Προοδευτική απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις

Νίκος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-12-23

pappasnikos

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να εγγυηθεί κανέναν ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, όπως διατείνεται. Δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη για όλους. Δεν μπορεί να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής για την οικονομία, την κοινωνία, τους θεσμούς, το περιβάλλον. Η πολιτική της δεν δίνει διέξοδο στην ακρίβεια και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Η χώρα έκανε ρεκόρ 27ετίας στην είσπραξη φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ (29%) την περασμένη χρονιά. Οι έμμεσοι φόροι προσεγγίζουν τα 2/3 των εισπράξεων της συνολικής φορολόγησης. Οι εισπράξεις από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ, κατά 40% δηλαδή, από το 2021 ώς σήμερα. Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε 20 δισ. ευρώ από το 2019, με τη «δίδυμη» λύση του νέου πτωχευτικού και του «Ηρακλή» να φέρνει 75.000 πλειστηριασμούς την τελευταία διετία, οι οποίοι θα γίνουν 250.000 μέχρι το 2026, και με τους servicers να απολαμβάνουν όλο και περισσότερα προνόμια. Το νέο φορολογικό δεν σώζει τα οικονομικά του κράτους, αλλά επιδιώκει να εκκαθαρίσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη γραμμή του σχεδίου Πισσαρίδη. Καθίσταται δόλιος μηχανισμός περαιτέρω συμπίεσης των μισθών, αφού συνδέονται άμεσα με τα τεκμήρια, άρα και με τη φορολογία.

Η Ν.Δ. δεν απαντά ούτε στη στεγαστική ούτε στη δημογραφική ούτε στην κλιματική πρόκληση. Τη στιγμή που τα νοικοκυριά καταβάλλουν το 40% του εισοδήματός τους για έξοδα στέγασης, η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς συνεκτικό σχέδιο. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έκλεισε λόγω «δημοσιονομικής στενότητας», όπως ειπώθηκε, και στο Ταμείο Ανάκαμψης κατατέθηκε σχέδιο για πρόγραμμα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, όταν της Πορτογαλίας είναι 2,7 δισ. ευρώ. Οι αρνητικές δημογραφικές τάσεις συνεχίζονται. Οι αποσπασματικές πολιτικές δεν αντιστρέφουν τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, δεν δίνουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένεια, δεν συγκροτούν σχέδιο και μεταναστευτική πολιτική που να δίνει λύσεις στα μείζονα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής.

Στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει οδυνηρές καταστάσεις. Αμέτρητα πλέον τα στρέμματα καμένου δάσους και πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων -φέτος στη Θεσσαλία χάθηκε το 22% της αγροτικής παραγωγής της χώρας- με την κυβέρνηση να… προτεραιοποιεί την απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η όποια ανάπτυξη δεν αφορά όλους. Τα χρήματα που δίνονται για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία απέχουν πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Υγεία η Ελλάδα είναι 18η στους 26 του πίνακα της Κομισιόν σε σχέση με το πόσα χρήματα διοχετεύονται στον τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ η δαπάνη των νοικοκυριών για ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια κ.ά.) ανέρχεται περίπου στο μισό των χρημάτων που δαπανά το κράτος για την Παιδεία, ποσό που αναμένεται να εκτοξευτεί με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τις τελευταίες ημέρες η πλειοψηφία ήρθε αντιμέτωπη με δύο περιστατικά -τις αντιδράσεις στην τροπολογία για τους εργάτες γης και στο εικαστικό στη Νέα Υόρκη- τα οποία επιβεβαιώνουν ότι έχει αρχίσει να πατά στα αγκάθια, τα οποία η ίδια φύτεψε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πληρώνει, δηλαδή, το τίμημα της επιλογής της να γεμίσει τα ιδεολογικά και πολιτικά ντεπόζιτα της Ακροδεξιάς, της επιλογής της να κανονικοποιήσει την προπαγάνδα και τη θέση των ακραίων.

Είναι σαφές ότι η Δεξιά δεν μπορεί να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Αυτό που απαιτείται είναι μια προγραμματική και κινηματική εγρήγορση. Και μια αριστερή και προοδευτική αντεπίθεση στο επιχείρημα του «41%» που επικαλείται με άνεση ο κ. Μητσοτάκης για να νομοθετεί κατά βούληση. Η μάχη των ευρωεκλογών και η ανατροπή των συσχετισμών είναι ένας πρώτος και επιτεύξιμος στόχος.

