Εγώ δεν παίζω για να χάσω

Γιάννης Πανούσης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-02-26

Έχοντας ως στόχο - πρόκληση να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ σε μια προοπτική προγραμματικής διακυβέρνησης, ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ Γιάννης Πανούσης δηλώνει ότι "δεν παίζει για να χάσει". Με βέλη στη φαρέτρα του τις άπειρες ώρες που έχει περάσει στα αμφιθέατρα της Νομικής, συγκρουόμενος σε επίπεδο ιδεών, ο καθηγητής εγκληματολογίας απαντάει στους επικριτές του ότι δεν είναι κατασκεύασμα των μίντια, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι απαραίτητα (τα μίντια) να προωθήσει κάποιος τις θέσεις του.

* Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις με τις οποίες θα ξεκινήσετε την προεκλογική σας εκστρατεία;

-Ακούγοντας. Διότι θεωρώ ότι αυτό πρέπει να κάνει κανείς όταν πάει σε ένα κόμμα με ιστορία και τις δικές του ευαισθησίες. Ακόμα, λοιπόν, και αν είχα μια μαγική λύση -που δεν έχω- δεν θα μπορούσα να πάω να πω ότι είμαι ο Μεσσίας, να τι πρέπει να γίνει για να πάμε καλά. Άρα θα προσπαθήσω να ακούσω, να πιάσω τι ακριβώς σκέφτεται το σύστημα. Θα αρχίσω από τις 2 Μαρτίου, όταν οι οργανώσεις της Β’ Αθήνας του ΣΥΝ με έχουν καλέσει να συμμετάσχω στη σύσκεψή τους. Εκεί θα αρχίσω να μιλάω με κόσμο, να γνωρίσω τον κόσμο και ταυτόχρονα να αρχίσω να λέω και την άποψή μου. Θα προσπαθήσω μέσα από αυτά να περάσω και τη δική μου άποψη, η οποία έχει διάφορα χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί κανείς να πιστέψει ότι είναι επικοινωνιακά, όμως δεν είναι ένας τύπος λάιφ στάιλ. Πίσω από οποιαδήποτε λέξη λέω, μπορεί να σου αναλύσω γιατί την είπα. Μπορεί να μην είναι σωστή, αλλά δεν είναι ένα "στυλάκι". Εκτιμώ ότι υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα: να ξαναγίνουν τα κόμματα της αριστεράς ανοιχτά στρατόπεδα και όχι κάστρα. Να ξαναφύγουνε από γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις, κρατώντας τις φυσιογνωμίες και τα ιστορικά χαρακτηριστικά τους. Άρα ενδεχομένως η υποψηφιότητά μου να επιτρέψει να ρευστοποιηθούν τεχνητά τείχη που έχουν υπάρξει. Αυτό όμως για να γίνει δεν αρκεί διακήρυξη ή αγκαλιές. Μέσα από την ιστορία των αριστερών κομμάτων έχουν διαμορφωθεί ιδεολογήματα ή εμμονές που θα έπρεπε να έχουν ξεθωριάσει, αν πράγματι η αριστερά θέλει να συμμετέχει όχι σε ένα συνεχές καταγγελτικό σύστημα, αλλά και σε μια μορφή συμμετοχής στη διακυβέρνηση, γιατί ο άλλος δεν μπορεί να σε ψηφίζει συνέχεια για να καταγγέλλεις -δεν είμαστε στο 1974, όπου η καταγγελία είχε ένα νόημα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε άλλη φάση, όπου ο άλλος ζητά να δει την αξιοπιστία σου σε έναν διαχειριστικό τομέα. Γι’ αυτό είχα πει ότι πρέπει να φτιάξει ο ΣΥΝ και η αριστερά ένα στρατηγικό σχέδιο διακυβέρνησης.

