Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-07-27

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι μια επιλογή η οποία στην πράξη επιταχύνει τη δυσμενή εξέλιξη την οποία διακηρύττει ότι θέλει να καθυστερήσει και πολύ περισσότερο να ματαιώσει.

Αν ο Μπάιντεν κατευνάζει τη Γερμανία με την αποδοχή της ολοκλήρωσης της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το πράττει προφανώς στο όνομα μιας ζητούμενης επί του παρόντος σύγκλισης του Βερολίνου στην πολιτική πυγμής των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο.

Ανεξάρτητα από το αν και πότε η Γερμανία θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες του Λευκού Οίκου, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση για τη σύμπηξη ενός μετώπου δυσαρεστημένων, μια συσπείρωση η οποία είναι εξορισμού ετερόκλητη.

Τι θα κάνουν η Πολωνία και οι τρεις Βαλτικές Χώρες τη στιγμή που η ειδική σχέση Μόσχας-Βερολίνου με τις ευλογίες των ΗΠΑ τερματίζει απότομα τις γεωπολιτικές τους φαντασιώσεις για ρόλο προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης απέναντι στον ρωσικό αυτοκρατορικό ρεβανσισμό;

Σε πρώτη φάση είναι πολύ πιθανόν να υιοθετήσουν ρητορική συνολικής στρατηγικής προσέγγισης με την Κίνα, μια ρητορική η οποία στη συνέχεια θα αποκτήσει μια δυναμική συνολικής προσέγγισης.

Στο παραπάνω μέτωπο Πολωνίας-Βαλτικών με κοινό παρονομαστή την ψύχωση του εξ Ανατολών κινδύνου μπορεί να προσχωρήσει η Ουγγαρία του Ορμπαν σε μια προσπάθεια να παγώσει η απομόνωσή της εντός της Ε.Ε.

Δυνητικά στο παραπάνω μέτωπο θα μπορούσαν κάλλιστα να προσχωρήσουν και κάποιες εντός ή και εκτός Ε.Ε. χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και η ευρισκόμενη σε κατάσταση στρατηγικής δύσπνοιας Τουρκία του Ερντογάν.

Ολα τα παραπάνω αθροιστικά είναι ρεαλιστικές υποθέσεις εργασίας σε έναν πολυκεντρικό κόσμο που δεν θυμίζει σε τίποτε τη μεταπολεμική διπολική ψυχροπολεμική αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΣΣΔ την περίοδο 1947-1991.

Κατευνασμός της Γερμανίας και σταθεροποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία στο όνομα της πιο ευρείας δυνατής συσπείρωσης απέναντι στην Κίνα είναι η γραμμή Μπάιντεν που προβάλλει σαν κλασικό παράδειγμα αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Η γραμμή Μπάιντεν διακινδυνεύει να επιταχύνει την εγκαθίδρυση και επιρροή της Κίνας από την Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, χωρίς από πουθενά να στοιχειοθετείται ότι μπορεί να προεξοφληθεί η προσυπογραφή του Βερολίνου στην ψυχροπολεμική συνολική αντιπαράθεση με το Πεκίνο.

Θέματα επικαιρότητας: Διεθνή

Άρθρα/ Πολιτική

Στην τελική ευθεία

Άγγελος Τσέκερης, 2023-03-29

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλα θα ξαναειδωθούν το βράδυ των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-03-25

Γιάννης Δρόσος

Εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας

Γιάννης Δρόσος, 2023-03-29

Από «το θέλω» μέχρι «το μπορώ», δρόμος πολύς

Τάσος Παππάς, 2023-03-29

Κωνσταντίνου και Ελένης

Παντελής Μπουκάλας, 2023-03-29

Κώστας Καλλίτσης

Αλλαγές με οριακή αυτοδυναμία;...

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-25

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Ελλάδα-Τουρκία: από την αντιπαράθεση στη αμοιβαία συμφέρουσα επίλυση

Αλέξης Ηρακλείδης, Ανδρέας Στεργίου, Θόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης,, 2023-03-25

Μετά τα Τέμπη: η νέα πολιτική πραγματικότητα

Γιάννης Λούλης, 2023-03-24

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

×