Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δημοσιευμένο: 2019-09-22

dimar

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αναλυτικά η απόφαση:

“Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ πραγματοποιείται σε μια νέα συνθήκη που διαμορφώθηκε στο πολιτικό σύστημα της χώρας μετά τις εκλογές.

Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές και αναπτύσσει καθημερινά, ως κυβέρνηση πλέον, μία ατζέντα που συμπυκνώνει ταυτόχρονα νεοφιλελεύθερα προτάγματα στην οικονομία και υπερσυντηρητικές απόψεις στα κοινωνικά ζητήματα. Με καθοριστική τη συμβολή της πλειοψηφίας των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά μια ανεύθυνη αντιπολιτευτική στάση που στηρίχθηκε στη δημαγωγία, τον εθνολαϊκισμό και τις ψευδείς ειδήσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, το 31,53% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπήρξε ένα σημαντικό ποσοστό που τον κατέταξε στη θέση μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κατέστησε αδιαμφησβήτητο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας. Καλούμαστε τώρα να ασκήσουμε υπεύθυνη, προγραμματική, αλλά και μαχητική αντιπολίτευση.

Γιατί μπορεί η νίκη της ΝΔ να είναι πρόσφατη αλλά δεν έχει λάβει καμία λευκή επιταγή από τον ελληνικό λαό. Πόσο μάλλον όταν τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Στο πεδίο των θεσμών, μόλις σε δύο μήνες διακυβέρνησης, ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να δει τα βασικά χαρακτηριστικά της, τον συγκεντρωτισμό και τον ρεβανσισμό.

Για τον ακραίο συγκεντρωτισμό δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Όλα πλέον πέρασαν στον Πρωθυπουργό. Ένας θεσμός, η Προεδρία της κυβέρνησης με πέντε γενικούς και έναν ειδικό γραμματέα, δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον κ. Μητσοτάκη με στόχο την παράκαμψη των πάντων. Αντί για επιτελικό κράτος έχουμε το «ενός ανδρός αρχή». Ένα υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό κράτος. Στην αυτοδιοίκηση, η ΝΔ επαναφέρει αποτυχημένα εκλογικά μοντέλα του παρελθόντος πριν καν εφαρμοσθεί ο νέος νόμος που ευνοούσε την συνεννόηση των δυνάμεων.

Η ΝΔ που διακήρυττε ότι θα σεβόταν τους θεσμούς και θα προωθούσε τους άριστους μεταξύ άλλων όρισε Πρόεδρο της ΕΡΤ και μετά προκήρυξε το σχετικό διαγωνισμό για την πρόσληψη του και Διοικητή της ΕΥΠ, χωρίς καν πτυχίο αλλάζοντας στη συνέχεια το νόμο για να τον προσαρμόσει στα προσόντα του κομματικά αρεστού, σε μία εθνικά ευαίσθητη θέση.

Ο ρεβανσισμός δεν έμεινε σε επίπεδο προθέσεων, αλλά νομοθετήθηκε κανονικά και με αναδρομική ισχύ. Με την απόλυση μελών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, μίας ανεξάρτητης αρχής. Νομοθετήθηκε απέναντι στην οδηγία της Ε.Ε. και παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία από όσους δηλώνουν στα λόγια φιλοευρωπαίοι αλλά στις πράξεις κάνουν ακριβώς τα αντίθετα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ΝΔ τα σκάνδαλα. Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είπε ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε «βιομηχανία εξεταστικών» και παρέπεμψε το θέμα στην αρμοδιότητα της Βουλής, λες και ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει ότι έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πριν περάσουν καν δέκα ημέρες και πριν ανοιχθεί η δικογραφία στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε και πάλι τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν περίμενε να αποφανθεί καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανακοινώνοντας προανακριτική για τον πρώην αν. Υπουργό Δικαιοσύνης και, αντίθετα με όσα έλεγε προεκλογικά, μη περαιτέρω διερεύνηση για τον πρώην Πρωθυπουργό. Αυτή τη (μη) λύση βρήκε για να ισορροπήσει μεταξύ των ακραίων του κόμματος του που ζητούν εκδίκηση και των πιο μετριοπαθών που καταλαβαίνουν ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι.

