"Θα λειτουργήσουμε ως τρίτος πόλος, προοδευτικός"

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Φ. Πεταλίδη, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2013-12-01

Στο δρόμο προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς πιστεύετε ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις ή αποκλίσεις. Φοβάστε αποχωρήσεις;

Το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία από την οποία θα εξέλθουμε ενισχυμένοι, με επικαιροποιημένες θέσεις για όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Ο εσωκομματικός διάλογος αναγκαίος και επιθυμητός. Δεν φοβόμαστε ούτε αποχωρήσεις, ούτε διαφωνίες. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο συνέδριο μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο θα ενισχύσουν περαιτέρω τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ποια πιστεύετε πως θα είναι η φυσιογνωμία του κόμματός σας μετά το συνέδριο; Θα είναι στρατηγικός εταίρος της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς;


Η Δημοκρατική Αριστερά έχει μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, που αντιπαρατίθεται στις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν αποτελεί στρατηγικό εταίρο κανενός από τους δύο πόλους του νέου δικομματισμού. Επιδίωξή μας είναι να συγκροτηθεί ο προοδευτικός τρίτος πόλος , ως ισχυρό ρεύμα μέσα στην κοινωνία, που θα αποτελέσει δύναμη κυβερνητικής προοπτικής και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας.

Ο προοδευτικός τρίτος πόλος δεν θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δύο δυνάμεις.


Αποκτώντας ισχυρή εκλογική δύναμη, θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας, ανατρέποντας τις διλημματικές επιλογές του νέου διπολισμού.

Για αυτό η επιδίωξη μας δεν είναι η σύγκλιση με κάποιον από τους δύο άλλους πόλους αλλά πρωτίστως η ισχυροποίηση του προοδευτικού τρίτου πόλου.

Υπήρξατε για χρόνια στο ίδιο κόμμα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί τους ή πλέον οι διαφορές σας είναι αποκλίνουσες;

Η πολιτική συμμαχιών και συνεργασιών δεν εδράζεται σε προσωπικές ούτε σε ανθρώπινες σχέσεις. Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα νέο κόμμα με διαφορετική φυσιογνωμία από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε βεβαίως κόμμα των συνεργασιών στη βάση προγράμματος και αρχών. Καλέσαμε το ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες φάσεις να γίνει μέρος της λύσης συμμετέχοντας σε ευρύτερες συμπαρατάξεις και πιστεύουμε ότι αν το έκανε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Σήμερα έχουμε διαφορετική πολιτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει περισσότερο στην όξυνση της κρίσης παρά στην αντιμετώπισή της και αναπτύσσει ένα λόγο «αριστερών» στερεοτύπων, που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Εκτός αυτού η πολιτική του πρόταση εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησης της χώρας.

Δικός μας στόχος είναι η συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου για μια δημοκρατική διέξοδο από την κρίση που θα επιδράσει στην τάση και τα χαρακτηριστικά όλου του πολιτικού φάσματος, μετατοπίζοντας τον άξονα των εφαρμοζόμενων πολιτικών προς λύσεις που θα είναι ρεαλιστικές και ταυτόχρονα προοδευτικές.

Ήταν τελικώς αναγκαία η συμμετοχή σας στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Σας ωφέλησε ή σας έβλαψε;

Η απόφασή μας για συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας δεν ελήφθη με στενά κομματικά κριτήρια. Ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό εντολή για λύση μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και έθετε σε κίνδυνο την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αναλάβαμε την ευθύνη έναντι της χώρας και συνεργαστήκαμε με δύο κόμματα με τα οποία έχουμε πολιτικές προγραμματικές διαφωνίες προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ ήταν ωφέλιμη για τον τόπο καθώς διεύρυνε την πολιτική και κοινωνική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας, ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της ικανότητα και την αξιοπιστία της στους εταίρους. Η αποχώρηση μας λόγω της μετάπτωσης της πολιτικής της κυβέρνησης σε συντηρητική κατεύθυνση δεν σημαίνει αποχώρηση από την προσπάθεια να συμμετέχουμε στις λύσεις των προβλημάτων.

