Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν σύντομα, οι συγκρούσεις θα έχουν διάρκεια, ήδη προκαλούν ανατροπές. Άλλες φαίνονται, όπως η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στις αμερικανικές αγορές και η φυγή κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια, τα ομόλογα και το νόμισμα των ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ κατάφερε κάτι μέχρι πρότινος απίστευτο: Να πουλά όλος ο κόσμος Αμερική και να φεύγει τρέχοντας από το μέχρι πρότινος «ασφαλές καταφύγιο». Άλλες διαφαίνονται, όπως μείωση των ρυθμών μεγέθυνσης ή μια ύφεση στις ΗΠΑ -που δεν θα αφήσει καμία χώρα ανεπηρέαστη. Άλλες, πάλι, προς ώρας καλύπτονται από ομίχλη, όπως οι δευτερογενείς επιπτώσεις των δασμών στις διεθνείς ροές εμπορευμάτων και αξιών.

Αν υπάρχει μία βεβαιότητα, είναι η α-βεβαιότητα.

Οι αβεβαιότητες προκαλούν αναστολή δράσεων. Ειδικά καθ’ ημάς, παγώνουν κάθε αξιόλογη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και αναστέλλουν ώριμα επενδυτικά σχέδια, καθώς το σμήνος εμφανίζεται σε έναν ουρανό ήδη σκοτεινιασμένο από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και την προϊούσα φθορά μιας κυβέρνησης που κατάκοπη επιχειρεί να διανύσει την απόσταση μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αυτό το πάγωμα είναι το πρώτο, πολύ σημαντικό κόστος που έχει η ελληνική οικονομία από τον δασμολογικό πόλεμο. Υπάρχουν ορισμένες ακόμη, άμεσες και έμμεσες συνέπειες αυτού του πολέμου.

Οι άμεσες συνέπειες αποδίδονται στους νέους δασμούς των ΗΠΑ. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι όποιο πρόβλημα εμφανιστεί στις εξαγωγές μας θα οφείλεται στις αδυναμίες της οικονομίας μας. Αν το ελληνικό λάδι, παράδειγμα, έχει πρόβλημα διάθεσης στις ΗΠΑ, αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο ή κύρια στους δασμούς (αφού αυτοί οι δασμοί ισχύουν για όλους, και για την Ιταλία και την Ισπανία…) αλλά και σε όλα όσα φροντίζει να κάνει ο ανταγωνισμός και δεν φροντίζουμε να κάνουμε εμείς. Από τις ποσότητες κλίμακας που μπορούμε να διαθέσουμε, τις συσκευασίες που προσφέρουμε, το μάρκετινγκ και τις προωθητικές ενέργειες που κάνουμε.

Οι έμμεσες συνέπειες θα είναι, κατά κοινή ομολογία, σοβαρότερες. Αυτές που θα προκύψουν δευτερογενώς για την ελληνική οικονομία, από το πλήγμα που θα επιφέρουν οι αμερικανικοί δασμοί στις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν ισχυρή παραγωγική, βιομηχανική βάση. Στο μέτρο που θα επηρεαστούν αρνητικά οι οικονομίες αυτών των χωρών, με τις οποίες έχουμε τις μεγαλύτερες συναλλαγές, θα επηρεαστεί αρνητικά και η ελληνική οικονομία, κυρίως μέσω του τουρισμού μας. Η ελληνική οικονομία θα πληγεί επειδή, εξαιτίας των δασμών, θα φτωχύνουν οι καλύτεροι πελάτες μας -οι άλλοι Ευρωπαίοι.

Βεβαίως, τα ευρωπαϊκά κράτη θα αντιδράσουν. Ένα θέμα είναι να καταφέρουμε να πάρουμε το μερίδιό μας στα θετικά αυτής της αντίδρασης. Δεύτερο θέμα είναι να αποφύγουμε τα αρνητικά.

