Διδάγματα για την Ελλάδα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-11-13

Η συμφωνία μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας με την οποία η Αρμενία ουσιαστικά συνθηκολογεί στην παράδοση των εδαφών (επτά επαρχίες) που κατείχε και ανακατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις προσφέρει (και) ορισμένα ενδιαφέροντα μαθήματα στην Ελλάδα που καλό είναι να μην αγνοηθούν. Πρώτον, η Ρωσία ουσιαστικά εγκατέλειψε την Αρμενία στο έλεος της στρατιωτικής υπεροχής του Αζερμπαϊτζάν παρά το γεγονός ότι έχει με τη χώρα αυτή σύμφωνο φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας και διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της. Και την εγκατέλειψε γιατί δεν ήθελε να συγκρουστεί με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο προμηθεύει επίσης με όπλα (χωρίς να έχει όμως συμφωνία μαζί του), αλλά και με την Τουρκία, η οποία στήριξε μαζικά το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό για όσους εδώ διατηρούν τον μύθο ότι «η Ρωσία θα μας σώσει» στην αντιπαράθεσή μας με την Τουρκία. Η Ρωσία, όπως και όποια άλλη χώρα, προτάσσει τα ευρύτερα συμφέροντά της σε κάθε σύγκρουση.

Δεύτερον, η χώρα που βγαίνει πράγματι κερδισμένη από τη συμφωνία - ταπεινωτική συνθηκολόγηση της Αρμενίας είναι βεβαίως η Τουρκία. Ο Ερντογάν με τον τρόπο του οδήγησε σε οιονεί συμβιβασμούς και τον Πούτιν στην περιοχή του Καυκάσου, στην οποία επεκτείνει την επιρροή της (έστω κι αν με τη συμφωνία η Ρωσία διατηρεί έναν διακριτό, ωστόσο συρρικνούμενο, περιφερειακό ρόλο). Τουρκία - Ρωσία συμμαχία στην περιοχή του Καυκάσου κατά κάποιον τρόπο. Η μεγάλη απούσα; Η Ευρωπαϊκή Ενωση βεβαίως. Αυτά για όσους θεωρούν ότι η Τουρκία είναι λίγο-πολύ μια χώρα σε στρατιωτική κατάρρευση λόγω των εκκαθαρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις της, κ.λπ.

Σκεφθείτε τις όχι και τόσο απόμακρες αναλογίες ανάμεσα σε Ρωσία - Τουρκία - Αρμενία/Αζερμπαϊτζάν αφενός και Ρωσία - Τουρκία - Ελλάδα αφετέρου. Οι μύθοι που συντηρούμε πρέπει να διαλύονται. Εθνικόν το αληθές...

Ο Π. Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής - σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Θέματα επικαιρότητας: Διεθνή

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλα θα ξαναειδωθούν το βράδυ των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-03-25

Κώστας Καλλίτσης

Αλλαγές με οριακή αυτοδυναμία;...

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-25

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Ελλάδα-Τουρκία: από την αντιπαράθεση στη αμοιβαία συμφέρουσα επίλυση

Αλέξης Ηρακλείδης, Ανδρέας Στεργίου, Θόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης,, 2023-03-25

Μετά τα Τέμπη: η νέα πολιτική πραγματικότητα

Γιάννης Λούλης, 2023-03-24

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

Οι πλατείες και η αυτοδυναμία

Δημήτρης Χόνδρος, 2023-03-13

Από το Ριάντ… στο Μπακού!

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-03-13

Το Κυπριακό στο καλάθι των ευρωτουρκικών

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-12

Χρήστος Σπίρτζης

Εμείς μιλάμε με έγγραφα, η κυβέρνηση με λόγια του αέρα

Χρήστος Σπίρτζης, 2023-03-12

×