Εγκλήματα

Μιχάλης Μητσός, Δημοσιευμένο: 2020-09-21

Όλοι είναι εξοργισμένοι, όλοι είναι ενοχλημένοι. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα έχει συνέπειες για την Κύπρο». Ετσι σχολίασε πηγή της ΕΕ στην Guardian την επιμονή της Κύπρου να απειλεί με βέτο στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας αν δεν αποφασιστούν ανάλογες κυρώσεις και κατά της Τουρκίας. Μια μακρά και επίπονη προσπάθεια να εξασφαλιστεί ομοφωνία για την καταδίκη του αιμοσταγούς καθεστώτος του Μινσκ μπορεί να καταρρεύσει εξαιτίας της στάσης ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

Οσες αναλύσεις κι αν γράφουμε εμείς για τον Ερντογάν, το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και τις ελληνοτουρκικές διαφορές, οι Τούρκοι έχουν καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι η βασική αιτία των επιθετικών τους κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, που προκάλεσαν και την τελευταία παρατεταμένη κρίση στο Αιγαίο, είναι η πρόθεση της κυπριακής ηγεσίας να εκμεταλλευθεί μονομερώς τους θαλάσσιους πόρους. Αυτοί που δεν θέλουν να λυθεί το Κυπριακό, λένε, είναι οι Ελληνοκύπριοι, όχι εμείς. Το αποδείξαμε στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν, όπου οι Τουρκοκύπριοι είπαν ΝΑΙ και οι Ελληνοκύπριοι ΟΧΙ. Το αποδείξαμε στο Κραν Μοντανά, όπου αυτός που έκανε πίσω είναι ο Αναστασιάδης. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο κύπριος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει - και αυτά υπάρχουν καταγραμμένα - ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σκοπεύει να μοιραστεί τίποτα με τους Τουρκοκύπριους. Ε, δεν θα του περάσει.

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβείς, αλλά είναι υποχρεωμένοι να στηρίζουν ένα μέλος της οικογένειας. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο κύπριος πρόεδρος φλέρταρε για ένα διάστημα με την ιδέα των δύο κρατών και ότι η διαιώνιση του αδιεξόδου στο Κυπριακό πλήττει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά δεν μπορεί να πάρει ανοιχτά τις αποστάσεις της από τη Λευκωσία. Ολοι γνωρίζουν ότι όπως χωρίς τον Ακιντζί στο τιμόνι των Τουρκοκυπρίων είναι δύσκολο να υπάρξει λύση, έτσι και με τον Αναστασιάδη στο τιμόνι των Ελληνοκυπρίων πάλι είναι δύσκολο να υπάρξει λύση. Κι όταν λέμε λύση, εννοούμε επανένωση.

Η κλεψύδρα όμως αδειάζει. Αν δεν αξιοποιηθεί η νέα ευκαιρία για διερευνητικές συνομιλίες, σύντομα θα μπούμε σε νέες περιπέτειες. Και έχουμε μάθει πια ότι κάθε καινούργια περιπέτεια είναι πιο επικίνδυνη από την προηγούμενη.

Στην επίσημη επίσκεψή της που ξεκινά σήμερα στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί βέβαια να θίξει τέτοια ζητήματα. Εχει όμως τον δικό της, μοναδικό τρόπο να μιλάει για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη και για ηθική. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γνωρίζει καλά, όπως γνωρίζουμε όλοι, ότι τα εγκλήματα δεν σχετικοποιούνται ούτε μπαίνουν στη ζυγαριά. Ενα έγκλημα εν εξελίξει, για το οποίο οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες, δεν μπορεί να συγκρίνεται με ένα έγκλημα διαρκείας, για το οποίο οι ευθύνες είναι σύνθετες και μοιρασμένες. Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, στους οποίους όλοι πιστεύουμε, δεν μπορεί να λειτουργούν υπό το κράτος εκβιασμών, απʼ όπου κι αν προέρχονται.

Θέματα επικαιρότητας: Διεθνή

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×