσεις συμβαίνει μέσα στο ταραγμένο αυτό τοπίο. Μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι η διασυνδεσιμότητα και η παγκόσμια αλληλεξάρτηση θα συνεχίσουν να αποτελούν την κυρίαρχη δομική τάση, καθώς η επιστροφή στις εθνικές περιχαρακώσεις θα σήμαινε γενικευμένη και απότομη οπισθοδρόμηση. Είναι επίσης εύλογο να ενισχύσουν το αίτημα της διεθνούς συνεργασίας για τη διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης καθώς όλες οι προβλέψεις λένε ότι οι πανδημίες θα χτυπούν κατά καιρούς τον κόσμο. Η κρίση όμως του κορωνοϊού μπορεί να επιδράσει έμμεσα, αναλόγως των πολιτικών επιπτώσεων που θα έχει στους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής. Πώς θα επιδράσει στις αμερικανικές εκλογές; Στη νομιμοποίηση του κινεζικού καθεστώτος; Στη συνοχή της ΕΕ; Σε περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία ή η Βραζιλία;

Η κρίση του κορωνοϊού αναθέρμανε τις συζητήσεις για τον ρόλο του κράτους στις εθνικές κοινωνίες. Εύλογα, δεδομένης της έκτακτης και πρωτοφανούς κρατικής παρέμβασης όχι μόνο στην οικονομία, όπως είχε κάνει στην κρίση του 2008, αλλά στις ζωές των πολιτών. Πράγματι, μέσα στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας το κάθε κράτος ανέλαβε τον ρόλο τού αναμφισβήτητου πρωταγωνιστή και εγγυητή της επιβίωσης των κοινωνιών και των πολιτών. Απόλυτα λογικό και ευκταίο. Ηταν και είναι η αφετηριακή συγκροτητική λειτουργία κάθε μορφής κράτους, λειτουργία που έρχεται στο προσκήνιο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ειδικά το δημοκρατικό κράτος έχει προβλέψει στο Σύνταγμά του τους όρους και τους τρόπους παρέμβασής του σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες αναζητώντας τον συμβιβασμό μεταξύ της ασφάλειας της κοινωνίας, του αμοιβαίου ελέγχου των εξουσιών, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Οι ανησυχίες για τους κινδύνους που διατρέχουν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες από το αποτύπωμα που θα αφήσει η σημερινή έκτακτη κατάσταση ανήκουν ασφαλώς στην έξαρση της δυστοπικής σκέψης λόγω γενικευμένης ανασφάλειας. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η επανάληψη ενός γνωστού στη θεωρία φαινομένου: η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην τάση ομογενοποίησης που φέρνει η παγκοσμιοποίηση και ταυτόχρονα στην επίμονη αναπαραγωγή των ιδιαίτερων εθνικών χαρακτηριστικών. Ενώ τα κράτη έπαιρναν τα ίδια περίπου μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον ίδιο κίνδυνο, οι χρόνοι, οι τρόποι και η έκταση καθορίζονταν από τις εθνικές συνθήκες των χωρών. Οι παράγοντες και οι επιλογές που έγιναν καθορίστηκαν από την πολιτική κουλτούρα της χώρας, την κατάσταση και την αντοχή των εθνικών συστημάτων υγείας, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής ηγεσίας. Οι ίδιοι αυτοί παράγοντες θα καθορίσουν την ικανότητα κάθε χώρας να σταθεί στο «μετά» την κρίση, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να πραγματοποιηθούν κάποιες γενικές και ομοιόμορφες μεταβολές στις σχέσεις δημοσίου - ιδιωτικού, κράτους - αγοράς.

Μέχρι τώρα η Ελλάδα, να χτυπήσουμε ξύλο, στέκεται καλά, όπως διεθνώς αναγνωρίζεται. Τα εύσημα πηγαίνουν στον Πρωθυπουργό που έκανε εγκαίρως την ηθική επιλογή πρώτα οι άνθρωποι και ύστερα η οικονομία, ασφαλώς στο ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό που έδειξε ότι οι λειτουργοί τού ΕΣΥ είναι καλύτεροι από το ΕΣΥ, και στους πολίτες που δείχνουν αντοχή και ωριμότητα. Η διαφορά με την οποία η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει προς το παρόν τουλάχιστον αυτή την κρίση σε σχέση με εκείνη του 2008 είναι εντυπωσιακή και αξίζει να μελετηθεί όταν τελειώσει αυτή η ιστορία. Ξέρουμε ότι το «μετά» θα είναι πολύ δύσκολο. Αυτό που δεν ξέρουμε, πόσο διαφορετικό θα είναι. Ξέρουμε ότι συνολικά και ατομικά θα αντιμετωπίσουμε οξύτατα οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν ξέρουμε αν ως χώρα θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε σε σταθερές πολιτικές κάποια από όσα εφαρμόσαμε γρήγορα υπό την πίεση ενός αναγκαστικού εκσυγχρονισμού εκτάκτου ανάγκης. Σταθερές πολιτικές όπως η ψηφιοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και της Δημόσιας Διοίκησης, όπως η ουσιαστική ανανέωση του ΕΣΥ, όπως η διάδοση νέων μορφών εργασίας με σεβασμό των δικαιωμάτων, όπως η φροντίδα για τους πιο αδύναμους.

