Eπίδοξοι μίνι Τραμπ στα δεξιά της Ν.Δ.

Ξένια Κουναλάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2021-10-07

Yπάρχουν δύο σχολές σκέψης για την Ακροδεξιά. Η πρώτη λέει ότι τα παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα οφείλουν να ανέχονται και να ενσωματώνουν ακροδεξιά στοιχεία προκειμένου να αποτρέπουν τη δημιουργία νέων σχηματισμών στο δεξιό περιθώριο, που έχει μείνει κενό. Η δεύτερη αντιτείνει ότι αν αφεθούν τα στοιχεία αυτά να δηλητηριάσουν τα κεντροδεξιά κόμματα, κυριαρχούν, μονοπωλούν την ατζέντα και τελικά εξωθούν σε ακόμη πιο εξτρεμιστικές θέσεις τα εναπομείναντα ακροδεξιά κόμματα. Παράλληλα νομιμοποιούν τον ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ομοφοβικό, μισογυνικό λόγο, υποχρεώνοντας τη mainstream Δεξιά να υιοθετεί παρόμοιες απόψεις για να προλάβει τυχόν απώλειες ψηφοφόρων. Ετσι ο πολιτικός διάλογος μετατίθεται στο δεξιό άκρο και αντί να διεξάγεται μεταξύ των δύο ιστορικών πόλων, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, πραγματοποιείται τελικά ανάμεσα στην υπερσυντηρητική πλέον Κεντροδεξιά και την πιο αποσυνάγωγη εκδοχή της Ακροδεξιάς, που κινείται στις παρυφές ή εκτός συνταγματικού τόξου.

Η Ν.Δ. δεν έχει απαντήσει στο δίλημμα κι αυτό είναι σαφές από την αμφιθυμία της απέναντι στο φαινόμενο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ακόμη και μετά τη διαγραφή του βουλευτή από το κόμμα, η αναποφασιστικότητα είναι έκδηλη: «Υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών και ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ σχηματισμών που δεν θα το περίμενε κανείς. Είναι προφανές ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο το οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον» είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας με έναν χρησμό στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στη Ν.Δ. ο άρτι αποπεμφθείς βουλευτής. Προτού δηλαδή κοπάσει η συζήτηση για την απομάκρυνσή του, ξεκίνησε εκείνη για την επιστροφή του.

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να χάραξε ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές του κόμματος από την Ακροδεξιά, δεν έχει πράξει το ίδιο όμως ο πρωθυπουργός. Παρά τις πολλαπλές επιφυλάξεις, ενέταξε τελικά τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. το 2019, δεν τον τιμώρησε όταν επανειλημμένα εξέθεσε το κόμμα του μετεκλογικά, ενώ υπουργοποίησε τρία πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, για τα οποία έχει αντιδράσει έντονα το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Τι πέτυχε τελικά; Εξόργισε το κεντρώο ακροατήριό του με την υπομονή που επέδειξε επί δύο χρόνια και τώρα εμφανίζεται τρομοκρατημένος από την προοπτική να στηθεί ένα παραμάγαζο στα δεξιά του, που θα αναπαράγει όλα τα εθνικιστικά, αλυτρωτικά και ξενοφοβικά κλισέ. Ως μίνι Τραμπ οι επίδοξοι ηγέτες της εναλλακτικής Ακροδεξιάς (alt-Right) υπάρχουν μόνο ως άβαταρ των σόσιαλ μίντια και εξαϋλώνονται με το παραμικρό μπλακ άουτ. Το μόνο παρήγορο για τον πρωθυπουργό είναι πως όλοι αυτοί που τον απειλούν εκ δεξιών έχουν τόσο υπερμεγέθη Εγώ, που δεν μπορούν να συστεγαστούν στο ίδιο κόμμα.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Tο τεκμήριο της ηθικής

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-01-14

Ανεξαρτήτως του πώς κρίνει κανείς την εξέλιξη των αγροτικών...

Περισσότερα

Πανικός

Τάσος Παππάς, 2025-12-23

Συστήματα σε κρίση, καθεστώτα σε πανικό. Αυτό φαίνεται ότι...

Περισσότερα

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Περισσότερα

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Περισσότερα

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Περισσότερα

«Πατρίς, θρησκεία, Ροδόπη, οικογένεια»

Ξένια Κουναλάκη, 2023-06-15

Είναι έκδηλη η μετεκλογική ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας,...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ν.Δ. στη Θράκη: η (επαν)εμφάνιση του Mr Hyde

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-06-12

Συζήτηση για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και ειδικότερα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Με την ψυχρή γλώσσα της Ρεαλπολιτίκ – γιατί πού χώρος για άλλες;

Λουκάς Τσούκαλης, 2026-03-04

Με την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, άνοιξε και...

Τα τρία κρίσιμα σημεία

Σωτήρης Ρούσσος, 2026-03-02

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του Ισραήλ και...

Θόδωρος Τσίκας

Η κατάρρευση της διπλωματίας

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-02

Η απόφαση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, σε σύμπραξη με την ισραηλινή...

Ο φόβος του μπούμερανγκ

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-02-28

Μπορούν οι βομβαρδισμοί, είτε σε επιλεγμένους στόχους είτε...

Η «εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-02-28

Εδώ και εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης...

Φοίβος Δεληβοριάς

Πρέπει να πάμε ώς τη δίκη ενωμένοι

Φοίβος Δεληβοριάς, 2026-02-28

Τα Τέμπη είναι ακόμα μια ευκαιρία –η τελευταία μας– να...

Έγκλημα κατά της δημοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας

Γιάννης Φ. Ιωαννίδης, 2026-02-27

Πριν από δύο χρόνια, στην ίδια φιλόξενη εφημερίδα («ΤΑ ΝΕΑ,...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

×
×