Η Κεντροαριστερά μεταξύ Ευρωπαϊκού κεκτημένου και φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης: Σύνθεση αλλά και σύγκρουση όπου χρειάζεται

Μαρία Γιαννακάκη, Δημοσιευμένο: 2012-03-07

maria giannakaki
Η στρατηγικής της ελεύθερης διακύμανσης του χρήματος που ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, εγκαινιάζει μια νέα φάση που δεκαπέντε χρόνια αργότερα προσδιορίζεται ως παγκοσμιοποίηση. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό αυτής της νέας φάσης είναι πως το κέρδος εξαρτάται κυρίως από την ταχύτητα ροής των κεφαλαίων. Είναι η εποχή που οι οίκοι αξιολόγησης αναλαμβάνουν δεσπόζοντα ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής πραγματικότητας.

Η αποδοχή του φιλελεύθερου μοντέλου παγκοσμιοποίησης στηρίχθηκε στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα αύξανε τον πλούτο και, έτσι, εύκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει τις κοινωνικές παροχές ενός διευρυμένου κράτους πρόνοιας. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αβασάνιστα, αποδέχθηκε αυτή την προοπτική και αυτοπαγιδεύτηκε σε ένα δρόμο που φαίνεται να μην έχει επιστροφή. Τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της σοσιαλδημοκρατίας που είχαν να κάνουν με την, έστω μέσα στα πλαίσια του συστήματος, δίκαιη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου και με την προτεραιότητα της πολιτικής πάνω στην οικονομία και της αγοράς, εγκαταλείφθηκαν ιδεολογικά και δεν αποτέλεσαν πολιτικό διακύβευμα κατά την τελευταία εικοσαετία.

Η κρίση χρέους κατά την τελευταία περίοδο επιβεβαιώνει απόλυτα την προηγούμενη διαπίστωση. Σ΄ αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναβιώνουν κάποιες ξεχασμένες αλλά όχι «παλιές» ιδέες του Keynes με πυρήνα τη χαλιναγώγηση του άγρια κερδοσκοπικού, χρηματιστικού κεφαλαίου και την αναδιανομή εισοδήματος. Για παράδειγμα ο Γάλλος οικονομολόγος Frederic Lordon διαθέτει κάποιες πρωτότυπες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας. Ανάμεσα σε αυτές ανήκει η δημιουργία μιας Διεθνούς Ένωσης Διακανονισμών, ώστε να μην υπάρχουν εμπορικοί πόλεμοι, όπως άλλωστε πρότεινε στο παρελθόν ο Keynes.

Όλα αυτά καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμο το ρόλο της σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Θα αποδεχθούν τα κόμματα της κεντροαριστεράς να συμμετάσχουν σε ένα συνεχές παιχνίδι μικρών μεταρρυθμίσεων που συστημικά απορροφώνται με ανώδυνο τρόπο, δηλαδή μια άνιση μάχη που θα σημάνει τον πολιτικό της κατακερματισμό και, τελικά, τον ουσιαστικό της αφανισμό; Ή θα προσπαθήσει, εντός του ευρωπαϊκού φάσματος, να αναδιατάξει το πολιτικό πλαίσιο έχοντας ως στρατηγικό στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης των κερδοσκοπικών χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων; Ο συντονισμός των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προϋποθέτει προγραμματικά άλματα, ριζοσπαστικές κατευθύνσεις και συγκρουσιακές επιλογές. Αν δεν κερδηθεί η μάχη της πολιτικής έναντι της ανεξέλεγκτης αγοράς, η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά θα περιέλθει σε μία επικίνδυνη φάση υπαρξιακής αγωνίας, δυστυχώς, χωρίς επιστροφή. Σε αυτό το επίπεδο οι όποιες προτάσεις μπορεί να καταθέσει η Δημοκρατική Αριστερά στο πλαίσιο που της αναλογεί θα αποτελέσουν ουσιαστική συμβολή στο διάλογο.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Περισσότερα
Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα

Άρθρα

Τρίτη θητεία;

Παύλος Τσίμας, 2026-09-07

Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπληρώνει...

Κώστας Καλλίτσης

Για να μείνουν όλα ίδια

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-06

…. Το νέο διεθνές περιβάλλον, καθώς αρχίζει να βαραίνει...

Γιώργος Σιακαντάρης

Κοστολογήσεις και δεξιά ηγεμονία

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-04

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν συνεκτική...

Το φάντασμα που σκοτώνει την πολιτική

Μαρία Καρακλιούμη, 2026-09-03

Η οικονομική κρίση δίδαξε στη χώρα, με τον πιο επώδυνο τρόπο,...

Αντώνης Λιάκος

Μεταναστευτικό πρόβλημα και Ιστορία

Αντώνης Λιάκος, 2026-09-01

Ο σύγχρονος φασισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ιδέες....

Κώστας Καλλίτσης

Εξι δισ. ετησίως. Πώς;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-30

Αν περάσουν από τη Χαλκιδική οι βουλευτές, υπουργοί ή άλλα...

Ο μεγάλος απών

Πίκια Γαλάτη, 2026-08-29

….Η Αθήνα με 100 εκ. ευρώ, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σχετικά...

Χρήστος Ροζάκης

Τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας προσκρούουν διττά στο Διεθνές Δίκαιο

Χρήστος Ροζάκης, 2026-08-26

Η πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα...

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Μια άγρυπνη συνείδηση

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-08-23

(Από το αφιέρωμα στο Βήμα ) Αναλογίζομαι ότι για λίγους...

O πρώιμος, ο ύστερος και ο διαρκής Τσουκαλάς

Αντώνης Λιάκος, 2026-08-23

Το πλήθος των κειμένων που γράφηκαν από τη στιγμή της αναγγελίας...

Κώστας Καλλίτσης

Το τερματίζουν…

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-23

Τί σχεδιάζει να πει η κυβέρνηση από το βήμα της 90ης Διεθνούς...

Θόδωρος Τσίκας

Θαλάσσια πάρκα: νέες διαφορές πάνω στην παλιά εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-22

Η ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων»...

×
×