Το σκάνδαλο Novartis αντιμετωπίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως σκευωρία με προφανή στόχο να σταματήσει κάθε περαιτέρω διερεύνηση του ίδιου του σκανδάλου και να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες τους. Το κουκούλωμα όμως ενός υπαρκτού σκανδάλου με διεθνείς προεκτάσεις είναι από μόνο του ένα νέο σκάνδαλο. Την στιγμή μάλιστα που προηγουμένως έχει φθάσει στη Βουλή η δικογραφία με την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας για να προχωρήσει η διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης κατά του πρώην Υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου, νυν βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis και των υπερτιμολογήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις των δέκα πολιτικών που διερευνήθηκαν, αυτό συνέβη με δικαστική διερεύνηση και εμπλοκή ακόμη και του FBI, ενώ σήμερα αυτό που συμβαίνει είναι οι υποθέσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης να έρχονται στη Βουλή με μηνύσεις των πολιτικών αντιπάλων επειδή διερευνήθηκε το σκάνδαλο.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια εμείς οφείλουμε να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του άρθρου 86 σύμφωνα με το οποίο όταν οι υποθέσεις αφορούν πολιτικούς δεν διερευνώνται στη δικαιοσύνη αλλά έρχονται αμελλητί στη Βουλή. Ενός άρθρου που νομοθέτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το οποίο φέραμε προς αλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ στην συνταγματική αναθεώρηση. Για να κρίνονται οι πολιτικοί όπως και οι υπόλοιποι πολίτες.

Η δική μας θέση για την υπόθεση είναι και παραμένει σταθερή, όλα στο φως.

Στο πεδίο της οικονομίας, από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ, ξεδιπλώνεται ένα ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε υποσχόμενος μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σήμερα παραπέμπει στις καλένδες τη μείωσή τους και αρνείται να αξιοποιήσει τον μηχανισμό του καταπιστευτικού λογαριασμού μέσω του οποίου θα μειώνονταν άμεσα από το 3,5 στο 2,5% έως το 2022 και θα άνοιγε την πόρτα για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις και πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο.

Η δημοσιονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει στόχο την ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΝΔ εκλέχθηκε στο όνομα της ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης. Πλέον ως κυβέρνηση, αγνοεί τη μεσαία τάξη για να εξυπηρετήσει μια περιορισμένη επιχειρηματική ελίτ.

Μένει να φανεί στον προϋπολογισμό ποιες κοινωνικές δαπάνες θα μειωθούν, προκειμένου να ενισχυθούν τα υψηλά εισοδήματα και οι μεγάλες περιουσίες.

Η υποταγή όμως της ΝΔ στα συμφέροντα των λίγων ξεπέρασε κάθε όριο με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, που στην ουσία διευκολύνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, και την κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες. Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για να αποφύγει τον διάλογο.

Αλλά υπάρχει και συνέχεια στο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε έγινε απολύτως κατανοητό πώς εννοεί η ΝΔ την ανάπτυξη. Για λίγους χωρίς καμία προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και με μείωση των μισθών.

Στο νομοσχέδιο αυτό η ΝΔ καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Καταργεί επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες.

Καταργεί επί της ουσίας την επεκτασιμότητα καθώς η επέκταση και η υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων αναιρούνται. Δημιουργείται, έτσι, ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων.

Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται ασφυκτικά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες να αρνούνται και η ιστορία να τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους.

Με τον συνδυασμό των παραπάνω, επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται. Η σημασία, δε, των κλαδικών συμβάσεων είναι μεγάλη στη χώρα μας όπου δραστηριοποιούνται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η ΝΔ βέβαια δεν σταματά εκεί, καθώς μειώνει και το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία στην περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενου και καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη για αναγνώριση και καταβολή ενσήμων τριών μηνών αναδρομικά στον αδήλωτο εργαζόμενο. Ουσιαστικά δημιουργεί αντικίνητρο για να προσλαμβάνονται νόμιμα οι εργαζόμενοι. Στην πράξη οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουλεύουν με αδήλωτους εργαζόμενους και εφόσον τους πιάσει ο έλεγχος θα τους προσλαμβάνουν νόμιμα χωρίς να επισείεται καμία ιδιαίτερη τιμωρία.