Υπάρχουν συνθήκες να υπάρξει νέα κυβέρνηση συνεργασίας αυτήν την περίοδο;

Ζητούμενο σήμερα δεν είναι ούτε μια μακρά εκλογολογία, ούτε όμως και η ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και οι συνταγματικές δυνατότητες είναι συγκεκριμένες, όμως τη δεδομένη στιγμή στόχος όλων πρέπει να είναι πρώτον η αποφυγή νέων επιβαρυντικών μέτρων για την ελληνική κοινωνία και ακολούθως μια ισχυρή και επιτυχής διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην ελάφρυνση του χρέους.

Αν με το ερώτημά σας εννοείται να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σας απαντώ ξεκάθαρα πως όχι όσο συνεχίζονται πολιτικές στον αντίποδα όσων σας περιέγραψα.

Γιατί βλέπετε κριτικά την κίνηση των 58 για την κεντροαριστερά, όταν στελέχη που κόμματός σας συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν. Φοβάστε ότι θα τεθείτε στο περιθώριο των εξελίξεων;

Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι εκτιμώ τους υπογράφοντες και δεν αμφισβητώ την καλή προαίρεσή τους. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν πολιτικές διαφορές που αφορούν σε καίρια ζητήματα. Συνοπτικά θα σας πω πως η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας, δεν μπορεί να αδιαφορεί και να μην αξιολογεί τις ασκούμενες πολιτικές σήμερα, δεν μπορεί να εστιάζει μόνο στο μέλλον, ως εύκολο πεδίο συγκλίσεων, αγνοώντας πως αυτό επικαθορίζεται από αποφάσεις που λαμβάνονται στο παρόν. Επίσης μια πρωτοβουλία με ρητό στόχο την κοινή κάθοδο σε εκλογές με το ΠΑΣΟΚ εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που παραβλέπει αντικειμενικά πολιτικά δεδομένα δεν είναι η δική μας πρόταση ούτε και πρόθεση.

Η χώρα με ποια πολιτική μπορεί να πάει μπροστά προς όφελος των πολιτών και ποια μέτρα πρέπει να παρθούν; Ποιοι πρέπει να πληρώσουν και ποιοι να ελαφρυνθούν;


Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Η πολιτική μας πρόταση ενσωματώνει τρεις διαστάσεις: Ένα πλέγμα προτεραιοτήτων εθνικής σημασίας που είναι δυνατόν να συγκεντρώσουν ευρύτατες συναινέσεις και συμπαρατάξεις, την ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε για μια νέα συμφωνία και την προώθηση δημοκρατικών - προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Η χώρα πρέπει να τα καταφέρει με την κοινωνία ζωντανή και την οικονομία όρθια. Χρειάζεται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με απόκρουση της πίεσης για λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων, απόσυρση μέτρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, ανακαθορισμός των επιβαρύνσεων εντός του υφιστάμενου πλαισίου, σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Ταυτόχρονα η διεκδίκηση ουσιαστικής μείωσης του χρέους και της ενίσχυσης με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι απαραίτητοι όροι για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Θέματα επικαιρότητας: 2ο Συνέδριο ΔΗΜΑΡ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίς της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ με την εκλογή Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και Εκτελεστικής Επιτροπής.

2014-01-12

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη σημερινή...

Περισσότερα

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

2014-01-11

Στη χρονιά που ξεκίνησε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι...

Περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ "36 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ"

2013-12-27

Το παράρτημα περιλαμβάνει 36 προγραμματικές θέσεις σε συγκεκριμένα...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Οι πλιτικές των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν πρέπει να επικαθορίζονται από το πρώτο κόμμα

Φώτης Κουβέλης, 2013-12-21

Η συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ στη χώρα θα είναι η συγκρότηση του...

Περισσότερα

OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2013-12-21

...Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση δεν μεταβάλλει τη στάση...

Περισσότερα
Γιώργος Θωμόπουλος

Η επόμενη ημέρα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μετά το συνέδριο

Γιώργος Θωμόπουλος, 2013-12-20

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του 2ου της συνεδρίου...

Περισσότερα

Διαφορετικές οι προοπτικές για την χώρα αν αντί του ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η ΔΗΜ.ΑΡ.

Θέμης Βούλγαρης, 2013-12-14

....Πιστεύω ότι ως μία από τις παθογένειες του κοινοβουλευτικού...

Περισσότερα

Εναλλακτικές προτάσεις μερικών των θέσεων της Κ.Ε

Θέμης Βούλγαρης, 2013-12-13

Η παγκόσμια κρίση ήταν κύρια κρίση του χρηματοπιστωτικού...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×