Η απόφαση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης της συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις, στο Συνέδριο μας.

Δημοσιευμένο: 2016-10-04

sintonistiko 2

1. Η Χώρα

Η χώρα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς εθνική γραμμή.

Η Κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα και αυτοσχεδιάζει.

Η Ελληνική κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια, το άγχος και την απόγνωση.

Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων υποχωρεί συνεχώς.

Η Ελληνική Οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση χάνει το δυναμισμό της κάθε μέρα. Η ανελέητη φοροεπιδρομή πλήττει τους πάντες και βαλτώνει την επιχειρηματικότητα.

Έξι χρόνια θυσιών δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η χώρα σέρνεται.

Γι αυτό η κυβέρνηση, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της συντηρεί και ανατροφοδοτεί μια στείρα πόλωση με διχαστικό αντίκτυπο που τρώει τα σωθικά της κοινωνίας.

Αδυνατίζει έτσι τα λαϊκά αντισώματα για το ξεπέρασμα της κρίσης και καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ανοίγει αχρείαστα μέτωπα.

Διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και λογικές, σε αντιπερισπασμούς που κάνουν ζημιά στη χώρα.

Μ’ αυτή την Κυβέρνηση και αυτή την πορεία δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική.

Η κρίση θα ανακυκλώνεται, η Ελλάδα θα σπρώχνεται προς το περιθώριο της Ευρώπης και η γεωπολιτική της θέση κλονίζεται.Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δε μπόρεσε να λειτουργήσει ούτε ως δημιουργική αντιπολίτευση στο παρελθόν αλλά και ούτε ως αποτελεσματική κυβέρνηση σήμερα. Και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση υπήρξε καταστροφική δύναμη γιατί στηρίχθηκε στον πρωτόγονο λαικισμό, τα ψέμματα και τις αυταπάτες.

Όμως η λύση δεν είναι η συντηρητική παλινόρθωση που στοχεύει η ΝΔ.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες.

Δεν αντέχει η χώρα άλλο γύρο ψευδαισθήσεων.

Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν συνιστά επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημο της.

Η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της Ελληνικής κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη.

2. Εθνική ανάγκη κεντροαριστερά


Σε αυτές τις συνθήκες χρέος μας η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Η δημιουργία ενός αυτόνομου, ενιαίου και ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

3. Συνεννόηση και Εθνική γραμμή

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση. Μια άλλη πολιτική.

Χρειάζεται, εθνική γραμμή

Απαράβατος όρος γι’ αυτό είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα διεθνώς, που θα κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Μένουμε σταθεροί σ’ αυτή την απόφαση και θα την διεκδικήσουμε.


4.Αλλαγή συσχετισμών

Όμως για να την επιβάλλουμε χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με την εξέλιξή μας σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα διαμορφώσει μια αναπτυξιακή συμμαχία, μια νέα σχέση κράτους κοινωνίας αγοράς και θα επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας.

5. Το εγχείρημα της κεντροαριστεράς προχωρά

Με όσες δυνάμεις πράγματι θέλουν να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας που θα αλλάξει τους σημερινούς αδιέξοδους πολιτικούς συσχετισμούς και θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάμε οδοιπορικό Διαλόγου σε όλη την Ελλάδα και την δημιουργία δικτύων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παντού. Σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο.

Να δώσουμε μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, ζωτικό χώρο ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης, εκπροσώπησης σε όλους όσους πιστεύουν στην ανασύνθεση , ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Η πρωτοβουλία στην κοινωνία εκεί που από την αρχή απευθυνθήκαμε και ήδη υπάρχει ανταπόκριση.

Το εγχείρημα ποτέ δεν αφορούσε μόνο συνεννοήσεις κορυφής που άλλωστε επιβεβαιώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι έκρυβαν πίσω από τις αμφιθυμίες και τις καθυστερήσεις, υστεροβουλίες και σκοπιμότητες που μας κόστισαν.

6.Συνεχίζουμε με όσους αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει

Ο πολιτικός χώρος που δημιουργούμε έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο.

Η ενοποίηση, ανασύνθεση και μετεξέλιξη του αφορά την δημιουργία ενός μεγάλου, σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού ρεύματος της Κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.

Είμαστε σίγουροι ότι οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες που αγκαλιάζουν την προσπάθεια, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν, να χρησιμοποιήσει την Κεντροαριστερά, για να ρυμουλκήσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ως καθοδηγούμενο πολιτικό συμπλήρωμα ή ως κυβερνητική τσόντα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς που παραμένει ζωντανό προϋποθέτει συμφωνία στις παραπάνω θεμελιώδεις επιλογές πίστη στους στόχους του και ειλικρινή στάση όσων συμμετέχουν.

7. Πολιτική και οργανωτική ενίσχυση, διευρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Εκλογική Ετοιμότητα

Βήματα:

1.Οδοιπορικό και διάλογος με την κοινωνία για την Εθνική γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα και τις προτάσεις μας για την Εθνική ανασυγκρότηση. Βάση του διαλόγου αποτελούν τα 50 βήματα για την έξοδο από την κρίση (Συνδιάσκεψη ΔΗ.ΣΥ.), το πόρισμα της επιτροπής θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και οι προτάσεις μας στη ΔΕΘ.

Στόχος: η προβολή, συζήτηση, εξειδίκευση και εμπλουτισμός, των Προγραμματικών Θέσεων της ΔΗ.ΣΥ.

Προχωρούμε:

Α) Στην διοργάνωση Θεματικών, κεντρικών και περιφερειακών Εκδηλώσεων που απαντούν στο τρίπτυχο ανάπτυξη, καθημερινότητα, κοινωνική προστασία και πιο συγκεκριμένα για:

την Οικονομική Πολιτική (με την ευκαιρία και της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2017), όπου παράλληλα με την κριτική μας, θα παρουσιασθούν και πάλι οι θέσεις μας για Ανάπτυξη-Φορολογικό-Κοινωνική Πολιτική.

(Νοέμβριος 2016)

την Παιδεία και την Υγεία (σε συνδυασμό με επισκέψεις σε Νοσοκομεία/Ιδρύματα κλπ).

(Οκτώβριος-Νοέμβριος 2016)

Την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

τα Εργασιακά, σε συνδυασμό και με την πορεία της Β’ Αξιολόγησης.

(Δεκέμβριος 2016)

Αγρότες, Μικρομεσαίους, επιστήμονες με επισκέψεις κλιμακίων, Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και επαφή με τους φορείς.

την Νέα Γενιά, την εκδήλωση θα αναλάβει ειδική ad hoc Επιτροπή της Συμπαράταξης* με νέα στελέχη.

(Δεκέμβριος 2016)

Β) Παράλληλα η προβολή και η διαβούλευση των προγραμματικών θέσεων οργανώνεται και διαδικτυακά.

Γ) Προγραμματίζονται επαφές με κοινωνικούς- αυτοδιοικητικούς – επαγγελματικούς φορείς της περιοχής.

Δ) Καταγραφή και ανάληψη Κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για τα σοβαρά θέματα κάθε περιοχής.

Ε) Προσπάθεια ενεργοποίησης αδρανοποιημένων στελεχών του χώρου.

Τον συντονισμό των θεματικών εκδηλώσεων και του προγραμματικού διαλόγου θα αναλάβει Ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού* της Συμπαράταξης, σε συνεργασία και με τους αντίστοιχους Τομείς των κομμάτων και των κινήσεων.

2.Οργανωτικός κορμός της ΔΗ.ΣΥ.

Α) Σε κάθε πρώην Καποδιστριακό Δήμο και σε κλαδικό επίπεδο ανά Περιφέρεια δημιουργούνται Ομάδες Πρωτοβουλίας της ΔΗΣΥ με την συμμετοχή πολιτών του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Β) Σε επίπεδο νομού λειτουργεί Συντονιστικό Όργανο ΔΗΣΥ αποτελούμενο από τον Γραμμ & αν. Γραμματέα Ν.Ε ΠΑΣΟΚ , Γραμμ. ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπο των Κινήσεων και τα εκ του νομού προερχόμενα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ.

Γ) Άμεση ενεργοποίηση των 18 Περιφερειακών Συντονιστικών Επιτροπών

Δ) Τακτικές κοινές Συνεδριάσεις των Κεντρικών Πολιτικών Οργάνων των συλλογικοτήτων της ΔΗΣΥ για την καθοδήγηση του εγχειρήματος.

Ε) το Κ.Σ, της ΔΗΣΥ συντονίζει την όλη προσπάθεια. Στο ΚΣ, όπως και σε όλη την οργανωτική πυραμίδα προστίθενται αναλόγως εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που θα θελήσουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα.

ΣΤ) Συστήνεται Συντονιστικό Οργανωτικό Γραφείο* της ΔΗΣΥ με σταθερή λειτουργία για την οργανωτική υποστήριξη και τον συντονισμό όλων των δράσεων και την δημιουργία Μητρώου των Δικτύων Πρωτοβουλίας, που θα αποτελέσει και τη βάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ζ) Σε κάθε νομό της χώρας και κάθε δήμο της Αττικής ορίζεται κλιμάκιο που συμβάλλει σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Περιφερειακά Όργανα και τις Ν.Ε στην υλοποίηση του πολιτικού και οργανωτικού προγραμματισμού της ΔΗΣΥ.

Τέλος η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης της συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις, στο Συνέδριο μας.

3.Η Δημοκρατική συμπαράταξη τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης.

Α) Πανελλαδική εξόρμηση κλιμακίων σε όλους τους Νομούς της χώρας.

Β) Αντίστοιχη εξόρμηση κλιμακίων στο Λεκανοπέδιο.

Γ) Ανάδειξη και ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής δράσης και διασύνδεση με τους Ευρωβουλευτές.

Δ) Οικονομική εξόρμηση, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι, για την Πανελλαδική μας προσπάθεια.

Ε) Δημιουργία Επιτροπής ψηφοδελτίων ώστε να αρχίσει – σε συνεννόηση με τα κλιμάκια σε κάθε νομό- η δουλειά για τη συγκρότηση τους , με προτεραιότητα τις περιοχές που δεν έχουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Περισσότερα

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Μετά τις εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Μετά τα Συνέδρια τί; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-06-08

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Η κεντροαριστερή «πολυκατοικία» και οι «μηχανικοί» της: γρίφοι και προσδοκίες

Πάνος Σκοτινιώτης, 2021-12-19

Θα ξεκινήσουμε από πέντε παραδοχές:Η πρώτη παραδοχή είναι...

Περισσότερα
Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Καφές ή τσάι (και συμπάθεια)

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, 2021-12-18

Σε μια από τις κωμωδίες των αδελφών Μαρξ, η αεροσυνοδός...

Περισσότερα

Ειδήσεις/ Αποφάσεις

Οι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

2021-10-01

Το πλήρες κείμενο των ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ...

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ

2019-10-30

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη στροφή του στη ρεαλιστική αντιμετώπιση...

Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

2019-09-22

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε...

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

2018-06-14

Η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της 2ης Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής (03 Ιουνίου 2018)

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της 2ης Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής (03 Ιουνίου 2018)

2018-06-03

...Το Κίνημα Αλλαγής, παραμένει σταθερά στην Εθνική Γραμμή...

Η ανάγνωση του ΑΚΕΛ για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα

2017-07-13

Αναλυτική ανακοίνωση στην οποία διατυπώνονται οι απόψεις...

Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική “κατάληψης” και “ελέγχου” των θεσμών.

2017-07-12

... Δυστυχώς άλλη μια ευκαιρία χάθηκε στο Κυπριακό. Δεν υπήρξε...

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2016-10-09

Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά είμαστε σταθερά υπέρ της...

Η απόφαση του  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Η απόφαση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2016-10-04

Η χώρα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς εθνική γραμμή.Η...

Προς το 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

2013-09-23

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της...

Περισσότεροι φόροι απ’ όλους, για λιγότερους φόρους από τον καθένα

2012-12-05

Α. Η νέα μηχανική υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης...

Απόφαση της Κεντρικής Eπιτροπής της ΔΗΜΑΡ

2012-11-06

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής...

×
×