Τον ψεύτη ή τον φανατικό;

Νίκος Μπίστης, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2015-02-27

Η μεγάλη μας περιπέτεια μόλις αρχίζει. Θα είναι ένα κολασμένο τετράμηνο που καμία επικοινωνιακή αλχημεία δεν μπορεί να το μετατρέψει στην παραδείσια χώρα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι είπαν ψέμματα μετά γνώσεως, άλλοι μέσα από την ιδεολογική εμμονή μιας συγκεκριμένης Αριστεράς, που ενώ παγκοσμίως ηττήθηκε στην Ελλάδα νομίζει ότι μπορεί να εφαρμόσει τα ανεφάρμοστα. Υπέγραψαν grosso modo αυτά που ο Χαρδούβελης στο περίφημο mail του απλώς απαριθμούσε, έγιναν διεθνώς περίγελος παίζοντας με τις λέξεις, υπέγραψαν ότι θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση «χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση», ότι θα πληρώσουν το χρέος, ότι θα αξιολογηθούν όπως ορίζει το τρέχον πρόγραμμα του οποίου ζήτησαν παράταση, ότι θα συνεχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά. Δεν εξασφάλισαν τίποτε εκτός από κάποιο χρόνο για να εφαρμόσουν όλα αυτά για τα οποία κουνούσαν το δάκτυλο στους προηγούμενους. Έχουν πλέον μνημόνιο χωρίς χρήματα, δεν έχουν την ασπίδα της προληπτικής γραμμής στήριξης, έχουν μπροστά τους διευρυνόμενο δημοσιονομικό κενό και τη βέβαιη προοπτική ενός τρίτου μνημονίου. Και όλα αυτά τα έχουμε και εμείς.

Και το λέω αυτό γιατί είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στον ψεύτη που συνειδητοποιεί ότι τα ψέματα τέλειωσαν και τον φανατικό που νομίζει οτι κτυπώντας στον τοίχο θα ραγίσει ο τοίχος. Γιατί ο ψεύτης -που συνεχίζει δυστυχώς να λεει ψέματα- έχει δύο μόνο επιλογές. Να πάει σε σύγκρουση με την ΕΕ και τους δανειστές που θα του επιβάλουν το μαρτύριο της σταγόνας, απαιτώντας εξειδίκευση των άπειρων γκρίζων σημείων της συμφωνίας (ετοιμαστείτε για νέους Τζαμτζήδες και Κασήδες στα πρωινάδικα, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου απτόητη θα ετοιμάζει εξεταστικές επιτροπές), και να έχουμε νέες εκλογές ή δημοψήφισμα. Η χώρα με μαθηματική ακρίβεια θα βρεθεί εκτός ΕΕ και ευρώ. Η άλλη λύση είναι να πάψει να λέει ψέματα, να αλλάξει πολιτική, να αλλάξει συμμάχους εντός ΣΥΡΙΖΑ, εντός κυβέρνησης και Βουλής, να συγκροτήσει πανεθνικό μέτωπο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου ώστε να κρατηθεί η χώρα από την ευρωπαϊκή χειρολαβή. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα ούτε η δεύτερη λύση είναι εύκολη και θα έχει τεράστιο κόστος. Ήδη έχει οικονομικό και θα έχει και πολιτικό πρόβλημα, μόλις οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τα επιπλέον δεινά που τους επιφυλάσσει η περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και αρχίσει να εξανεμίζεται η μετεκλογική μέθη που εμφανίστηκε ως συναίνεση. Και αν η δημοκρατική αντιπολίτευση δεν συνέλθει πάραυτα, θα ενισχυθούν τα άκρα και κυρίως το δήθεν αντισυστημικό ακροδεξιό.

Σε κάθε περίπτωση και με το όποιο κόστος, η δεύτερη λύση είναι καλύτερη από την καταστροφή που συνεπάγεται η πρώτη. Χειρότερη και από την πρώτη θα είναι μια ενδιάμεση, στην οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Να υπογράφει δηλαδή και να μην υλοποιεί, άλλα να λέει ο Βαρουφάκης στους έξω και άλλα σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο που κατά τα δύο τρίτα ήδη μηχανεύεται τρόπους να μην εφαρμόσει τα υπεσχημένα. Και σε μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα πρεπει να ψηφίζει αυτά που θεωρεί ότι υποδουλώνουν τη χώρα, ενώ νομίζει ότι εκλέχθηκε για να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους.

Δεν θα είναι εύκολο για τον ψεύτη. Ούτε για εμάς. Όσοι δε γνωρίζουμε πρόσωπα και διαδρομές ανθρώπων θα σας πούμε κατά πάσα πιθανότητα (εγώ πάντως το λέω) ότι σε ανθρώπινο επίπεδο ανάμεσα στον ψεύτη και τον νάρκισσο από τη μια μεριά και τον φανατικό ιδεολόγο από την άλλη προτιμώ τον ευθύ τύπο. Όμως επειδή δεν αποφασίζουμε για την παρέα μας αλλά για τον τόπο πρέπει και εμείς να πράξουμε με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό.

Θέματα επικαιρότητας: Διαπραγματεύσεις Ελλάδος-ΕΕ

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην «Κ»: Αν δεν ήμουν εγώ το 2015, θα είχατε βγει από το ευρώ

Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, 2020-01-26

«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε...

Περισσότερα
Γιάννης Τσαμουργκέλης

"Εμπιστοσύνη", "ίδια ευθύνη" και πραξικόπημα

Γιάννης Τσαμουργκέλης, 2015-07-16

H σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει την κρίσιμη ανάγκη...

Περισσότερα
Γιάννης Πανούσης

Grexit από τον κακό εαυτό μας

Γιάννης Πανούσης, 2015-07-15

Η δαμόκλεια «πολιτική ηθική» και «καθαρότητα» των μη-ευρωπαϊστών...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Βαστάει ο Αλέξης;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2015-07-15

Ο προ Συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την ευρωπαϊκή «δικτατορία»...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2015-07-15

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει πλειοψηφία. Κυβέρνηση...

Περισσότερα
Φωτεινή Αναστασίου

Διαφωνούν. Εμείς τι φταίμε;

Φωτεινή Αναστασίου, 2015-07-14

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός στην βουλή έθεσε...

Περισσότερα

Θ. Θεοχαρόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλα λάθη και καθυστερήσεις.

2015-07-13

Η ύπαρξη συμφωνίας και η αποφυγή εξόδου της χώρας από την...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Έρημη Χώρα

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2015-07-13

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Κυβερνητική πρόταση από το Συνέδριο

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-06-08

Η Ιστορία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι οι πολιτικές...

Ποιά εκεχειρία και για πόσο στη Μέση Ανατολή;

Λουκάς Τσούκαλης, 2025-06-25

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως...

Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταλύτης για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-06-18

Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή...

Θόδωρος Τσίκας

Το αδιέξοδο με το Ιράν και η Συμφωνία του Ομπάμα

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-18

Το 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έφτασε μετά...

Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Η “έσχατη προδοσία” έλειπε από την χορηγία της αντιπολίτευσης προς τον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριάντης, 2025-06-07

...Τι εισπράττει η κοινωνία όταν ακούει ότι εγκαλείται κάποιος...

Τα Τέμπη επιστρέφουν

Αγγελική Σπανού, 2025-06-05

Με τέσσερις προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής, δύο...

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Κυβερνητικό μπασκετικό αλαλούμ

Γιάννης Μεϊμάρογλου, 2025-06-04

...Όσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια σε μια...

Θόδωρος Τσίκας

Έχει χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-01

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει τη ηθική και γεωπολιτική...

Γιάννης Βούλγαρης

Η Ευρώπη στην εποχή των πολέμων

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-05-31

Από τις εκλογές που έγιναν τελευταία στον ευρωπαϊκό χώρο,...

Εχει ο καιρός γυρίσματα;

Τάσος Παππάς, 2025-05-26

Αλλάζουν οι καιροί; Αλλάζουν. Αυτό που χθες αποδοκίμαζες,...

Η κοινή λογική

Μιχάλης Μητσός, 2025-05-23

Oι νέοι στρέφονται προς την Ακροδεξιά. Ακόμη κι αν δεν ψηφίζουν...

×
×