Μια σημαντική βόμβα που δεν ακούστηκε: Το «Παιχνίδι με το σύστημα» του Γ. Μπούτου

Αντώνης Παπαγιαννίδης, economia.gr, Δημοσιευμένο: 2023-02-07

Ήταν βέβαια η μέρα που στην Αθήνα όλοι ασχολούνταν με την επιδρομή του χιονιού – μέτρια, αλλ’ ως συνήθως αποδιαρθρωτική για την λειτουργία της πόλης – ή, πάλι με μιαν ακόμη υψηλών τόνων αντιπαράθεση στην Βουλή. (Με φόντο, αυτά, την μείζονα ανθρώπινη τραγωδία από τους σεισμούς την Τουρκία – και την Συρία – που έφεραν στην επιφάνεια το καλύτερο και το χειρότερο στους εξ αποστάσεως θεατές της καταστροφής).

Ο Εγκέλαδος και η αλληλεγγύη

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-02-07

Οταν κόβεται απότομα το νήμα της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, από πλήγμα της μοναδικής μη ελεγχόμενης υπερδύναμης, που οι λαοί την αποκαλούν μοίρα, κόβεται αναγκαστικά και το νήμα του πολιτικού χρόνου. Εστω για λίγο, ώσπου να ξαναδέσουν τα τμήματά του η συνήθεια και τα ποικίλα συμφέροντα. Στην έτσι κι αλλιώς ταραγμένη περιοχή μας, ο Εγκέλαδος προσφέρει συχνά το όνομα και τα γνωρίσματά του στη μοίρα. Αυτό συμβαίνει και τώρα, με τον φονικότατο διπλό σεισμό στα σύνορα δύο ακήρυχτα εμπόλεμων χωρών, της Τουρκίας και της Συρίας.

Η νέα πράσινη βιομηχανική πολιτική

Νίκος Ροής, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-02-07

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον υπό διαμόρφωση πολυκεντρικό κόσμο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεχής κινητικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής. Στις 22 Νοεμβρίου του 2022, οι υπουργοί της Γαλλίας και Γερμανίας Μπρουνό Λεμέρ και Ρόμπερτ Χάμπεκ συναντήθηκαν και συζήτησαν για μια «ανανεωμένη ώθηση» της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολίτικης, εφαλτήριο για μια επερχόμενη αναθεώρηση της υπάρχουσας πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανείπωτη τραγωδία-αμείλικτα ερωτήματα

Βαγγέλης Αρεταίος, KReport, Δημοσιευμένο: 2023-02-07

Με περισσότερους από 3.000 νεκρούς επισήμως, με χιλιάδες άστεγους στο χιόνι και με πολλά κρατικά κτίρια, ακόμα και νεόκτιστα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει, η Τουρκία προσπαθεί να μετρήσει τις πληγές της από τους δυο φονικούς σεισμούς 7,7 και 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξαν τις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

×