Eκλογές : συμπεράσματα και προοπτικές για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Σάκης Παπαθανασίου, Αυγή, 26/10/2007

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με ένα νέο μίγμα «πολιτισμικής» Αριστεράς και σύγχρονων κοινωνικά ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί σημαντική εκλογική υποστήριξη και ευρύτερη πολιτική επιρροή, στη δεδομένη ευνοϊκή πολιτική συγκυρία. Η επικοινωνία του με τμήματα της δημοκρατικής κοινής γνώμης και η σύνδεσή του με τη νεολαία, συνιστούν τα πλέον ελπιδοφόρα και δυναμικά στοιχεία της επιτυχίας του.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α παρά τη διατήρηση πολλών παραδοσιακών στερεοτύπων στη διακήρυξή του, παρουσίασε μια αριστερή ταυτότητα, που εδραζόταν στο έδαφος σύγχρονων διακυβευμάτων. Αντιπαρατέθηκε με το δικομματισμό στο σύνολό του, με ιδιαίτερη έμφαση στη Ν.Δ που είχε την κυβερνητική ευθύνη. Εξέφρασε δυναμικά και ουσιαστικά το αίτημα της δημοκρατικής εμβάθυνσης που έχει ανάγκη η χώρα , κλείνοντας τη «στρόφιγγα» διαρροών προς το ΠΑΣΟΚ. Εμφανίστηκε με πολιτική αυτοσυνειδησία και συναντήθηκε με πολίτες από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που θέλησαν να αντιπαρατεθούν στο δικομματισμό.

Στις εκλογές πήγαμε προφανώς με μια πολιτική γραμμή καθορισμένη από την πλειοψηφία. Όμως ταυτόχρονα και εξ αντικειμένου λειτούργησαν προς το εκλογικό σώμα όλα τα ρεύματα ιδεών του κόμματος και συσσωματώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα η επίδραση που αυτά έχουν στην κοινωνία. Αυτό φαίνεται από τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, τους σταυρούς προτίμησης των υποψηφίων αλλά και την εικόνα του πλουραλισμού αριστερών ιδεών που ενυπήρχε στον κόσμο που μας εμπιστεύθηκε.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του σ. Αλαβάνου, ο οποίος σε μια μάχη έντονα χρωματισμένη από την παρουσία των πολιτικών αρχηγών, κατάφερε να εκφέρει έναν άμεσο και με στοχοθεσία πολιτικό λόγο, εκφράζοντας με προωθητικές συνθέσεις τους προβληματισμούς όλων των «ψυχών» της δικής μας Αριστεράς.

Έτσι πετύχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είναι συνισταμένη δύναμη όλων των συνιστωσών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αλλά και των ρευμάτων του ΣΥΝ.

Το νέο πολιτικό τοπίο μας θέτει προ μεγάλων ευθυνών. Θα κριθούμε κυρίως :

i. Από την ικανότητα να ερμηνεύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα με την ακρίβεια αποδεικτικών μέσων και να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους πολλοί πολίτες μας ψήφισαν, αποφεύγοντας η μεν μειοψηφία να το θεωρήσει ως απλό προϊόν της πολιτικής συγκυρίας που ενίσχυσε μια στάση διαμαρτυρίας , η δε πλειοψηφία να επιβεβαιώσει τη λεγόμενη αριστερή στροφή επιδιώκοντας μια «αριστερή εμβάθυνση» που θα ενισχύσει πολιτικές θέσεις ή φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά ουδόλως σχετικών ή επικροτούμενων από το εκλογικό αποτέλεσμα.

ii. Από την κατανόηση της ανάγκης και την επακόλουθη έμπρακτη προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας Αριστεράς σύγχρονης με ισχυρό παρεμβατικό ρόλο. Αυτό το καθήκον υπερβαίνει τους γνωστούς έως σήμερα εσωτερικούς μας διαχωρισμούς και μας θέτει όλους μπροστά στην ανάγκη τολμηρών αναπροσαρμογών. Απαιτεί προγραμματική αναβάθμιση, επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων , ενεργή παρουσία στα κινήματα και τους θεσμούς και εκπομπή μιας εικόνας ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα.

iii. Από την ανταπόκριση μας στις απαιτήσεις των πολιτών για ενισχυμένη παρουσία στα μέτωπα υπεράσπισης των κοινωνικών κατακτήσεων. Αυτό μπορεί να γίνεται αποτελεσματικά μόνο αν σε όλα τα μεγάλα θέματα που ανοίγουν (ασφαλιστικό, νέο αναπτυξιακό μοντέλο, προστασία του περιβάλλοντος ) είμαστε ικανοί να καταθέτουμε εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις δείχνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση αλλαγών.

iv. Από την τεκμηριωμένη υποστήριξη ενός νέου προγράμματος ανόρθωσης της χώρας. Σε μια σχέση αλληλεπίδρασης με το λαό ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα υποστηρίζει ένα πολιτικό πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων για την προσαρμογή της χώρας στη σύγχρονη εποχή, από την σκοπιά των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού.

Στη βάση των προγραμματικών κεκτημένων πρέπει να παράγουμε νέες ιδέες και πολιτικές προτάσεις που θα ανοίξουν μια νέα ατζέντα, θα προκαλέσουν ρήξεις με το «συστημικό μονόδρομο» αλλά και με τις καθαγιασμένες διάχυτες νοοτροπίες χαμηλής απόδοσης, μειωμένης κοινωνικής ευθύνης, ατομικού σφετερισμού του δημόσιου χώρου και κλοπής των αγαθών μελλοντικών γενεών.

Αυτό το πρόγραμμα ριζοσπαστικών και ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων, πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη ότι σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον πολλά καθορίζονται εξωγενώς και άρα απαιτούνται ευρύτερες διεθνικές συμπράξεις για να προωθηθούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου θα είναι βαθμιδωτό, αφού θα αναζητά έρεισμα όχι μόνο στους εσωτερικούς συσχετισμούς αλλά και στους συσχετισμούς δυνάμεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

v. Από την ικανότητά μας να γινόμαστε δύναμη επιρροής για την αλλαγή του πολιτικού τοπίου. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι να προωθήσουμε συμμαχίες χωρίς να εμπλακούμε στο φθαρμένο δικομματικό σύστημα, όπως αυτές με τους Οικολόγους Πράσινους και τους Αριστερούς σοσιαλιστές. Αυτό όμως είναι δυνατόν να γίνει μόνο στη βάση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος αναπτυξιακής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας, που μπορεί να προκύψει μέσα από διάλογο και αμοιβαία βήματα.

Υπάρχουν δυνατότητες για μεγαλύτερη επιρροή και ενίσχυση του ρόλου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Ελπίζω να φανούμε αντάξιοι των δυνατοτήτων που έχουμε δημιουργήσει.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετεκλογικά 2007

Σύνολο: 40 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι