Το πρόβλημα με την εσωστρέφεια

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-11-28

Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Επειδή έχω τη διαστροφή να διαβάζω πολλά από τα απειράριθμα κείμενα που δημοσιεύονται με θέμα τις κονταρομαχίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εξής απορία: Πώς εξηγείται το γεγονός ότι σε μερικές περιπτώσεις συμφωνώ εκατό τοις εκατό με αυτά που λένε αλλά ταυτόχρονα έχω την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι μας παραπλανούν;

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και για πράγματα γνωστά, θα αναφερθώ στην κριτική που ασκούν οι δημοσιολογούντες συριζαίοι στους νεοδημοκράτες συναδέλφους τους. Τους καταλογίζουν τυφλή υποταγή στις πολιτικές σκοπιμότητες ή στο αφεντικό τους, επιλεκτικές αναγνώσεις, την τάση να εξαντλούν την αυστηρότητά τους όποτε πρόκειται για τους αντιπάλους και την επιείκειά τους όποτε πρόκειται για τους ημετέρους, να διατυμπανίζουν τις αποτυχίες των απέναντι και να σμικρύνουν ή και να αποσιωπούν τις αντίστοιχες αποτυχίες των δικών τους. Κοινώς να μεροληπτούν.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Προ καιρού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Ετυχε να μη βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν την είδα. Δέχτηκα όμως ένα τηλεφώνημα από φίλο συριζαίο που με ενημέρωσε σχετικά και έμπλεος οργής κατήγγειλε τους δημοσιογράφους του καναλιού γιατί απέφυγαν να του κάνουν δύσκολες ερωτήσεις ή όταν πήγαιναν προς τα εκεί δέχονταν αμέσως τις εξηγήσεις του πρωθυπουργού αντί να επιμείνουν και να τον κολλήσουν στον τοίχο. Δεν είχα λόγους να μην τον πιστέψω.

Το αντίθετο θα με εξέπληττε. Οταν έκλεισα το τηλέφωνο όμως σκέφτηκα πως στις συνεντεύξεις που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε φιλικά διακείμενα ΜΜΕ –ναι, υπάρχουν και αυτά– δεν θυμάμαι να τον στρίμωξε κανείς. Και σας διαβεβαιώνω επίσης ότι κανείς συριζαίος δεν με πήρε τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθεί.

Επανερχόμενος στην αρχική απορία μου, τα παραπάνω σημαίνουν ότι η κριτική που ασκούμε στους άλλους μπορεί να αποδειχτεί εύστοχη αλλά όχι δίκαιη αν εμείς που τους επικρίνουμε είμαστε ένοχοι για το ίδιο αμάρτημα. Κάτι που είμαι σίγουρος ότι δεν πέρασε καν από το μυαλό του φίλου που μου τηλεφώνησε για να καταθέσει την αγανάκτησή του για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι επειδή πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, η μόνη εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι τον έπνιγε το δίκιο του, ενώ ταυτόχρονα τον τύφλωνε η οργή του. Δηλαδή, επειδή ένιωθε έντονα το πρώτο, το δεύτερο πέρασε απαρατήρητο. Κι αυτό με οδήγησε σε κάποιες ανησυχητικές σκέψεις.

Γενικά μιλώντας, και όχι μόνο στις μέρες μας όπου η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, η λέξη «εσωστρέφεια» έχει στην πολιτική αρνητικό πρόσημο. Σημαίνει παράλυση, άγονες συζητήσεις και καβγάδες, με αποτέλεσμα την εξασθένηση του αγωνιστικού φρονήματος που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τους αντιπάλους μας, οι οποίοι, ως γνωστόν, καταστρέφουν τη χώρα. Κατά συνέπεια στο στόχαστρο βάζουμε πάντα και μόνο τον εχθρό.

Στο δε παράδειγμα του συριζαίου φίλου που χρησιμοποίησα, ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αν μάλιστα τα πυρά του βρήκαν στόχο, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν ήταν το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει το ατόπημα τους που καταλόγισε.

Αυτή όμως η κομματική εκδοχή της εσωστρέφειας έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με την έννοια της εσωστρέφειας ως βασικού χαρακτηριστικού της νεωτερικότητας. Η οποία νεωτερικότητα σημαίνει εντονότερη αυτοσυνειδησία και ταυτόχρονα μεγαλύτερη έμφαση στον κριτικό αναστοχασμό. Δηλαδή μας αναθέτει το από δύσκολο μέχρι αδύνατο έργο να ανασύρουμε στην επιφάνεια τους τρόπους με τους οποίους ο δικός μας λόγος διαμορφώνει την πραγματικότητα. Ή αλλιώς να δούμε τα γυαλιά μέσα από τα οποία βλέπουμε. Το κακό και παράδοξο είναι ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό της νεωτερικότητας, η κοινοβουλευτική δημοκρατία, προβλέπει τη συνεχή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και σε αυτήν την κατεξοχήν εξωστρεφή μάχη το ζητούμενο πάνω απ’ όλα είναι πώς θα πλήξεις τον αντίπαλό σου. Τούτου δεδομένου, το κατά πόσον το επιχείρημά σου ευσταθεί ή το αν διαμαρτύρεσαι για κάτι που κι εσύ κάνεις, δεν τίθεται καν. Διότι νυν υπέρ πάντων ο αγών.

Το πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την αντίφαση δεν το γνωρίζω. Δεν αποκλείεται όμως, αν τη συνειδητοποιήσουμε, να απαλύνουμε κάπως την εξόφθαλμη ανακολουθία για την οποία είμαστε ένοχοι όταν καταγγέλλουμε τους άλλους για κάτι που κι εμείς συστηματικά κάνουμε. Και με αφορμή την περίπτωση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ που δεν στρίμωξαν τον Μητσοτάκη, ας θέσουμε το απλό ερώτημα: Εμείς πότε στριμώξαμε τον Τσίπρα; Κι αν η απάντηση είναι ότι ο Τσίπρας δεν στριμώχνεται, τότε μπορούμε να πιάσουμε δουλειά σε κάποιον άλλο ΣΚΑΪ που θα είναι αριστερός.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ο ΝΕΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2022-02-17

Μια ορθή πρόταση, σε ορθό χρόνο, με ορθό τρόπο κατατεθειμένη,...

Περισσότερα

Τι κόμμα θέλει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τάσος Παππάς, 2022-02-05

Η νίκη του Πορτογάλου σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα προκάλεσε...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Το κόμμα των συναισθημάτων

Γιώργος Σιακαντάρης, 2021-07-04

Ξεκίνησε χθες η προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι...

Περισσότερα
Γιώργος Σταθάκης

«Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος»

Γιώργος Σταθάκης, 2020-12-05

Ο πρώτος χρόνος ασυλίας της κυβέρνησης προφανώς παρήλθε....

Περισσότερα

Τι έχουν τα έρμα και δεν αβγαταίνουν;

Τάσος Παππάς, 2020-12-03

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τη φθορά...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το πρόβλημα με την εσωστρέφεια

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2020-11-28

Επειδή έχω τη διαστροφή να διαβάζω πολλά από τα απειράριθμα...

Περισσότερα
Δημήτρης Σεβαστάκης

Η καρδάρα και το μισοχυμένο γάλα

Δημήτρης Σεβαστάκης, 2020-11-15

Ο κόσμος έχει χάσει κάθε ψευδαίσθηση, κάθε ρομαντισμό. Και...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τίνος παιδί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-07-04

Η επικαιρότητα κυριαρχείται από τις αποκαλύψεις για τρία...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Ο πραγματικός κίνδυνος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-13

Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στον Περσικό Κόλπο...

Δημήτρης Μπίρμπας

Η Αυτοδιοίκηση, ο κώδικας και η συνταγματική αναθεώρηση

Δημήτρης Μπίρμπας, 2026-06-11

Διατηρώντας τις μνημονιακές περικοπές στην Αυτοδιοίκηση...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

×
×