Η παράταξη δεν κινείται πάνω σε μνημονιακά απόνερα, η Αριστερά του 21ου αιώνα, η σύγχρονη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη έχει έναν προγραμματικό ορίζοντα, ο οποίος εκτείνεται πολύ πέρα και πάνω από αυτά που μας επετράπησαν να εφαρμόσουμε. Στη χώρα είναι αναγκαία μια μεγάλη προοδευτική στροφή. Και μόνο η αριστερή και προοδευτική παράταξη μπορεί να την κάνει πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εργάζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση. Οχι ως δύναμη που προσπαθεί να δικαιώσει τη μια προοδευτική παράδοση έναντι της άλλης, αλλά ως δύναμη που ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος.

Πρόκειται για την ενωτική επιλογή που μπορεί να ακυρώσει την εικόνα που φιλοτεχνεί η Ν.Δ. για τον εαυτό της. Την εικόνα της επίπλαστης συναίνεσης στις πολιτικές της. Είναι η ενωτική επιλογή που μπορεί να αντιπαραβάλει ένα άλλο σχέδιο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και στη Ν.Δ. και να πείσει. Είναι η προοδευτική απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Θέματα επικαιρότητας: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κώστας Καλλίτσης

Με τους πραματευτάδες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-12-15

Οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης ξεθυμαίνουν όσο πλησιάζει...

Περισσότερα

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Περισσότερα
Νίκος Παππάς

Προοδευτική απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις

Νίκος Παππάς, 2023-12-23

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να εγγυηθεί κανέναν ολόπλευρο...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ελληνικές τράπεζες και ξένοι επενδυτές

Κώστας Καλλίτσης, 2023-10-29

Η συμφωνία της Alpha Bank με τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Η αναβάθμιση δεν είναι μονόπρακτο

Κώστας Καλλίτσης, 2023-10-22

Καθυστερήσαμε πολύ να τα καταφέρουμε, αλλά, έστω τώρα, αναγνωρίζεται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Πληθωρισμός και κέρδη

Κώστας Καλλίτσης, 2023-07-09

Σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο ευρέως συζητείται ότι η ακρίβεια...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Στόχος, οι ανισορροπίες

Κώστας Καλλίτσης, 2023-07-02

Οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Κώστας Καλλίτσης

Και η αντιπολίτευση;..

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-09

Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης είναι πολύ κακή, κακή...

Ξενοφών Κοντιάδης

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα Υπουργών για τα Τέμπη και ποιά η ευθύνη της κυβέρνησης;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2025-02-06

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα υπουργών για...

Η βουβή οργή που δεν έπιασαν

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-05

«Μα τι έγινε ξαφνικά με το θέμα των Τεμπών και ξαναβγήκε...

Όταν η μετακίνηση πληθυσμών και η εθνοκάθαρση προβάλλονται ως ”λύση”

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2025-02-05

Τα πιο ζωηρά και σκοτεινά όνειρα των υπερ-συντηρητικών...

Ουσιαστικές δεσμεύσεις και ηθικές υποχρεώσεις

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-02

Μας θύμωσε το γεγονός ότι η Γαλλία σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει...

Γιάννης Βούλγαρης

Ένας Κόσμος Ολιγαρχών;

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-01-26

De te fabula narratur. Για σένα μιλάει ο μύθος. Με αυτή τη ρήση ο Καρλ...

Κώστας Καλλίτσης

Το τραμπικό ρεύμα

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-26

Η ανάδειξη του Ντ. Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις...

Την εποχή των αυτοκρατοριών

Παύλος Τσίμας, 2025-01-24

Την ημέρα που ο Τραμπ έκοβε με το σπαθί την τούρτα (και το...

Για να λυθούν  τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

2025-01-18

...Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι η πιο κατάλληλη...

Χρήστος Ροζάκης

Ένας Χρόνος Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής

Χρήστος Ροζάκης, 2025-01-05

Το 2024 υπήρξε ένας έντονος χρόνος με γεωπολιτικές μεταβολές...

Κώστας Καλλίτσης

Να διασωθεί ό,τι απέμεινε

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-05

Το 2024 οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης μεγεθύνονταν...

Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

×
×