Γίνονται θαύματα στην Ελλάδα;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2022-11-20

Γίνονται θαύματα στην Ελλάδα; Από μια πρώτη ματιά, ορισμένα από όσα συμβαίνουν μοιάζουν σαν θαύματα.

Παράδειγμα, σε μια υπερχρεωμένη χώρα μοιράζονται επιδόματα και επιχορηγήσεις πολλών δισ. ευρώ με απλοχεριά, χωρίς αυστηρά κριτήρια ή άλλους, πεζούς, περιορισμούς. Με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτείται η κατανάλωση, η κατανάλωση προκαλεί αύξηση του ΑΕΠ και ιδού το θαύμα: καταναλώνοντας –όχι επενδύοντας και παράγοντας– γινόμαστε πλουσιότεροι.

Δεν είναι μόνο η οικονομία, ανόητε!

Νίκος Μαραντζίδης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2022-11-20

Τους τελευταίους μήνες έκανε την εμφάνισή της μια ενδιαφέρουσα συζήτηση· τι θα κρίνει τις κάλπες: η οικονομία ή το σκάνδαλο των υποκλοπών; Με το δίλημμα αυτό, γιατί σαν δίλημμα παρουσιάστηκε, επιχειρήθηκε από ορισμένους να διαμορφωθεί και ένα είδος συλλογικής στάσης, που θα μπορούσα να ονομάσω: η αποθέωση του κυνικού πολίτη.

Το ανάθεμα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ»

Κυριάκος Πιερίδης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-11-20

Στην άλλη πλευρά της κατοχικής γραμμής που εδώ και 48 χρόνια μοιράζει την Κύπρο, ο εθνικιστής Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ γιόρτασε την Τρίτη (15/11) τα 39 χρόνια από την «ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Αν και η λεγόμενη «ΤΔΒΚ» δεν αναγνωρίζεται από κανέναν διεθνώς εκτός από την Τουρκία, το τείχος που χωρίζει την Κύπρο στα δύο είναι ανθεκτικό και αδιαπέραστο όσο ποτέ για μισό αιώνα. Το γεγονός αυτό ανακουφίζει ιδιαίτερα τον Τατάρ, που κυβερνά ευθυγραμμιζόμενος με όποια απαίτηση έχει η Τουρκία, ιδίως όταν συγκρούεται κατά μέτωπο με την ελληνοκυπριακή ηγεσία και την Ελλάδα.

Η τρομοκρατική επίθεση και η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν

Σωτήρης Ρούσσος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-11-20

H τρομοκρατική επίθεση στην τουριστική Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης έχει όλα τα χαρακτηριστικά της προβοκάτσιας. Οι κουρδικές οργανώσεις, ιδιαίτερα της Συρίας, θα πρέπει να ήθελαν να αυτοκτονήσουν πολιτικά φέρνοντας σε τόσο δύσκολη θέση του συμμάχους τους στον κόσμο, ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον. Το κίνητρο είναι αυτό που τις περισσότερες φορές δείχνει τον ένοχο. Σαφώς το κίνητρο δεν μπορεί να αναζητηθεί στην κουρδική πλευρά.

Μουντιάλ 2022 / Η «μεγάλη μπάλα» παίζεται εκτός γηπέδων

Κώστας Αργυρός, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-11-20

Tο ποδόσφαιρο εντός του γηπέδου είναι σχετικά απλό, είχε πει κάποτε ο Ζεπ Μπλάτερ, ο Ελβετός που ηγήθηκε της FIFA, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, επί 17 ολόκληρα χρόνια: «Υπάρχουν κανόνες, ο διαιτητής, ο χρόνος είναι συγκεκριμένος και όλα παίζονται μέσα στις χαραγμένες λευκές γραμμές». Τι γίνεται, όμως, με το ποδόσφαιρο εκτός γηπέδων, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά προϊόντα παγκοσμίως;

Η Δημοκρατία σε χρειάζεται

Αν ο κ. Μητσοτάκης ήξερε και πολύ περισσότερο έδωσε εντολή, είναι επικίνδυνος. Αν δεν ήξερε τι γίνεται κάτω από τη μύτη του, είναι και πάλι επικίνδυνος.

Στέργιος Καλπάκης, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2022-11-20

kalp

Για ακόμη μία Κυριακή συνεχίστηκε από τον Τύπο η ομοβροντία αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Για ακόμη μία Κυριακή προστέθηκαν νέα κομμάτια στο παζλ και η εικόνα του κ. Μητσοτάκη αγκαλιά με το Predator είναι ακόμη πιο ευκρινής. Για ακόμη μία Κυριακή η γραμμή της κυβέρνησης ήταν ο στρουθοκαμηλισμός. Κάνω πώς δεν βλέπω τι γράφεται, τι αποκαλύπτεται, τι ερωτήματα θέτει η αντιπολίτευση.

