Ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών

Διονύσης Γουσέτης, Η Καθημερινή, 16/12/2010

Πληροφορούμαστε –απελπισμένοι αλλά όχι έκπληκτοι– την κήρυξη τρίτης απεργίας αυτό τον μήνα στο κύκλωμα αποκομιδής σκουπιδιών. Και μόνο το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα δεν καταφέραμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας αρκεί για να μας κατατάξει στις καθυστερημένες χώρες. Η Νάπολη, που έχει το ίδιο πρόβλημα, είναι μια πόλη όπου βασιλεύουν οι μαφίες. Στη χώρα μας βασιλεύουν οι συντεχνιακές μαφίες.

Αν η Ολυμπιακή έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί επειδή μας κόστιζε ένα εκατ. ευρώ την ημέρα, η αποκομιδή των σκουπιδιών μάς κοστίζει περισσότερο. Μας κοστίζει την υγεία μας. Ασυνείδητοι συνδικαλιστές δεν διστάζουν να μας εκθέτουν σε κίνδυνο επιδημιών για τα δικά τους προνόμια. Τα σκουπίδια σωρεύονται σε λόφους σε δρόμους και πεζοδρόμια, εκπέμποντας μιαν αποπνικτική μπόχα σαπίλας και αρρώστιας. Αρουραίοι, άλλα τρωκτικά, κατσαρίδες, περιστέρια κάνουν πάρτι και μεταδίδουν χολέρα ή πανούκλα. Για ποιο αίτημα; Για να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι. Διότι αν απολυθούν, τότε οι μόνιμοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα γραφεία και να κάνουν αυτό για το οποίο διορίστηκαν.

Εκτός από την υγεία μας, η βρώμα των σκουπιδιών μάς κοστίζει και τον πολιτισμό μας. Οσοι δέχονται φίλους από άλλες χώρες, ντρέπονται να τους δείξουν την πόλη. Μας κοστίζει και τον τουρισμό μας. Οι έτσι κι αλλιώς μειωμένοι σε αριθμό τουρίστες, πηγαίνοντας προς την Ακρόπολη, υποχρεώνονται να βλέπουν τις πολύχρωμες πλαστικές σακούλες και να μυρίζουν το σάπιο περιεχόμενό τους. Ισως αυτό τους προετοιμάζει ψυχολογικά για την πιθανότητα να βρουν τον χώρο κλειστό και τους υπαλλήλους σκαρφαλωμένους στο ναό με μαύρα πανό «όχι στις απολύσεις».

Αυτό το άγος επαναλαμβάνεται κάθε τέλος του χρόνου, με ακρίβεια φυσικού φαινομένου. Οι χρονιάρες μέρες προσφέρονται για εκβιασμό. Και ασφαλώς δεν ζούμε την τελευταία του εκδήλωση. Εκτός αν πάμε σε ριζικές λύσεις. Που δεν μπορεί να είναι άλλες από την ιδιωτικοποίηση. Βέβαια, στη χώρα της διαφθοράς, η εργολαβία έχει επίσης προβλήματα. Ομως, αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται χωρίς να ιδεολογικοποιούνται.

Η πρόταση δεν είναι «νεοφιλελεύθερη» ούτε πρωτότυπη. Ηδη κάποια ΑΕΙ, όπως το ΕΜΠ, ιδιωτικοποίησαν εδώ και χρόνια τον καθαρισμό των χώρων τους. Η πρόταση δεν είναι καν ακριβή. Η ιδιωτική αποκομιδή σκουπιδιών θα μας κοστίσει φθηνότερα και θα είναι πιο οικολογική, αφού η ανακύκλωση συμφέρει τον ιδιώτη, αλλά αφήνει αδιάφορο τον δημόσιο υπάλληλο. Μάλιστα, επειδή η παραοικονομία των νονών της ανακύκλωσης υπερβαίνει πολλές φορές το επίσημο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, μπορεί η εργολαβία να αποβεί δωρεάν για τον Δήμο και τον δημότη. Η πρόταση για ιδιωτικοποίηση δεν είναι ούτε ανάλγητη απέναντι στους εργαζόμενους: θα μπορούν να στελεχώσουν την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Ανάλγητη είναι μόνο για τους κηφήνες, τους συνδικαλιστές και τους νονούς. Η πρόταση υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης «Πορτοκαλί», που μετέχει στον συνδυασμό Καμίνη. Ο συνδυασμός δεν την υιοθέτησε προεκλογικά. Μήπως τώρα πρέπει να το ξανασκεφθεί;

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι