Δεν θα αδιαφορήσουμε στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στoν Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-10-05

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να περιχωρακώνεται και να έχει φοβικά σύνδρομα, πρέπει να ετοιμάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα εναλλακτικών αλλαγών και διαρθρωτικών προτάσεων, που θα το απευθύνει προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τους Οικολόγους, υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης. Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αδιαφορήσει στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, λέγοντας ότι "εμείς πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το πώς διευθύνεται η κοινωνία, πώς και από ποιους κυβερνιέται η χώρα". Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου στην περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου προτείνει πακέτο προτάσεων για κοινή δράση, τονίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια κεντρικής πολιτικής συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Φ. Κουβέλη ζητάει πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι πλέον ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό.

* Έτσι όπως είναι σήμερα το πολιτικό κλίμα, μπορεί η κυβέρνηση να κυβερνήσει;

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει την τυπική δεδηλωμένη, αλλά δεν έχει την ουσιαστική. Ασφυκτιά από τις δικές της πολιτικές θέσεις και την πολιτική που έχει ασκήσει. Της λείπει η σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, ο οποίος ζει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα εξαιρετικά δυσχερής για τα μεγάλα κοινωνικά στρώματα που συμπιέζονται και ωθούνται στο περιθώριο. Με το δεδομένο αυτό θεωρώ ότι έχουμε έντονους κοινωνικούς ανακαθορισμούς.

* Έπαιξε ρόλο η οικονομική κρίση για να φτάσει η κυβέρνηση σε αυτή την κατάσταση ή περισσότερο επηρέασαν τα σκάνδαλα και κάποια επικοινωνιακά λάθη;

Θα έρθω και σε αυτά. Για αυτό μίλησα για την ασφυξία από τη δική της πολιτική. Οι ανακαθορισμένοι κοινωνικοί συσχετισμοί αναζητούν την έκφρασή τους και στο επίπεδο της πολιτικής ζωής. Η οικονομική κρίση έχει τα στοιχεία της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος με τις αντανακλάσεις στον ευρωπαϊκό και στον ελληνικό χώρο. Αλλά η ίδια η ελληνική οικονομία με τον τρόπο που προωθήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καταστεί εύθραυστη και εξαιρετικά ευάλωτη στα καινούργια στοιχεία οικονομικής κρίσης, τα οποία θεωρώ ότι έρχονται με μεγάλη ταχύτητα.

* Να συμπεράνουμε ότι δεν σας καλύπτουν οι διαβεβαιώσεις του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη ότι είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία και ότι δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ;

Θεωρώ ότι θα την επηρεάσει. Ο βαθμός του επηρεασμού θα εξαρτηθεί και από κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, τόσο στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας, όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι η ελληνική οικονομία έχει τα εγχώρια χαρακτηριστικά της, αλλά και εκείνα που την ετεροκαθορίζουν από το χώρο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

* Με βάση αυτά τα δεδομένα, μήπως θα ήταν μια λύση για την κυβέρνηση η πρόωρη προσφυγής στις κάλπες, καθώς κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη;

Τα πάντα είναι ανοιχτά. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές, με το δεδομένο ότι μια τέτοια επιλογή από την κυβέρνηση θα αποτελούσε μια φυγή προς τα εμπρός. Μια τέτοια επιλογή θα επιδιώκει να ανακόψει τη συνεχώς καταγραφόμενη πτωτική τάση της κυβέρνησης και να περιορίσει τη φθορά η οποία είναι αποτέλεσμα της δικής της αδιέξοδης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

* Εσείς ζητάτε εκλογές;

Ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα πρέπει αυτή η κυβέρνηση να φύγει και για να γίνει αυτό πρέπει να διεξαχθούν εκλογές. Και εννοούμε να φύγει η συγκεκριμένη πολιτική που ασκεί αυτή η κυβέρνηση.

* Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι “και μετά τι”;

Οι πολίτες αναμφισβήτητα ζητούν απάντηση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας που είναι η προοδευτική εναλλακτική λύση πέρα από το νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό. Βεβαίως οι συνεργασίες είναι αναγκαίες προκειμένου να μετατοπίζεται η πολιτική ζωή του τόπου από τη βαθιά συντηρητική θέση που βρίσκεται προς μία ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό, όμως, προϋποθέτει προγραμματικές συμφωνίες και φερέγγυους όρους προκειμένου οι προγραμματικές συμφωνίες στο βαθμό που υπάρχουν να μπορούν να γίνονται ένα καθημερινό πολιτικό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κεντρική συνεργασία. Εκείνο που πρέπει κατά προτεραιότητα να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσει ζωντανές λύσεις προοπτικής χωρίς να περιχαρακώνεται, και όπως επανειλημμένα έχω πει, να κλείνεται φοβικά στον εαυτό του. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθήσει ένα συνεκτικό σύνολο εναλλακτικών προτάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που απαντούν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και ταυτόχρονα αμφισβητούν το νεοφιλελευθερισμό και το δικομματικό πλαίσιο. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν για να ανοίξει ο δρόμος προς τη δημοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας.

Στις εκλογές θα πάμε ανταγωνιστικά με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

* Για να γίνει αυτό δεν πρέπει να υπάρξει συνεργασία ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων;

Η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς, δυνάμεων και πολιτικών και κοινωνικών, δυνάμεων της οικολογίας, προκειμένου να συγκροτηθεί η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.. Διότι πιστεύω ότι η αριστερά πρέπει να εκφραστεί και στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών.

* Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου και προς ποιες πολιτικές δυνάμεις απευθύνεται;

Αυτό αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και των Οικολόγων. Βεβαίως το ΚΚΕ είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε λογική συμμαχιών. Όμως, επαναλαμβάνω, κεντρική συνεργασία με τις δυνάμεις αυτές, για λόγους πολιτικούς και προγραμματικούς, στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατή. Για αυτό στις εκλογές, υπερασπιζόμενοι την εκλογική μας δύναμη θα πάμε ανταγωνιστικά προς τα κόμματα αυτά.

Πρόκληση και πρόσκληση στους πολίτες

* Στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα τι θα πράξετε;

Είναι μια υπόθεση εργασίας. Αυτό που θα πω με βεβαιότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αδιαφορήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμείς πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το πώς διευθύνεται η κοινωνία, πώς και από ποιους κυβερνιέται η χώρα. Παρά την αναγκαία επισήμανση ότι δεν υπάρχουν σήμερα τα στοιχεία και οι προϋποθέσεις για κεντρική πολιτική συνεργασία, ταυτόχρονα δεν πρέπει να κινηθούμε με εφησυχασμό ή να περιχαρακωθούμε. Αντιθέτως, το ανοιχτό συνεκτικό μας πρόγραμμα πρέπει να αποτελεί μια συνεχή ανοιχτή πολιτική πρόκληση και πρόσκληση στους πολίτες που αντιτίθενται στο νεοφιλελευθερισμό και θεωρούν ότι τους αφορά η μεγάλη προσπάθεια της σύγκλισης του συνόλου των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας.

* Ο Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε έξι σημεία για κοινή δράση, κάτι αντίστοιχο αναμένεται να κάνει και ο Γ. Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες. Αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητήσει να καθίσετε στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσετε τις προτάσεις αυτές, τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πρέπει να αποτελεί σταθερή πολιτική διεκδίκησή μας και στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ η απόκρουση της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Η απόκρουση της συντηρητικής πολιτικής γίνεται αποτελεσματικότερη με την κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Είναι δυνατόν να έχουμε κοινή δράση για ζητήματα που υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος. Τέτοια ζητήματα υπάρχουν και πρέπει να αναδειχτούν χωρίς ανώφελους ανταγωνισμούς που αποδυναμώνουν το πολιτικό αποτέλεσμα.

Άλλο οι προγραμματικές διαφορές και άλλο η κοινή δράση

* Πώς, όμως, γίνεται κ. Κουβέλη να υπάρχει κοινή δράση με ένα κόμμα που το χαρακτηρίζουν πολλά στελέχη του κόμματός σας νεοφιλελεύθερο;

Κοινή δράση σε συγκεκριμένα ζητήματα είχαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. Η επισήμανση και η ανάδειξη των προγραμματικών μας διαφορών και αντιθέσεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αντίπαλη επιλογή για τα ζητήματα της κοινής δράσης.

* Αν η τωρινή κυβέρνηση κάνει πράξη όλες τις εξαγγελίες της (Ολυμπιακή, λιμάνια, ΟΣΕ κ.λπ.), τι δυνατότητες θα έχει μια προοδευτική κυβέρνηση;

Αναμφισβήτητα η διαμόρφωση τετελεσμένων κάνει εξαιρετικά δύσκολο το πεδίο ανάπτυξης μιας ουσιαστικά προοδευτικής διακυβέρνησης. Ακριβώς για αυτό το λόγο υποστηρίζω ότι το συνεκτικό πρόγραμμα των συνεκτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων πρέπει ταυτόχρονα να είναι τολμηρό και ρεαλιστικό. Με δεδομένη τη διαμόρφωση τετελεσμένων γεγονότων θα πρέπει να υπάρξει και το λεγόμενο μεταβατικό στάδιο εκεί που μπορούν να γίνουν διαρθρωτικές και διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση εκείνων των ρυθμίσεων που αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας.

* Το πρόγραμμα που ετοιμάζετε θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση;

Διεκδικούμε και εργαζόμαστε για να είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Περισσότερα

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Μετά τις εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Μετά τα Συνέδρια τί; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-06-08

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Η κεντροαριστερή «πολυκατοικία» και οι «μηχανικοί» της: γρίφοι και προσδοκίες

Πάνος Σκοτινιώτης, 2021-12-19

Θα ξεκινήσουμε από πέντε παραδοχές:Η πρώτη παραδοχή είναι...

Περισσότερα
Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Καφές ή τσάι (και συμπάθεια)

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, 2021-12-18

Σε μια από τις κωμωδίες των αδελφών Μαρξ, η αεροσυνοδός...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×