Τέτοια ανάπτυξη να την χαίρεται η ΝΔ! Ακόμη όμως και ο κόσμος που την ψήφισε δεν μπορούσε να φανταστεί τέτοια ακραία εξυπηρέτηση συμφερόντων απέναντι στην κοινωνία.

Στην ίδια κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λίγων και ισχυρών κινείται και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης μέσω παραχώρησης της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση αντί να υπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον κάνει deal με τους λίγους και ισχυρούς.

Όπως και με την σκόπιμη καθυστέρηση της έναρξης λειτουργείας του Μετρό Θεσσαλονίκης, αντί για τα τέλη του 2020 στην άνοιξη του 2023, όπου θα δώσει την ευκαιρία στον εργολάβο να διεκδικήσει από το ελληνικό δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Καθιστώντας το Μετρό Θεσσαλονίκης, που θα ήταν έτοιμη η λειτουργία του το 2020 με ταυτόχρονη προστασία του πολιτισμού και των αρχαίων, και πάλι το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Η υποκρισία της ΝΔ, όμως, δεν σταματά εδώ. Αφορά κυρίως, τη στάση της σε σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Μακεδονικό, που ως αξιωματική αντιπολίτευση επένδυσε στον εθνολαϊκισμό κι επιχείρησε να διχάσει τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες αποκλειστικά και μόνο για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Τώρα ως κυβέρνηση λέει ότι όχι μόνο θα τηρήσει αλλά και θα τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επιτέθηκαν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο στην Δημοκρατική Αριστερά και σε όσους στηρίξαμε τη Συμφωνία γιατί θεωρούμε ότι είναι μία εθνικά επωφελής συμφωνία που επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής που δημιούργησε η ίδια η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς. Και σήμερα σα να μην συμβαίνει τίποτα τα ξέχασαν όλα. Η πατριδοκαπηλία όμως δεν ξεχνιέται. Ο τρόπος που προσπάθησαν να διχάσουν τους Έλληνες δεν ξεχνιέται. Δεν ξεχνάμε. Είμαστε εδώ πιο δυνατοί γιατί μείναμε σταθεροί σε αρχές και αξίες. Απέναντι σε κάθε είδους εθνικισμό και λαϊκισμό. Είμαστε εδώ και θα τους θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία τι έλεγαν και τι λένε σήμερα. Και να γνωρίζουν καλά ότι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Όσα κάνουν θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους.

Η προώθηση μιας ιδιαίτερα συντηρητικής ατζέντας όμως δεν σταματά εδώ. Ενδεικτική αυτή της επιλογής είναι η υπαγωγή των ζητημάτων μεταναστευτικής πολιτικής και της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ζητήματα που όχι μόνο η αριστερή αλλά και η φιλελεύθερη αντίληψη τα αντιμετωπίζει από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, για τη ΝΔ είναι αποκλειστικά ζητήματα ασφάλειας. Το ίδιο ισχύει και με την επαναφορά του δόγματος «νόμος και τάξη» με επικοινωνιακά σόου και κινήσεις εντυπωσιασμού αντί για μια ουσιαστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής δυστυχώς απέναντι σε όλα αυτά ακολουθεί μία επαμφοτερίζουσα στάση. Έχοντας παραμείνει σε μονοψήφια ποσοστά και αποτυγχάνοντας στον στόχο της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών στον προοδευτικό χώρο ασχολείται περισσότερο με την επιστροφή ή όχι στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε αυτό το ΠΑΣΟΚ που έχει αποδοκιμαστεί οριστικά από τους πολίτες λόγω της σύμπλευσης με νεοφιλελεύθερες πολιτικές και λιγότερο με την προώθηση προοδευτικών λύσεων στα προβλήματα της κοινωνίας.

Το ΚΙΝΑΛ επιμένει να μην δείχνει οποιαδήποτε διάθεση συμπόρευσης με την αριστερά μην μπορώντας να συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες δεν υιοθέτησαν την γραμμή του για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Παραμένει προσηλωμένο σε έναν ανεπίκαιρο διμέτωπο τόσο απέναντι στη δεξιά όσο και στην αριστερά, με τον οποίο δεν εκφράζει τον κόσμο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Υιοθετεί θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές της ανανεωτικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, με την στάση του απέναντι στην απλή αναλογική και την Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελούν κορυφαία και χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Κανονικά όμως στην προσπάθεια για μια μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη απέναντι στη συντηρητική της ΝΔ θα έπρεπε να συμβάλλουν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ένας αναπροσανατολισμός του Κινήματος Αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγούσε σε μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Και παρά το γεγονός ότι ένας τέτοιος αναπροσανατολισμός δεν έχει και μεγάλες πιθανότητες να συμβεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει σταθερά να τον επιδιώκει.

Εμείς, απέναντι στην πολιτική της ΝΔ οφείλουμε να υποστηρίξουμε τη δική μας σύγχρονη προοδευτική πρόταση. Για να εκφράσουμε τον προοδευτικό δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, καλούμαστε να προωθήσουμε ένα πειστικό σχέδιο για το αύριο της χώρας με βάση τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στο επίκεντρο της πρότασής μας βρίσκεται η προάσπιση και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία βιώσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι της κρατικοδίαιτης που έφερε στη χώρα και συνεχίζει να στηρίζει η ΝΔ. Με ενίσχυση των νέων επιστημόνων και της καινοτομίας. Με αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε. για έναν σύγχρονο αγροτικό τομέα που θα παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια, αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε να συμβάλλει η χώρα μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με περαιτέρω ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης απέναντι στα σχέδια της ΝΔ για εμπορευματοποίησή τους.

Η περαιτέρω διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα, όπως επίσης και ο πλήρης διαχωρισμός επιτέλους των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.

Να δώσουμε τη μάχη για να αποτραπούν τα συντηρητικά και νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ για να οδηγηθεί η χώρα στην κοινωνική πρόοδο και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Για να συμβεί όμως αυτό, απαιτούνται οι κατάλληλες πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μια μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη που θα συσπειρώσει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας απέναντι στην συντηρητική παράταξη της ΝΔ. Ένα νέο ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα που θα διεκδικήσει σύντομα την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ήδη από το βράδυ των εκλογών ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε το πρόβλημα της μεγάλης αναντιστοιχίας μελών – ψηφοφόρων κι έδωσε το σήμα του μετασχηματισμού σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα.

Το 31,53% ήταν μια εντολή των προοδευτικών πολιτών να εργαστούμε σκληρά για έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα που θα εκφράζει όχι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Μια σύγχρονη πλουραλιστική Αριστερά του 21ου αιώνα, όπου οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας θα μπολιάσουν τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά μακριά από λογικές «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ και «συριζοποίησης» των κεντροαριστερών δυνάμεων.

Απαιτείται ένα σύγχρονο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο. Μία διακήρυξη με σύγχρονο προοδευτικό πολιτικό στίγμα που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τους προοδευτικούς πολίτες. Μία επίκαιρη τοποθέτηση της Αριστεράς και ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την κλιματική αλλαγή. Και στη συνέχεια, αφού έχει προηγηθεί ένας γόνιμος πολιτικός διάλογος, ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα συμβαδίζει με τις σημερινές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Όσον αφορά το ζήτημα της οργανωτικής ανασυγκρότησης, ζήτημα βαθιά πολιτικό, απαιτούνται γενναίες ρηξικέλευθες τομές παντού. Να επιμείνουμε στον μετασχηματισμό και όχι σε μία απλή διεύρυνση. Όσοι συνέβαλαν στις εκλογές και θέλουν να συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία να μπορούν και οργανωτικά να το κάνουν μέσω νέων δομών και χωρίς face control όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Και εδώ δεν χωρούν προσωπικές ή συλλογικές ανασφάλειες γιατί αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε παραλυτικές ισορροπίες. Η προσπάθεια δημιουργίας υγειονομικής ζώνης την ώρα του ανοίγματος δεν βοηθά.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει με σαφήνεια τον στόχο για αύξηση των μελών στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που στην ουσία θα οδηγήσει σε μία de facto διαδικασία επανίδρυσης. Δεν μπορούμε σήμερα να υπαναχωρήσουμε απ’ αυτό το στόχο. Για τον σκοπό αυτό αρχικά έχει ήδη αποφασιστεί να ξεκινήσει άμεσα, αρχές Οκτωβρίου, μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής μελών. Με τη δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας και βέβαια με ανοικτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Ο φορέας προτείνεται να συνεχίσει προς το Συνέδριο ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με στόχο να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να συμμετέχουν και να εγγραφούν μέλη τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Προοδευτική Συμμαχία. Στη συνέχεια, το Συνέδριο του νέου φορέα θα είναι το αρμόδιο σώμα για να αποφασίσει για όλα (Πρόγραμμα, Καταστατικό κ.α.).

Τη διαδικασία της οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης πρέπει να την συντονίζει ένα ενιαίο κέντρο. Μια κοινή επιτροπή ανασυγκρότησης και μία γραμματεία της, αποτελούμενες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της Προοδευτικής Συμμαχίας που θα οδηγήσει στις αρχές του 2020 στο Συνέδριο του νέου φορέα, που θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, μια ιστορική τομή στη διαδικασία ανασυγκρότησης της προοδευτικής αριστερής παράταξης της χώρας.

Στην προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ λέγαμε ότι «Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. Σε αυτό το κορυφαίας σημασίας πολιτικό ζήτημα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Κρατήσαμε μια πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας συμβάλλοντας εμπράκτως στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής βαλκανικής γειτονιάς. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και κυρίως η κοινή βούληση για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς έθεσαν τις βάσεις για την Προοδευτική Συμμαχία».

Αναφέραμε επίσης ότι «το εάν μία ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, της σοσιαλδημοκρατίας, της αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας μπορεί να επιτευχθεί προεκλογικά ή μετεκλογικά εξαρτάται από τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα με το στοίχημα να είναι το πώς, ποιες δυνάμεις και με ποια συμμαχία θα εκφρασθεί η πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Οι πολιτικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη δείχνουν ότι η προεκλογική συμπόρευση είναι απαραίτητη για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να ενώσουμε προεκλογικά, πριν από τις ευρωεκλογές και της εθνικές εκλογές, τις δυνάμεις μας με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κινήσεις και τους ενεργούς προοδευτικούς πολίτες που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία.

Προχωρήσαμε στην προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας για μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, ικανή να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ήταν μια στρατηγική πολιτική επιλογή που δικαιώθηκε πέρα για πέρα στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Το 31,53% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τον καθιστά αναμφισβήτητα τη μεγάλη αριστερή – προοδευτική παράταξη της χώρας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των πολιτικών μας αντιπάλων για «στρατηγική ήττα». Καμία ανατροπή των πολικών συσχετισμών δεν υπήρξε. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο ένας από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος. Η αριστερή προοδευτική παράταξη απέναντι στη συντηρητική της ΝΔ.

Η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε ενεργά τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Και παρά το πολύ στενό χρονικό πλαίσιο το οποίο αντικειμενικά δημιούργησε δυσκολίες που φάνηκαν και στην κάλπη, καταφέραμε και συνεισφέραμε με θετικό τρόπο σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στο πολιτικό και προγραμματικό σκέλος όσο και στο οργανωτικό κομμάτι του προεκλογικού αγώνα.

Μετά τις εκλογές συμμετείχαμε ενεργά και ουσιαστικά στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας που αφορούσαν την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη προς το Συνέδριο της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού.