Παράδειγμα του πρώτου: Η Ευρώπη αποφάσισε να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα. Υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, γιατί παρότι κάνουμε τις αναλογικά μεγαλύτερες δαπάνες για εξοπλισμούς, είμαστε μόνο καταναλωτές, όχι παραγωγοί -δεν έχουμε αναπτύξει αμυντική βιομηχανία. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καταφέρουμε να την αναπτύξουμε τώρα, συμμετέχοντας στα νέα προγράμματα με σημαντικά ποσοστά προστιθέμενης αξίας –και όχι με …0,5% όπως μέχρι πρότινος.

Παράδειγμα του δεύτερου: Η Κομισιόν επιχειρεί να υπονομεύσει την πολιτική συνοχής, αφενός με τη συνένωσή της με την Κοινή Αγροτική Πολιτική υπό ένα διευθυντήριο που θα λογοδοτεί προσωπικά στην φον ντερ Λάιεν, αφετέρου με την ευχέρεια να εκτρέπονται κονδύλια της συνοχής προς εξοπλισμούς. Αυτά δεν συμφέρουν την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει για τη ρήτρα διαφυγής (που επιτρέπει στα ισχυρά κράτη να επιδοτούν τις εθνικές επιχειρήσεις τους νοθεύοντας την ενιαία αγορά και καθ’ ημάς να μοιραστούν προεκλογικές παροχές…) θα όφειλε να αντιταχθεί σε αυτά τα σχέδια.

Θέματα επικαιρότητας: ΗΠΑ

Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Περισσότερα

«Συνιστάται η ευρεία ερμηνεία των όρων»

Μανώλης Πιμπλής, 2025-02-10

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ, το φάντασμα του...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Ο ανεμοστρόβιλος Τραμπ

Θόδωρος Τσίκας, 2024-12-13

Ο «ανεμοστρόβιλος» Τραμπ-Μασκ με τις δηλώσεις που έγιναν...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Μειώσεις φόρων;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-27

...Δεν χρειάζονται γενικά μειώσεις φόρων –και τί θα γίνει,...

Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Κώστας Καλλίτσης

Το άμεσο κόστος των δασμών

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-06

Είναι συζητήσιμο αν η περασμένη Τετάρτη, 2 Απριλίου, όταν...

Ποιός λέει ψέμματα; Η EUROSTAT ή ο Μητσοτάκης;

Νικόλ Λειβαδάρη, 2025-03-31

Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού...

Κώστας Καλλίτσης

Παραίτηση από τη ρήτρα διαφυγής

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-30

Ηκυβέρνηση δείχνει ότι αδημονεί να εκμεταλλευθεί τη ρήτρα...

Κώστας Καλλίτσης

Ηρεμία στην αγορά κεφαλαίου

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-23

Σε προηγούμενες εποχές, ακόμα και πριν λίγα χρόνια, αν σημειώνονταν...

Η άδικη ”προτασιολογία”

Πάσχος Μανδαρβέλης, 2025-03-09

Είναι άδικος ο ψόγος του πρωθυπουργού (τον οποίο παπαγαλίζουν...

Κώστας Καλλίτσης

Πικρή γεύση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-23

Η Ελλάδα έχει εισπράξει τα μισά από τα 36 δισ. ευρώ που της...

Κώστας Καλλίτσης

Περί σταθερότητας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-16

Τέλη 2024, πριν μερικές εβδομάδες δηλαδή, φαινόταν ότι η χώρα...

Οι 16 (επενδύσεις) που έγιναν 4 και κατέληξαν σε 1

Δημήτρης Καμπουράκης, 2025-01-24

Έτυχε μήπως να κάνετε προσφάτως καμιά βόλτα στις περίφημες...

Κώστας Καλλίτσης

Πιο λαϊκιστής πεθαίνεις;..

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-19

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υποτίθεται...

Κώστας Καλλίτσης

Με τους πραματευτάδες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-12-15

Οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης ξεθυμαίνουν όσο πλησιάζει...

×
×