O Τσίπρας επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιδρυτική μας συμφωνία προβλέπει ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ ηγείται του σχηματισμού.

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βσίλη Σκουρή, Realnews, 23/08/2009

1. Τι σηματοδοτεί η δήλωση του κ. Κοροβέση περί χρηματισμού του ενιαίου ΣΥΝ από την Siemens;

Εάν δεν πρόκειται για νοσηρή κατασκευή ή αβασάνιστο λόγο ή λόγο που επεδίωξε εντυπωσιασμό, τότε πρόκειται για επίθεση εναντίον του Συνασπισμού, της μεγαλύτερης και βασικής συνιστώσας δύναμης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι ανοίκειοι και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ, η βασιμότητα αυτής της εκτίμησης και της αξιολόγησης των δηλώσεών του είναι προφανής.

Οι δηλώσεις του άλλωστε τροφοδότησαν και όλους εκείνους που έχουν πολιτικό συμφέρον να μετατρέψουν την υπόθεση Siemens από δικομματική υπόθεση διαφθοράς σε διακομματική και να πλήξουν το αδιαμφισβήτητο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Στα υπάρχοντα προβλήματα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ως συμμαχικού σχήματος προσετέθη και ένα ακόμα και μάλιστα σημαντικό ζήτημα το οποίο δημιουργεί νέες επιβαρύνσεις στην ήδη βεβαρημένη και προβληματική λειτουργία του.

2. Αρκεί, δηλαδή, μια παραίτησή του, όπως ζητούν πολλά στελέχη, για να κλείσει το θέμα;

Το ζήτημα παραμένει και δοκιμάζει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παραμένει για να δηλώνει την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής συλλειτουργίας των δυνάμεων που τον απαρτίζουν.

3. Εντούτοις, πολλά κορυφαία στελέχη ή και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται το τελευταίο διάστημα κατά του ΣΥΝ. Πρέπει να απαντήσει το κόμμα σας και πώς;

Ο Συνασπισμός πρέπει να επαναπροσδιορίσει με καθαρούς πολιτικούς όρους τη συμμετοχή του στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α ηττήθηκε στις ευρωεκλογές. Οι αιτίες της ήττας, άρα και οι σχετικές ευθύνες δεν βρίσκονται σε επιμέρους επικοινωνιακά λάθη, σε διαδικαστικά ζητήματα και σε τακτικούς χειρισμούς. Δεν τα υποτιμώ. Αυτά όμως δεν είναι η ουσία της μειωμένης πολιτικής παρουσίας και απήχησης του ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η ουσία είναι η στρατηγική, οι πολιτικές θέσεις και η δράση του. Αυτές έκριναν οι πολίτες! Έκριναν τις βασικές επιλογές που σφράγισαν την πολιτική εικόνα του χώρου και έπληξαν, δυστυχώς, την ενότητά του. Σημειώθηκε κρίση ταυτότητας του ΣΥΝ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ευρύτερα του πολιτικού μας χώρου. Δημιούργησε αμφισβητήσεις ως προς τον πολιτικό του χαρακτήρα που απομάκρυναν τους πολίτες.

Η κρίση πολιτικής ταυτότητας παραμένει. Τι πολιτική δύναμη θα είναι; «Αντισυστημική» όπως διαφημίζεται, που θα ενισχύει τις διαιρέσεις στο λαό ή αποφασισμένη ενωτική δύναμη των ώριμων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία.

Τα πολιτικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν, αυτά που προσδιορίζουν αρνητικά την πορεία του ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και η αντιμετώπισή τους είναι ευθύνη και υποχρέωση πρωτίστως του ΣΥΝ, αν θέλει να δώσει λύση ουσιαστική στα έντονα προβλήματα που υπάρχουν. Η σύγχρονη Αριστερά, αυτή που πρέπει να εκφράζει ο Συνασπισμός, δεν μπορεί να οδηγείται σε εκπτώσεις αριστερίστικου χαρακτήρα. Πρέπει να αναβαπτιστεί στις ανανεωτικές, σύγχρονες, δημοκρατικές και ριζοσπαστικές αρχές, προτάσεις και διεκδικήσεις που γέννησαν τη δική μας Αριστερά.

4. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν συνιστώσες που δεν μπορεί να συμπορευτούν μαζί σας στην πορεία προς τις εκλογές;

Ο ευρύτερος πολιτικός χώρος της σύγχρονης Αριστεράς στη χώρα μας δεν μπορεί να δρα με συνέπεια και συνοχή όταν απορρίπτει τις κεντρικές επιλογές του δημοκρατικού δρόμου, της ευρύτερης δυνατής λαϊκής ενότητας, της αναμόρφωσης των θεσμών με τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Όταν συγκρούεται με αυτές τις επιλογές και δεν τις υπηρετεί, εκπίπτει σε αριστερίστικη ομάδα. Αυτά πρέπει να διεκδικήσει ο ΣΥΝ σε σχέση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Με συνιστώσες που δεν συμφωνούν με αυτά τα πολιτικά στοιχεία είναι προφανές, κατά την γνώμη μου, ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμπορευτούμε.

5. Πέραν των πολιτικών που ακολουθούνται, το δίλημμα της ηγεσίας εξακολουθεί να ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος επικεφαλής στις προσεχείς εκλογές; Αλέκος ή Αλέξης;

Υπάρχει η ιδρυτική μας συμφωνία. Αυτή προσδιορίζει και τη λειτουργία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και προβλέπει ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και ο επικεφαλής του. Από ‘κει και πέρα υπάρχει η δυνατότητα ομαλής πολιτικής συλλειτουργίας και αξιοποίησης στελεχών χωρίς διελκυστίνδες και προσωποποιημένες αντιπαλότητες.

6. Ο γραμματέας του κόμματός σας κ. Δ. Βίτσας, πάντως, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί με ψηφοφορία όλων των μελών του.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν είναι ενιαίο κόμμα για να εκλέγει με ψηφοφορία όλων των μελών του την ηγεσία του. Είναι συμμαχικό σχήμα. Ερμηνεύω όμως τη δήλωση του γραμματέα της ΚΠΕ, Δημήτρη Βίτσα, ως επισήμανση ότι ο ΣΥΝ είναι η βασική και πλειοψηφική συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

7. Κάποιοι, πάντως, από την ηγεσία του κόμματός σας, απειλούν την Ανανεωτική Πτέρυγα και με έκτακτο συνέδριο εάν δεν συμφωνήσετε με τις προτάσεις της πλειοψηφίας για «μορατόριουμ».

Η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει επίγνωση των εσωκομματικών συσχετισμών και οι ιδέες της, οι θέσεις της και οι προτάσεις της δεν είναι δεκτικές απειλών. Η πορεία του ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α απειλείται από την ίδια την πραγματικότητα, αν η αντιμετώπισή της οδηγηθεί στην πολιτική ασφυξία βεβαιοτήτων, εφησυχασμών και περιχαρακώσεων.

8. Κατά την γνώμη σας ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την «επαναφορά» του ΣΥΝ; Τι θα υποστηρίζατε στον κ. Τσίπρα αν πραγματοποιούταν η συνάντησή σας την περασμένη Πέμπτη;

Η συζήτηση για τα πολιτικά ζητήματα πρέπει να γίνεται και για την αντιμετώπισή τους. Αν κάποιος νοιάζεται για το κόμμα πραγματικά και θέλει να το υπερασπισθεί, οφείλει να έχει ως αταλάντευτο ενδιαφέρον όχι μόνον την ενότητά του και την ενιαία έκφρασή του, αλλά και τη συνεχή διεκδίκηση γι’ αυτό που προσπάθησε να είναι και να φέρει στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οφείλει να έχει σαφές μέτωπο απέναντι σε ό,τι αλλοιώνει την ανανεωτική και την ουσιαστική ριζοσπαστική φυσιογνωμία του. Το κέντρο του κόσμου δεν είμαστε εμείς. Οι αναζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις μας έχουν αξία όταν προσφέρουν σε μια διαφορετική πορεία της χώρας. Όχι γενικά σε μια διαφορετική πορεία, αλλά σε μια προοδευτική, δημοκρατική πορεία βαθειών, σημαντικών αλλαγών.