Και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε με τον ίδιο τρόπο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης. Συμμετέχοντας στην κοινή επιτροπή ανασυγκρότησης και σε όλες τις επιτροπές του συμμαχικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με στόχο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για έναν ενιαίο φορέα της αριστερής προοδευτικής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της Δημοκρατικής Αριστεράς και τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες ανασυγκρότησης. Στις ανοιχτές συνελεύσεις, στις προσυνεδριακές διαδικασίες, στις νομαρχιακές συνδιασκέψεις. Σε κάθε δράση που θα προωθεί τον εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η απομόνωση και οι σεχταριστικές λογικές του τύπου «εμείς-εμείς οι μονοί αριστεροί συνεπείς» δεν αφορούν την κοινωνία η οποία επιδιώκει άμεσα προοδευτικές και ρεαλιστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της. Σήμερα ο στόχος είναι να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για έναν ισχυρό πλουραλιστικό φορέα της αριστεράς που θα δώσει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα διεξαχθεί πριν το Συνέδριο του νέου φορέα, για να αξιολογήσει όλα τα πολιτικά και οργανωτικά δεδομένα.

Τους τελευταίους μήνες το κόμμα μας έχει βρεθεί στο στόχαστρο ισχυρών συμφερόντων κι ενός διαπλεκόμενου μιντιακού συστήματος, με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, που δεν μπορεί να αποδεχθεί τις πολιτικές μας αποφάσεις. Με λάσπη, ψευδείς ειδήσεις και προσωπικές επιθέσεις.

Επειδή μείναμε σταθεροί στις θέσεις μας και ψηφίσαμε μετά την απλή αναλογική και τα νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με κάθε ευκαιρία και μέσο μας επιτίθενται μετά την πολιτική μας απόφαση να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας μετά και την διαγραφή και την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ. Επειδή σπάσαμε την απαράδεκτη εμμονική αντιαριστερή γραμμή που ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο και απομονωμένο στο πολιτικό σύστημα.

Γι’ αυτό τον λόγο ο πόλεμος που διεξάγεται δεν αφορά μόνο τη ΔΗΜΑΡ ή οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο του προοδευτικού χώρου αυτόνομα. Στοχεύει στην προσπάθεια που γίνεται με την Προοδευτική Συμμαχία. Με στόχο να αποθαρρύνει όσους προοδευτικούς πολίτες επιθυμούν να συμπορευτούν και να ενισχύσουν την κοινή μας προσπάθεια για μια μεγάλη πλουραλιστική αριστερή παράταξη.

Από την πλευρά μας τους απαντάμε ότι όσο μας χτυπούν τόσο δυναμώνουμε. Δεν χρωστάμε σε κανέναν Για αυτό δεν πρόκειται να μας εκφοβίσει κανείς. Στην πορεία μας αποδείξαμε ότι μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις και με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά αλλά με βάση το εθνικό συμφέρον.

Σήμερα με πίστη στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Μας υποχρεώνει να το κάνουμε η εντολή της πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών.

Για να γίνει η αριστερή προοδευτική παράταξη ξανά πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία και να οδηγήσει τη χώρα στην κοινωνική πρόοδο και την παραγωγική ανασυγκρότηση”.

Ειδήσεις/ Αποφάσεις

Οι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

2021-10-01

Το πλήρες κείμενο των ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ...

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ

2019-10-30

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη στροφή του στη ρεαλιστική αντιμετώπιση...

Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

2019-09-22

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε...

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

2018-06-14

Η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της 2ης Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής (03 Ιουνίου 2018)

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της 2ης Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής (03 Ιουνίου 2018)

2018-06-03

...Το Κίνημα Αλλαγής, παραμένει σταθερά στην Εθνική Γραμμή...

Η ανάγνωση του ΑΚΕΛ για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα

2017-07-13

Αναλυτική ανακοίνωση στην οποία διατυπώνονται οι απόψεις...

Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική “κατάληψης” και “ελέγχου” των θεσμών.

2017-07-12

... Δυστυχώς άλλη μια ευκαιρία χάθηκε στο Κυπριακό. Δεν υπήρξε...

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2016-10-09

Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά είμαστε σταθερά υπέρ της...

Η απόφαση του  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Η απόφαση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2016-10-04

Η χώρα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς εθνική γραμμή.Η...

Προς το 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

2013-09-23

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της...

Περισσότεροι φόροι απ’ όλους, για λιγότερους φόρους από τον καθένα

2012-12-05

Α. Η νέα μηχανική υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης...

Απόφαση της Κεντρικής Eπιτροπής της ΔΗΜΑΡ

2012-11-06

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής...

×
×