Το επεισόδιο στην επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη έχει πολλά χαρακτηριστικά διαδικαστικής και ουσιαστικής αστοχίας για να το θέσω ˮδιπλωματικάˮ.

Σωτήρης Ρούσσος, facebook, Δημοσιευμένο: 2022-11-18

Το επεισόδιο στην επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη έχει πολλά χαρακτηριστικά διαδικαστικής και ουσιαστικής αστοχίας για να το θέσω "διπλωματικά". Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Η κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως τέτοια από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και όλες τις μεγάλες δυνάμεις και κατά συνέπεια αναγνωρίζεται ως τέτοια και η Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης αυτής

Αυτό που ΔΕΝ αναγνωρίζεται είναι η δικαιοδοσία να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες γιατί είναι τρόπον τινα υπηρεσιακή μέχρι την διεξαγωγή εκλογών ...

Θέλουμε την Τουρκία στη Δύση;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να εναποθέτει ελπίδες σε κάποια «απομόνωση της Τουρκίας» ή σε δήθεν «ραπίσματα» στον Ερντογάν από ΗΠΑ και ΕΕ.

Θόδωρος Τσίκας, Huffington Post, Δημοσιευμένο: 2022-11-18

tsikas

1. Ανήκει η Τουρκία στην Δύση;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία αποτελεί τμήμα της ”Δύσης”. Αν και έχει πολλές και μεγάλες ιδιαιτερότητες, ανήκει σε όλους τους δυτικούς θεσμούς και οργανισμούς. Μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συνδεδεμένη χώρα με την ΕΕ από την δεκαετία του ’60, και υποψήφια προς ένταξη. Συμμετείχε ως πλήρες μέλος στην εναρκτήρια Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Μακρόν και της Ε.Ε.

Νοέμβρης 1973: Η ελπίδα είναι τόσο λίγη που κάνει το θάνατο να φαίνεται πως έχει δίκιο

Νίκος Φελέκης, matrix24, Δημοσιευμένο: 2022-11-17

felnikos

Πολλοί κάνουν το λάθος να συνδέουν το "Πολυτεχνείο" με τη "γενιά του Πολυτεχνείου". Συνήθως το λάθος αυτό το κάνουν όσοι θέλουν να απαξιώσουν το ίδιο το γεγονός, της εξέγερσης δηλαδή των φοιτητών ενάντια στη δικτατορία.

Πολυτεχνείο - Μια στοιχειωμένη ιστορία

Αντώνης Λιάκος, Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2022-11-17

liakos

«Το Πολυτεχνείο είναι μια στοιχειωμένη ιστορία, και οι στοιχειωμένες ιστορίες δεν ησυχάζουν», εκτιμά ο Αντώνης Λιάκος, με συνέντευξή του στο iEidiseis, ενώ απαντά σε μείζονα ερωτήματα σε μια εποχή που επιχειρείται η «αναθεώρηση» της ιστορίας.

«Το Πολυτεχνείο δεν ηττήθηκε, δεν έφυγαν μόνοι τους οι άνθρωποι από τον δημόσιο χώρο που είχαν καταλάβει βλέποντας ότι δεν μπορούν να κουνήσουν τη δικτατορία. Το Πολυτεχνείο ανακόπηκε.

Συλλογική μνήμη και νέοι συλλογικοί αγώνες

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-11-17

dchatz

Η εξέγερση του Νοέμβρη ΄73 αποτέλεσε την κορυφαία πράξη αντίστασης ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών του μαζικού αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, η οποία και προκάλεσε τη συμμετοχή και άλλων στρωμάτων του ελληνικού λαού, νέων κυρίως.

Ο ηρωισμός των εξεγερμένων, η κτηνώδης επέμβαση και η ωμή βία των στρατοκρατών, τα θύματα, οι νεκροί συνετέλεσαν ώστε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, από εκείνες τις στιγμές, να καταλάβει στη συνείδηση του δημοκρατικού λαού την κορυφαία θέση μεταξύ όλων των αντιστασιακών ενεργειών ενάντια στην Απριλιανή δικτατορία.

Ο κόσμος αλλάζει, ο χρόνος τελειώνει

Η Εφημερίδα των Συντακτών, The Guardian, Δημοσιευμένο: 2022-11-15

climate change

Κύριο άρθρο του Γκάρντιαν για την κλιματική αλλαγή.

  • Ο πληθυσμός των πλούσιων χωρών αντιστοιχεί στο ένα όγδοο του παγκόσμιου συνόλου, αλλά είναι υπεύθυνος για τα μισά αέρια θερμοκηπίου. Αυτά τα έθνη έχουν σαφή ηθική ευθύνη να βοηθήσουν.
  • Η βάση της ευθύνης κάθε χώρας για δράση πρέπει να είναι οι συνολικές εκπομπές της.
  • Kατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο τροφοδότησαν τις δαπάνες των κρατών προχωρώντας στην αγορά των ομολόγων που εξέδιδαν οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους.
×
×