Για να δεις πρέπει να το δικιμάσεις

* Θεωρείτε δηλαδή ότι υπάρχουν στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, όπως διαφαίνεται στα λεγόμενά σας;

-Για να το δεις αυτό υπάρχει ένας τρόπος: να το δοκιμάσεις. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να λέει ότι είμαστε 40%, να λέει ο ΣΥΝ εμείς είμαστε αριστεροί, εσείς νεοφιλελεύθεροι, άρα δεν συναντιόμαστε ποτέ. Η κοινωνία δεν το θέλει αυτό. Δεν θέλει τους παράλληλους δρόμους που διευκολύνουν να περνάνε νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά μέτρα και να διασπώνται οι δυνάμεις. Ένας τρόπος για δούμε πώς γίνεται είναι να δοκιμαστεί αυτή η ιστορία. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ λέει "προτείνω έναν άνθρωπο που δεν ανήκει στον χώρο μου, έχει ένα παρελθόν, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην ανασύνθεση, ελάτε να συζητήσουμε τρόπον τινά". Αυτό δεν πάει να πει ότι θα απορροφηθεί ο ΣΥΝ ή το ΠΑΣΟΚ ούτε ότι θα καπελώσει ο ένας τον άλλον. Δεν γίνονται έτσι. Άρα λοιπόν ο μόνος τρόπος είναι κάποιος να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να είναι συγκεκριμένος σε αυτό που εννοεί. Γιατί κανείς στην Ελλάδα δεν λέει για παράδειγμα "συναντιόμαστε αύριο το πρωί στις 9 και βλέπουμε με ένα σχήμα ποιες είναι οι διαφορές μας".

* Πιστεύετε δηλαδή ότι η δική σας υποψηφιότητα θα μπορούσε να είναι η αφετηρία της προσπάθειας αυτής;

-Εγώ αυτό θεωρώ ως πρόκληση και στοίχημα. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει το ενδιαφέρον που θα μπορούσε να έχει στην ηλικία μου. Έχω ένα παρελθόν κοινωνικό και ακαδημαϊκό, άρα δεν πάω να πάρω κανένα θώκο. Σε βοηθάει η συγκυρία και παίρνεις δυο πόντους παραπάνω από τον μύθο που λέγεται Γλέζος. Αλλά αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Θα είμαι ευχαριστημένος ότι πήραμε δυο πόντους παραπάνω, ο ΣΥΝ θα είναι ευχαριστημένος ότι έκανε μια καλή επιλογή και θα συνεχίσουμε από τον Οκτώβρη στην ίδια κατάσταση που είναι τα κόμματα. Άρα, αν έχει μια πρόκληση για μένα, ούτε καν θα ήταν να έβγαινα υπερνομάρχης. Θα μπορούσε να είναι αυτή η ευκαιρία.

Μου αρέσει η συγκρότηση σ’ επίπεδο ιδεών

* Σκοπεύετε να ακολουθήσετε παραδοσιακούς τρόπους δράσης, με επισκέψεις σε γειτονιές, συναντήσεις ή έχετε κατά νου κάτι καινούργιο;

-Δεν μπορείς να ακυρώσεις μια παράδοση, όμως εγώ κατά βάση σκέφτομαι στρατηγικά. Με ενδιαφέρουν οι στρατηγικές κινήσεις. Δεν με ενοχλεί να κάνω και κινήσεις που δεν μου είναι αρεστές, αλλά είναι σύμφωνες με την κουλτούρα του χώρου. Από την άλλη δεν με ενοχλεί η επαφή με τους ανθρώπους. Είμαι άνθρωπος του αμφιθεάτρου και μου αρέσει να συγκρούομαι σε επίπεδο ιδεών. Άρα και επισκέψεις θα γίνουν και συναντήσεις θα γίνουν και όλα θα γίνουν. Εγώ έχω "κατηγορηθεί" και από τον χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είμαι παιδί των μίντια. Δεν είμαι καθόλου παιδί των μίντια. Είμαι 19 χρόνια στη Νομική σχολή, καθηγητής εγκληματολογίας. Είμαι άνθρωπος της εγκληματολογίας -των κοινωνικών προβλημάτων. Όμως όταν θες να περάσεις ένα θέμα, μια θέση, πέρασε η εποχή που θα πάρεις την ντουντούκα που θα πας στα βουνά και στα λαγκάδια και θα φωνάζεις. Πρέπει λοιπόν αυτό να γίνει κεντρικά και αυτό σημαίνει μίντια, να δώσεις το μήνυμα, να το ακούσει ο κόσμος. Το πρόβλημα με μας είναι ότι ενώ έχουμε ξεκινήσει νωρίς, αργούμε με τις εσωτερικές διαδικασίες. Αν δεν παίξεις σε ένα επίπεδο επικοινωνιακό, που αυτό ξεκινάει από το σύνθημα, το σποτάκι σου, τη φωτογραφία, από την τηλεόραση, τα άρθρα σου, θα το κάνουν οι άλλοι και οι άλλοι έχουν πολύ περισσότερα μέσα. Ακόμα μου λένε ότι χρειάζονται καμιά δεκαπενταριά μέρες για να ξεκινήσουμε. Εγώ κάνω 25 ομιλίες το μήνα έτσι και αλλιώς. Οπότε δεν έχω παρά να μετατρέψω αυτήν την κοινωνική παρεμβατικότητα σε μια πολιτική κεφαλαιοποίηση. Θεωρώ όμως ότι κάνουν λάθος που αργούν. Θέλετε να "κερδίσετε" ή να μετρήσετε; Αν θέλετε το δεύτερο, βάλτε κάποιον "δικό σας", όπως έκανε το ΚΚΕ. Από τη στιγμή που επιλέξατε εμένα, εγώ δεν παίζω για να "χάσω". Εγώ παίζω για να ανοίξω τα συστήματα. Σε αυτούς που λένε εναντίον διάφορα, τους λέω ψάξτε βρείτε ένα άρθρο, έχω γράψει χιλιάδες άρθρα. Όμως βγήκα πρύτανης στη Θράκη κόντρα στα δυο κόμματα. Πάει να πει ότι έχω ένα τρόπο να επικοινωνώ με τον κόσμο, μην μου το κόψεις για να μείνεις ένα κόμμα καταγγελίας, για να πεις ότι ορίστε ο Πανούσης απέτυχε, καλό είναι να μην βάζουμε ανθρώπους από έξω. Αν είναι έτσι, και τώρα φεύγω. Δεν πάω να κάνω καριέρα.

"Σημειολογικά να φτιαχτεί το άνοιγμα"

* Να περιμένουμε κάποια έκπληξη στο ψηφοδέλτιο;

-Δεν έχω έρθει με κάποια προίκα. Για τίποτα. Έφερα τον εαυτό μου και πολύ είναι. Αλλά μπορώ να συζητήσω. Δηλαδή να ακούσω και να πω. Και ονόματα έχω στο μυαλό μου, αλλά δεν θα πω τα ονόματα μιας παρέας. Είναι άνθρωποι που εκτιμώ. Θα συζητήσω με την οργανωτική επιτροπή και θα τους πω "σκέφτομαι και αυτό". Δεν ξεκινάω λέγοντας "έχω πέντε ονόματα και θέλω να μπουν". Γιατί δεν το κάνω; Διάβαζα τους υποψήφιους του 2002 και είπα ότι αυτοί είναι άνθρωποι μαχητές, με ευαισθησίες, πολύ πιο "αριστεροί" από εμένα, όπως ζήσανε και ματώσανε στη ζωή τους. Συνεπώς δεν μπορώ να πω να μην είναι κάποιος από αυτούς. Θα τους πω, όμως, πως σημειολογικά πρέπει να φτιαχτεί το άνοιγμα. Το άνοιγμα πρέπει να το δει ο άλλος. Δεν φτάνει να λες ότι ο Πανούσης είναι το άνοιγμα. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να τους πάρουμε το κλίμα. Ότι κάτι καινούργιο φτιάχνεται από τον ΣΥΝ. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να σε πιστέψει ο άλλος, να σε ακούσει. Αν δεχτεί να σε ακούσει, μπορεί να σε ψηφίσει.

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τα επιχειρήματα για το μέγεθος της καταστροφής, ότι «τόσο...

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Στις 24 Μαΐου 2008 δημοσιεύεται στα ΝΕΑ συνέντευξη του Ρομπέρτο...

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Εστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων...

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Η εφαρμοσμένη πολιτική μέσα από τα συγκοινωνούντα δοχεία...

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Τις συζητήσεις περί τη Δημόσια Διοίκηση συχνά μονοπωλούν...

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Α. Με τον ν. 4555/2018 καθιερώθηκε, για πρώτη φορά στην περίοδο...

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Τα τελευταία 40 χρόνια, από την εποχή που εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση...

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ενεργών πολιτών «Πρωτοβουλία...

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

...Το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, όπως κατατέθηκε βιαστικά...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις....

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ο κανόνας 80/20

Ξενοφών Γιαταγάνας, 2017-08-13

Ο μεγάλος Ιταλός κοινωνιολόγος Vilfredo Pareto στο πολύκροτο βιβλίο...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ο προληπτικός έλεγχος διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΟΤΑ

Πάνος Σκοτινιώτης, 2017-02-13

Ακατανόητη, πραγματικά, η επιλογή να καταργηθεί ο προληπτικός...

×
×