Φτιάχνουμε κτίρια και τα εγκαταλείπουμε

Θεοδόσης Τάσιος, συνέντευξη στον Γιώργο Λιάλιο, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2023-02-12

Επαναπαυόμαστε, γιατί θεωρούμε ότι έχουμε καλύτερες κατασκευές από την Τουρκία. Οσο κι αν αυτό αντικειμενικά ισχύει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια «γειτονιά» με υψηλή σεισμικότητα. Οι καταστροφές στην Τουρκία και στη Συρία πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα για μια «επανεκκίνηση» της αντισεισμικής πολιτικής στη χώρα μας, η οποία έχει με τα χρόνια ατονήσει. Αυτά σημειώνει ο ακαδημαϊκός, πολιτικός μηχανικός, αρθρογράφος και συγγραφέας Θεοδόσης Τάσιος στην «Κ», δηλώνοντας συντετριμμένος από τις εικόνες της καταστροφής.

Κλιματική κρίση και γεωργική παραγωγή: πραγματικότητα, αποτελέσματα, προτάσεις

Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος Δημήτριος Μπιλάλης, Σταύρος Αραχωβίτης,, Δημοσιευμένο: 2023-02-12

Οι αλλαγές του κλίματος στη χώρα μας είναι πλέον προφανείς και οι επιπτώσεις τους έχουν αρχίσει να είναι σοβαρές, τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και σε αρκετούς τομείς της οικονομίας. Ολοι θυμόμαστε τον παρατεταμένο καύσωνα του 2021 και τις επιπτώσεις που είχε όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα οικοσυστήματα, με τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές αλλά και τον κλονισμό της αγροτικής παραγωγής.

Εικόνες από το μέλλον ή πρόσκαιρη οφθαλμαπάτη;

Νίκος Χριστουδουλάκης, KReport, Δημοσιευμένο: 2023-02-12

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στις Βρυξέλλες τρείς Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί: ο αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής, όπως επίσης ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για λάβουν μέρος στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ντυμένοι όλοι με το καλό τους κοστούμι, έκαναν τρεις ουσιαστικές παρεμβάσεις που αφορούσαν μεν την Ελλάδα αλλά είχαν και ευρύτερη σημασία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανάπτυξη της οικονομίας, οι πολιτικές συνοχής και η ασφάλεια

Η πτώση του ΠΑΣΟΚ

Νίκος Μαραντζίδης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2023-02-12

Συγκριτικά µε οποιοδήποτε άλλο κόμμα της Μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε διαχρονικά το συστηματικότερο αντικείμενο μελέτης. Hδη από τα μέσα του ’70, το «φαινόμενο ΠΑΣΟΚ», που αρχικώς σχετίστηκε περισσότερο με τον λαϊκισμό και τον τριτοκοσμικό ριζοσπαστισμό, απασχόλησε ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Αργότερα, η στροφή στον «ευρωπαϊκό ρεαλισμό» και στη συνέχεια η εκλογική κατάρρευση των ετών 2012-2015 προκάλεσαν νέα κύματα ενδιαφέροντος.

Θα κάνουν την υπέρβαση;

Νίκος Μπίστης, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-02-12

Ενώ οι μετρήσεις έδιναν άνετη νίκη στον πρώτο γύρο και σαρωτική στον δεύτερο στον απορριπτικό υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη και την τρίτη θέση στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι ψηφοφόροι έφεραν τη μερική ανατροπή. Η ολική μπορεί να γίνει σήμερα. Γιατί σήμερα δεν συγκρούονται εκλογικά τα δυο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, για τη νομή της εξουσίας. Νομή που ακύρωνε στην πράξη τη συναντίληψη των δυο κομμάτων στο μείζον θέμα της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Της λύσης που ορθά έλεγαν οι νούσιμοι (νουνεχείς στα κυπριακά) ότι μόνο με τη συμφωνία ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μπορεί να επιτευχθεί.

Η ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία

Ινώ Αφεντούλη, Συνέντευξη στην Κάκη Μπαλή, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-02-12

Μια κουβέντα με την Ινώ Αφεντούλη για τις εστίες κρίσης στον κόσμο έχει πάντα ενδιαφέρον. Η νυν διευθύντρια του ΙΔΙΣ έχει περάσει από τη δημοσιογραφία -αρχής γενομένης από την ΑΥΓΗ, για την οποία μιλάει με συγκίνηση μνημονεύοντας τους εκλιπόντες συναδέλφους μας που μας έμαθαν τα δημοσιογραφικά γράμματα, τον Σοφιανό Χρυσοστομίδη και τον Βασίλη Κωνσταντινίδη- αλλά και από το ΝΑΤΟ, όπου επί είκοσι χρόνια ασχολείτο με την επικοινωνιακή πολιτική. Έχουν δει πολλά τα μάτια της, έχουν ακούσει πολλά τα αυτιά της και έχει τη διάθεση να τα συνδυάζει και να βγάζει συμπεράσματα και την τόλμη να κάνει προβλέψεις.