9. Είστε αισιόδοξος ότι μπορείτε να εισακουστείτε; Και αν δεν εισακουστείτε; Μπορεί η «Ανανεωτική Πτέρυγα» να βρεθεί εκτός ΣΥΝ;

Θέλουμε να διαφυλάξουμε την ενότητα του κόμματός μας. Δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά ότι είμαστε μέλη του με κριτική σκέψη, με επιμονή στον αγώνα για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία και με επιμονή θα δείχνουμε τον δρόμο και την πορεία που πρέπει να έχει ο Συνασπισμός. Στηρίζουμε το κόμμα μας μέσα από την πολιτική και τη δράση του χωρίς μεταφυσικούς πολιτικούς παραλογισμούς. Το κόμμα είναι αυτό που εκφράζεται κάθε φορά ως σχέδιο, ως πολιτική και ως αντίληψη. Αν σήμερα επιμένουν να εμφανίζονται και να επιχειρούν να κυριαρχήσουν ιδέες που το απομακρύνουν από την ιστορική και ανανεωτική διαδρομή και την πορεία του, θα βρεθούμε όρθιοι για να υπερασπισθούμε αυτή τη διαδρομή και τη σύγχρονη έκφραση της Αριστεράς.

10. Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μείνει και εκτός Βουλής…

Πολλοί και πολλά μας προειδοποιούν ότι αν δεν γίνουν οι αναγκαίοι ανακαθορισμοί της πολιτικής μας, η «ξέρα» είναι μπροστά μας.

11. Ο κ. Κύρκος δήλωσε πως «ήρθε η ώρα για συνεργασία» με το ΠΑΣΟΚ και πως η λύση είναι οι εκλογές και μια φιλολαϊκή κυβέρνηση. Συμφωνείτε;

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθήσει ένα συνεκτικό σύνολο εναλλακτικών προτάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, που ν’ απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας, να αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο και δικομματικό πλαίσιο και να ανοίγουν δρόμους για τη δημοκρατική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας. Να διαμορφώσει, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις, την εναλλακτική πρόταση εξουσίας, στηριγμένη σε μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Έτσι, είναι δυνατό να μετατοπισθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί προς τα αριστερά.

Ένα τέτοιο σχέδιο αμφισβητεί συγκεκριμένα τη διαιώνιση του δικομματισμού. Έχει δυσκολίες η υλοποίησή του. Δυσκολίες που αναφέρονται στις προϋποθέσεις και στα στοιχεία υλοποίησής του. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται εφησυχασμό ή αναγκαστική αυτοπεριχαράκωση του κόμματος. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελεί μια ανοιχτή πολιτική πρόσκληση και πρόκληση, που θα απευθύνεται στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, στις γειτονικές πολιτικές δυνάμεις και στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας.

12. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δηλαδή, κ. Κουβέλη, η διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να αφήσει αδιάφορο τον ΣΥΝ;

Ο ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν πρέπει να μένει αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Αυτή την υπευθυνότητα, με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας που σώρευσε η νεοφιλελεύθερη πολιτική, αξιώνουν οι πολίτες. Ποιος πιστεύει ότι δεν τον ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης; Δεν μπορεί και δεν πρέπει η σύγχρονη αριστερά να μη θέλει να επηρεάζει, με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων και με τις πολιτικές πρωτοβουλίες της το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας, προς όφελος της κοινωνίας.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετά τις ευρωεκλογές 2009

Σύνολο: 123 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι