Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική “κατάληψης” και “ελέγχου” των θεσμών.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Δημοσιευμένο: 2017-07-12

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δικαιοσύνη- Κράτος Δικαίου

Οι απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές και οι καθημερινές, πλέον, επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην δικαιοσύνη είναι πλήγμα για την ίδια την Δημοκρατία. Ο τρόπος αντιμετώπισης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια οδηγεί στην αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών που προφανώς δεν συνάδει με τη δημοκρατία. Ο σεβασμός στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να εκφράζεται κατά περίπτωση. Δεν μπορεί μια απόφαση να τη σεβόμαστε, κάποια άλλη να τη θεωρούμε προϊόν διαπλοκής, κάποια άλλη να την καταγγέλλουμε σαν πραξικόπημα.

Κορυφή του παγόβουνου στις κυβερνητικές πρακτικές είναι η τοποθέτηση της, έως πριν λίγες μόνο ημέρες, Προέδρου του Αρείου Πάγου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, γεγονός που κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών. Υπονομεύει την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Για τη ΔΗΜΑΡ το κράτος δικαίου είναι στον πυρήνα της πολιτικής της. Οφείλουμε να προφυλάξουμε την δικαιοσύνη, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της και -το κυριότερο- να την κρατάμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς για την χώρα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική “κατάληψης” και “ελέγχου” των θεσμών. Ο χώρος μας είναι απέναντι σε αυτήν την πολιτική η οποία δεν είναι ούτε αριστερή ούτε προοδευτική αλλά βαθιά καθεστωτική και συντηρητική.

Κυπριακό

Δυστυχώς άλλη μια ευκαιρία χάθηκε στο Κυπριακό. Δεν υπήρξε λύση και οι μόνοι που πανηγυρίζουν είναι οι εθνικιστές σε Τουρκία και Ελλάδα.

Η ΔΗΜΑΡ εγκαίρως τόνισε ότι απαιτείται μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για μια ενιαία Κύπρο με μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ώστε να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα και δημιουργούνται συνθήκες de facto διχοτόμησης.

Όλες οι πλευρές έπρεπε να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση επίτευξης ενός συμβιβασμού που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από τον Κυπριακό λαό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει διαχρονικά στάση που δεν βοηθάει στην επίλυση και ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος παράγοντας. Όσον αφορά την κυβέρνηση της χώρας μας, από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι πρέπει να συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις και όχι με θέσεις που δυσκολεύουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία των δυο πλευρών.

Στην συζήτηση της Βουλής δεν διευκρινίσθηκαν συγκεκριμένες πτυχές της διαπραγμάτευσης ενώ συνεχίζεται πλέον μία απαράδεκτη κατάσταση στην Κύπρο χωρίς συγκεκριμένες προοπτικές λύσης.

Για τη ΔΗΜΑΡ η εθνική συνεννόηση στο Κυπριακό έχει έννοια μόνο όταν στοχεύει στην αναζήτηση εξεύρεσης δίκαιης λύσης, όχι αν πρόκειται για εθνική συνεννόηση σε μία κατεύθυνση παράτασης του αδιέξοδου.

Δημοκρατική Συμπαράταξη – Κεντροαριστερά

Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε αδιαμφισβήτητα θετικό αποτύπωμα και ευρύτερη απήχηση σηματοδοτώντας την ενότητα και ανοίγοντας μία νέα σελίδα στην πορεία ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου. Στις θετικές εξελίξεις συμπεριλαμβάνονται η δρομολόγηση όλων των διαδικασιών με στόχο έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα εντός του 2017 χωρίς νέες καθυστερήσεις αλλά και η ύπαρξη νέου ενιαίου συμβόλου που σηματοδοτεί την ενότητα και την μετεξέλιξη.

Για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός, η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκαθαρίσει την θέση της ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής. Σταθερή μας θέση επίσης είναι ότι πρέπει να προηγηθεί το Ιδρυτικό Συνέδριο του ενιαίου κόμματος πριν από την εκλογή επικεφαλής του από την βάση. Σε αυτό το θέμα αποφασίσαμε εξάλλου ότι οι οριστικές ρυθμίσεις του οδικού χάρτη, η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων και οι ημερομηνίες θα καθορισθούν με την συνεργασία όσων αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

Αν προχωρήσουμε πάντως με την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή πρώτα με εκλογή επικεφαλής από την βάση και μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο, και ιδίως εφόσον τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα έχουν μεταξύ τους διαφορετική άποψη για την μορφή του φορέα, η απόφαση του Συνεδρίου προβλέπει ότι θα ακολουθηθεί μία συλλογική διαδικασία λήψης απόφασης.

Η πρόταση μας είναι στο τραπέζι και είναι συγκεκριμένη: Η βάση όλης της κεντροαριστεράς να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα.

Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε την υπέρβαση για να υπάρχει ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και σύγχρονο πολιτικό λόγο. Με ενότητα και ανανέωση. Για έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΝΔ που θα πετύχει την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και θα δώσει προοδευτική λύση για την διακυβέρνηση του τόπου.

Θέματα επικαιρότητας: Πολιτικό Σύστημα

Ειδήσεις/ Αποφάσεις

Οι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

2021-10-01

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ

2019-10-30

Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

2019-09-22

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

2018-06-14

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της 2ης Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής (03 Ιουνίου 2018)

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της 2ης Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής (03 Ιουνίου 2018)

2018-06-03

Η ανάγνωση του ΑΚΕΛ για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα

2017-07-13

Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η λογική “κατάληψης” και “ελέγχου” των θεσμών.

2017-07-12

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2016-10-09

Η απόφαση του  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Η απόφαση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2016-10-04

Προς το 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

2013-09-23

Περισσότεροι φόροι απ’ όλους, για λιγότερους φόρους από τον καθένα

2012-12-05

Απόφαση της Κεντρικής Eπιτροπής της ΔΗΜΑΡ

2012-11-06

×