Σουλεϊμάν ο... μεταρρυθμιστής!

Γιάννης Μεϊμάρογλου, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2013-06-06

Ξεκίνησε λοιπόν η «Ανοιξη» της Τουρκίας; Βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα μία κίνηση στο ντόμινο των εξεγέρσεων του αραβικού κόσμου; Μάλλον, όχι. Πέρα από τη χρονική συγκυρία, η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ίδια κοινωνικοπολιτική φάση με τις χώρες αυτές. Το κοσμικό κράτος του Κεμάλ Ατατούρκ, που στηρίχθηκε σε ένα στυγνό στρατιωτικό εθνικιστικό κατεστημένο, έφερε στην εξουσία μια κάστα διεφθαρμένων πολιτικών και την Τουρκία στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Η ανατροπή του κατεστημένου αυτού έγινε το 2003. Οι Τούρκοι πολίτες εξαφάνισαν κυριολεκτικά, στις εκλογές, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και ανέδειξαν παντοδύναμο στην εξουσία το «Λευκό» ισλαμικό κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία στάθηκε οικονομικά στα πόδια της, έδιωξε το ΔΝΤ, μπήκε σε ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτοφανείς για την εποχή. Στον διεθνή του προσανατολισμό, ο Ερντογάν ξεκίνησε με ευρωπαϊκό αέρα και επεδίωξε δυναμικά την προώθηση των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας. Στη συνέχεια όμως, εκτιμώντας τόσο τις δυσκολίες όσο και τις γενικότερες συνέπειες του ευρωπαϊκού δρόμου, προτίμησε να στραφεί στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης. Το κυριότερο όμως είναι ότι, με τη... μονιμοποίησή του στην εξουσία, ο Ερντογάν άρχισε να επιβάλλει στην τουρκική κοινωνία μια σειρά από μέτρα ισλαμικού χαρακτήρα, βάζοντας τη δική του ισλαμική σφραγίδα στο κράτος, στη θρησκεία, την εκπαίδευση, ακόμα και στην καθημερινότητα. Οι κινητοποιήσεις των ημερών εκφράζουν την άρνηση ενός σημαντικού μέρους του τουρκικού λαού να αποδεχθεί τη συστηματική προσπάθεια εξισλαμισμού του. Η Τουρκία ψάχνει να βρει μια προοδευτική διέξοδο, μακριά από τους ισλαμικούς κανόνες, αλλά και μακριά από στρατιωτικά πισωγυρίσματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετέχουν πολίτες χωρίς ξεκάθαρους στόχους, «αγανακτισμένοι», νοσταλγοί του εθνικιστικού κεμαλικού κατεστημένου κ.λπ. Υπάρχει όμως και μια σημαντική μερίδα που κοιτάει μπροστά, προς μια εξελιγμένη κοινωνία σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Αυτήν ακριβώς την προοδευτική ευρωπαϊκή προοπτική έχουμε καθήκον να στηρίξουμε οι Ελληνες. Μια προοδευτική και φιλειρηνική Τουρκία, συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην οριστική επίλυση των μεταξύ μας εκκρεμοτήτων, στην οικονομική συνεργασία και στη συνολική προσπάθειά μας εξόδου από την κρίση. Στις κρίσιμες αυτές -για το μέλλον της γειτονικής μας χώρας- στιγμές, ας στηρίξουμε με συνέπεια τον αγώνα για δημοκρατία και πρόοδο. Γιατί ανάμεσα στον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή και τον Σουλεϊμάν τον... μεταρρυθμιστή, η Ελλάδα έχει σαφώς ανάγκη τον δεύτερο.

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Θόδωρος Τσίκας

Συμφέρει την Ελλάδα μια «δυτική» Τουρκία ;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-11-11

Τόσο η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας...

Περισσότερα

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΑ, Από την υβριδική δημοκρατία, στον αυταρχισμό

Βαγγέλης Αρεταίος, 2025-03-20

Στην τελική ευθεία για ένα σαφώς αυταρχικό καθεστώς εισήλθε...

Περισσότερα

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Περισσότερα

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Η επιστροφή στις παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές της συμμαχίας...

Περισσότερα

Στρατηγική επιλογή ή τακτική κίνηση;

Σωτήρης Ντάλης, 2023-07-15

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα δύσκολο ταξίδι...

Περισσότερα

Η δύναμη του τουρκικού προξενείου

Διονύσης Γουσέτης, 2023-06-21

Το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης δεσπόζει ακόμη στις...

Περισσότερα

Άρθρα

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Ο «σοσιαλισμός της αποχέτευσης» επιστρέφει στις αμερικανικές πόλεις

Josephine Walker, 2026-06-18

Μια παλιά πολιτική παράδοση επανεμφανίζεται στις Ηνωμένες...

Δύσκολος μονόδρομος

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-06-15

Tο Πακιστάν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία συνέβαλαν...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

Κώστας Καλλίτσης

Τα επιτόκια της ΕΚΤ και το μάρμαρο

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-14

Η μάχη είναι για να κατασταλεί ο πληθωρισμός ή για το ποιος...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Ο πραγματικός κίνδυνος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-13

Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στον Περσικό Κόλπο...

Δημήτρης Μπίρμπας

Η Αυτοδιοίκηση, ο κώδικας και η συνταγματική αναθεώρηση

Δημήτρης Μπίρμπας, 2026-06-11

Διατηρώντας τις μνημονιακές περικοπές στην Αυτοδιοίκηση...

Κωστής Παπαϊωάννου

Ακροδεξιά ανθρωποφαγία με λεπτές υφολογικές διαφορές

Κωστής Παπαϊωάννου, 2026-06-10

«Να παρέμβει ο στρατός εάν χρειαστεί για να σταματήσει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Ποιοι και γιατί έκλεισαν τις τράπεζες το 2015

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-08

Eμείς θα έπρεπε να κλείσουμε τις τράπεζες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ...

×
×