Η διευρυνόμενη απέχθεια στην πολιτική

Δημήτρης Σεβαστάκης, in.gr, Δημοσιευμένο: 2023-03-13

Η τραγωδία θερμαίνει μια απολύτως δίκαιη οργή και αγανάκτηση. Παράλληλα αναπτύσσεται και ένας αδυσώπητος αντικοινοβουλευτισμός. Μηδενισμός εν τέλει. Είχε αναδυθεί τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, οδήγησε σε πλήρη αποδόμηση, ανασύνθεση, ανακατασκευή του πολιτικού τοπίου, υποχώρησε ένα διάστημα, εκτοξεύεται πάλι. Μια χοάνη διαδικτυακών μαχών ή ευρύτατης σιωπής δείχνει τα δύο συμπληρωματικά πρόσωπα της πολιτικής αποδόμησης. Φυσικά αντιστοιχούν στις πολιτικές μικρότητες και τις χοντράδες που εκστομίζονται. Τότε, τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, με μια πολιτικά ιδιοτελή ή αφελή προσέγγιση για το φαινόμενο του αντικοινοβουλευτισμού, ενοχοποιούνταν κάποιος κακός (συνήθως ο ΣΥΡΙΖΑ από τους αντιπάλους του).

Οι πλατείες και η αυτοδυναμία

Δημήτρης Χόνδρος, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2023-03-13

Η τραγωδία στα Τεμπη δεν έχει απλά ανατινάξει τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Δείχνει με βάση τα στοιχεία των πρώτων μετρήσεων, να απομακρύνει το βασικό πολιτικό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές.

Όπως λέγεται, οι δημοσκοπήσεις είναι η «φωτογραφία της στιγμής». Και η στιγμή αυτή είναι φορτισμένη. Κυριαρχεί και δικαιολογημένα η θλίψη, η οργή, η αγανάκτηση, ο θυμός, ένα ανάθεμα για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-03-13

Εστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα η πολυσύνθετη και κατακερματισμένη κοινωνία της Μυκόνου συλλογικά και αποφασιστικά να αναλάβει ευθύνες και δράση και να αρχίσει να (ξανα)εφαρμόζει το ηθικό επιχειρείν, που μπορεί να αποφέρει πολύ λιγότερα υλικά κέρδη αλλά θα μας ξαναδώσει αξιοπρέπεια, ψυχική γαλήνη, ασφάλεια και ελπίδα.

Στη Μύκονο τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί το όριο μεταξύ κράτους και παρακράτους!

Από το Ριάντ… στο Μπακού!

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-03-13

Η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν είχε προεξοφληθεί προφανώς από το Ισραήλ, που ήθελε να διατηρήσει την αξιοπιστία της δυνατότητάς του να μπορεί να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Ετσι μπορεί ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας να μην είναι πλέον ανοιχτός στη διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ με τελικό προορισμό το Ιράν, όμως το Τελ Αβίβ έχει διασφαλίσει νέα ασφαλή διαδρομή στην επικράτεια ενός νέου συμμάχου.
×