Το «Τσερνομπίλ» του Ερντογάν

Γιώργος Καπόπουλος, KReport, Δημοσιευμένο: 2023-02-12

Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ την Άνοιξη του 1986 και η διαχείριση της από τον κρατικό μηχανισμό φώτισε δύο παράλληλα σύμπαντα: Την βαθιά αποδιοργάνωση και από τελμάτωση στην ΕΣΣΔ μιας χώρας που ήταν πυρηνική και διαστημική δύναμη. Και την ανάγκη τερματισμού της εμπλοκής της χώρας από το Αφγανιστάν, την Κούβα μέχρι την Αγκόλα την Μοζαμβίκη και την Αιθιοπία , για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ανατροπές.

Μετανάστευση: Η πολιτική της ΕΕ αγνοεί την πραγματικότητα

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, iEidiseis.gr, Δημοσιευμένο: 2023-02-11

Η Μετανάστευση θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αφού η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την ανησυχία της για τις «αυξημένες ροές». Ήδη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου αναφέρεται σε «ευρωπαϊκή πρόκληση», προσθέτει ότι « η γεωπολιτική αστάθεια, οι δημογραφικές τάσεις και η κλιματική αλλαγή εντείνουν περαιτέρω τις πιέσεις» και ζητά «ευρωπαϊκή απάντηση».

Η ˮλεηλασίαˮ του ΠΑΣΟΚ: Σήμερα του παίρνουν τα ˮτσικόˮ, αύριο τους βουλευτές…

Γιώργος Καρελιάς, news247.gr, Δημοσιευμένο: 2023-02-11

Η «κεντρώα» μάσκα, που φοράει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αδυνατεί να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο, ειδικά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Γι’ αυτό κάτι έπρεπε να βρεθεί, για να μη χαθεί εντελώς το «κεντρώο» προσωπείο.

Και βρέθηκε. Με τη βοήθεια μερικών νεαρών, που έχουν ως βασικό προσόν τους τον αριβισμό και τον καριερισμό, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί μια προεκλογική μίνι-λεηλασία του ΠΑΣΟΚ. Εντάξει, τα πρόσωπα που παίρνει ανήκουν στην κατηγορία «τσικό». Όμως, η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί, πριν ακόμα προκηρυχθούν οι εκλογές, αρχίζει να σχηματίζεται.

Πολιτισμός και δημοκρατία

Μιχάλης Μπαρτσίδης, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-02-11

Ασφαλώς τούτη την ώρα πρωτεύει ο αγώνας εναντίον της αλλά είναι γεγονός ότι δίπλα στους αγωνιζόμενους εμπνευσμένα καλλιτέχνες επιμένει το ερώτημα της εξήγησης αυτής της επίθεσης. Από τη μια, έχουμε την ιδεολογική εμμονή των δυνάμεων του αυταρχικού συντηρητισμού καθόσον θεωρούν τον χώρο ως προπύργιο της Αριστεράς, ασχέτως αν αυτό ισχύει πραγματικά ή αν πρόκειται για μια ζωτική φαντασίωσή τους. Παρόμοιου τύπου εμμονή εκπόνησε τη νομοθέτηση της παρουσίας αστυνομίας στα πανεπιστήμια, το εγχείρημα εξευγενισμού στα Εξάρχεια σε συνθήκες κατοχής από τα ΜΑΤ κ.ο.κ.

Μαυρογιάννης ή Χριστοδουλίδης;

Κυριάκος Πιερίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, Δημοσιευμένο: 2023-02-11

Ο β´ γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο απέκτησε όλα τα χαρακτηριστικά μιας νέας και εξ υπαρχής αναμέτρησης. Ολα μπαίνουν στη ζυγαριά για τους ψηφοφόρους και οι πιθανότητες εκλογής ανάμεσα στους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι πλέον μοιρασμένες.

Δυναμική και ατμόσφαιρα

Για μήνες οι δημοσκοπήσεις ευνοούσαν τον Χριστοδουλίδη. Του έδιναν μεγάλο προβάδισμα και καθαρή παράσταση νίκης έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου στον α’ και στον β’ γύρο. Πώς μια προεξοφλημένη για την έκβασή της αναμέτρηση έχει μετατραπεί σε αμφίρροπη; Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους

Η μάχη τού μη χείρον

Γιάννης Λούλης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, Δημοσιευμένο: 2023-02-11

Καθώς μπήκαμε στην προεκλογική εκστρατεία, έχουμε μπροστά μας τη μάχη τού μη χείρον. Πού επενδύουν οι δύο πλευρές; Στην πόλωση. Τούτο συμβαίνει, κυρίως, διότι πρόκειται για την πιο εύκολη λύση. Και οι δύο μονομάχοι λειτουργούν σπασμωδικά. Χωρίς καθαρή σκέψη και συγκρότηση. Αντιδρούν εκτονωτικά, όπως ζητά ο μικρόκοσμός τους. Φυσικά, η επένδυση στην πόλωση δεν είναι κάτι καινοφανές στη χώρα μας. Αυτή αποτελεί εύκολη συνταγή που συσπειρώνει κόμματα σε κρίση, στην οποία βρίσκονται και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας. Τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν έτσι από ανασφάλεια. Ανασφάλεια, που είναι προϊόν των λαθών και αδυναμιών τους, είτε κυβερνούν είτε αντιπολιτεύονται. Αλλωστε η παρούσα μάχη είναι για τους ψηφοφόρους εκείνη του μη χείρον.
Σύνολο κειμένων της ομάδας: 20
×