Θέματα επικαιρότητας: Υγεία

Το τσουνάμι που έρχεται

Μαρία Κατσουνάκη, 2026-01-31

Περνάει ώρες στην είσοδο της πολυκατοικίας, κτυπώντας επιτακτικά...

Περισσότερα

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Οταν ανοίγει μια χαραμάδα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-06-11

Tο ΕΚΑΒ είναι λειψό, του λείπουν περίπου 80 ασθενοφόρα για...

Περισσότερα

Σε κανέναν δεν αξίζει να πεθαίνει σε μια καρότσα φορτηγού

Πέτρος Κατσάκος, 2023-06-07

Σήμερα έφυγε μια ψυχή μέσα απ’ τα χέρια μου, πάνω σε μια...

Περισσότερα
Δημήτρης Ραυτόπουλος

Καρκίνος / Η επόμενη πανδημία

Δημήτρης Ραυτόπουλος, 2023-02-05

Tο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του...

Περισσότερα
Ανδρέας Ξάνθος

Δημόσιες πολιτικές για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου

Ανδρέας Ξάνθος, 2023-02-05

Ο καρκίνος θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας...

Περισσότερα

Ο θάνατος του ΕΣΥ

Παναγιώτης Στεφάνου, 2023-01-02

Αναλαμβάνεις την κυβέρνηση και σκοπεύεις, στο πλαίσιο των...

Περισσότερα

Πώς ξήλωσαν σε μία νύχτα το ΕΣΥ του Ανδρέα και τη δωρεάν Υγεία

Γιάννης Δεβετζόγλου, 2022-12-03

Σε συνολική καταστροφή φαίνεται να οδηγεί το υπουργείο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Ενότητα και ανασύνθεση με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση

Στέργιος Καλπάκης, 2026-03-15

Να συμβάλλουμε στην αναγκαία ενότητα και ανασύνθεση του...

Κώστας Χλωμούδης

Η Ελλάδα χωρίς διπλωματικά ερείσματα με τη ναυτιλία της εκτεθειμένη

Κώστας Χλωμούδης, 2026-03-15

Όταν η γεωπολιτική επιλογή μετατρέπεται σε ναυτιλιακό...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Τύπος και Δημοκρατία

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-15

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εξαπολύσει ακόμα έναν πόλεμο...

Θόδωρος Τσίκας

Ο εθνικολαϊκισμός βλάπτει σοβαρά

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-09

Η αμυντική συνδρομή στην Κύπρο δεν έπρεπε να γίνει διμερώς....

Μαριλένα Κοππά

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας

Μαριλένα Κοππά, 2026-03-08

Πολύ μελάνι έχει χυθεί την προηγούμενη βδομάδα, και δίκαια,...

Σύμπλευση με την Ευρώπη ή παιχνίδια στη Μέση Ανατολή;

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-03-07

Στις εφτά ημέρες του πολέμου η Κύπρος βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς...

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως βολεύει τους ισχυρούς

Τάσος Παππάς, 2026-03-07

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Το ακούμε εδώ και κάμποσο καιρό...

Ακριβές συμβουλές…

Πάσχος Μανδραβέλης, 2026-03-07

Ενα από τα ελληνικά παράδοξα είναι ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,...

Γιατί αποστασιοποιείται η Κίνα από το Ιράν;

Πλάμεν Τόντσεφ, 2026-03-07

Την ώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή και πολιορκείται το...

Τα σπουργίτια της Τεχεράνης

Παύλος Τσίμας, 2026-03-07

Η Κίνα, κάποτε, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στα σπουργίτια....

Θύμα των εκλογών η οικονομική πολιτική

Αντώνης Καρακούσης, 2026-03-05

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό...

Με την ψυχρή γλώσσα της Ρεαλπολιτίκ – γιατί πού χώρος για άλλες;

Λουκάς Τσούκαλης, 2026-03-04

Με την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, άνοιξε και...

×
×