Σύνεση, μια βαριά, ψιλολησμονημένη λέξη

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2019-10-06

Πιστεύω ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Π. Μοσκοβισί, έχει δίκιο όταν δηλώνει καθησυχαστικά ότι θα βρεθεί λύση για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Το κενό του 2019 έχει ήδη κλείσει (βοήθησε κι η υστέρηση των δημοσίων επενδύσεων…) και, αν συνεχιστεί ίδια η πορεία των εσόδων, ίσως η χρήση κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4%. Απομένει το κενό του 2020. Λείπουν έσοδα 900 εκατ. ευρώ, περίπου 0,5% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να τα βρει τσιμπολογώντας από δεξιά και αριστερά (από τα αυξημένα μερίσματα της Τράπεζας Ελλάδος, έσοδα από Airbnb, ένταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, καλή πορεία της ρύθμισης για τις 120 δόσεις και, αν απαιτηθεί, από κάποια έκτακτη one off ρύθμιση). Ετσι, θεωρώ εύλογο ότι το κενό 2020 κατ’ αρχάς θα κλείσει, ίσως με κάποιες εντάσεις αλλά χωρίς ρήξεις.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 (αύριο κατατίθεται το προσχέδιό του και στις 15 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν…) θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ (όπως είχε συμφωνήσει η Ελλάδα στο Eurogroup…) χωρίς να υπολογίζει το 1,2 δισ. ευρώ που θα πάρουμε από τα ANFAs και τα SMPs – τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Η ιδέα του Ντ. Κοστέλο, να συνυπολογίζονται αυτά τα κέρδη στα τακτικά έσοδα ώστε να δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος, δεν θα υλοποιηθεί: Τα λεφτά θα δοθούν, αλλά για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις επιπλέον όσων ήδη προβλέπονταν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, άρα η δημοσιονομική επίδρασή τους δεν θα είναι άμεση αλλά μεταχρονολογημένη – μέσω της δημιουργίας νέου πλούτου και φορολογικών εσόδων όταν οι επενδύσεις ξεκινήσουν. Το δημοσιονομικό κενό κατ’ αρχάς θα κλείσει. Λοιπόν, όλα καλά και ωραία; Οχι ακριβώς. Γιατί, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020, φοβούμαι ότι είτε τεντώνονται είτε συρρικνώνονται κονδύλια (έσοδα, δαπάνες…) σε ακραία σημεία. Σημεία που συνορεύουν με ευσεβείς πόθους, επισφαλείς ή μη ασφαλείς προβλέψεις και, ίσως, ολίγη δημιουργική λογιστική – για να θυμηθούμε τα παλιά. Κι όλα αυτά, δεν θα άξιζαν αναφοράς, αν (α) η διεθνής και η ευρωπαϊκή οικονομία δεν φαίνονταν να τρέχουν συγχρονισμένα προς νέα ύφεση και (β) σε συνδυασμό και με το προηγούμενο, αν υπήρχαν κάποιες κάπως σοβαρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία τείνει να ανακτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική το 2020. Γιατί μια τέτοια δυναμική θα εξουδετέρωνε (εύλογα...) την όποια μη υπερβολική απόκλιση των δημοσιονομικών μεγεθών από τους αρχικούς στόχους τους.

Αλλά επειδή τέτοια δυναμική, προσώρας, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, ίσως ήταν χρήσιμο να επανέλθει στον δημόσιο διάλογο και δη στη συζήτηση για τη χάραξη πολιτικής, μια παλιά και βαριά λέξη: η λέξη σύνεση. Αντί η δημοσιονομική σταθερότητα (το μόνο στοιχείο που συμβάλλει στην αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας...) να κρεμιέται σε μια κλωστή, μέσα από virtual τέντωμα/κουτσούρεμα δαπανών κι εσόδων, επειδή έτσι υπηρετούνται ορισμένες προεκλογικές υποσχέσεις, συνετό θα ήταν αυτές οι υποσχέσεις να υλοποιούνται μόνο στο μέτρο που η δημοσιονομική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη. Χωρίς ρίσκο.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Το κράτος λάφυρο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-10-13

Έχει, άραγε, ακούσει κάτι η κυβέρνηση για τον αναβαθμισμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Μα, γιατί είναι τόσο χαμηλά τα κέρδη;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-10-06

Γιατί είναι τόσο χαμηλοί οι μισθοί, γιατί είμαστε στην τελευταία...

Κώστας Καλλίτσης

Ποιόν συμφέρει;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-22

Οι τιμές τροφίμων και άλλων ειδών λαϊκής κατανάλωσης ήταν...

Κώστας Καλλίτσης

Μια καλή κρίση γρήγορα!

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-01

Ηαρχιτεκτονική του ανατρέπεται. Βασικές δομές του καταρρέουν....

Τιμές: μεταρρύθμιση ή κρατισμός;

2024-08-04

Με τι περιθώριο κέρδους δούλεψε η επιχείρησή σας στην τελευταία...

Κώστας Καλλίτσης

Αλλάζοντας για να μένει το ίδιο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-28

Χάνεται και η ευκαιρία που αντιπροσώπευε το Ταμείο Ανάκαμψης...

Τουρισμός: Από ελπίδα, πρόβλημα

Σπύρος Σαγιάς, 2024-07-28

Στην αρχή της δεκαετίας του 1950 το Ελληνικό Δημόσιο με φορέα...

Κώστας Καλλίτσης

Με αφορμή την ενέργεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-21

Κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες...

Κώστας Καλλίτσης

Φταίει το μοντέλο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-14

Γιατί το δημόσιο έχει προχωρήσει σε αναστολή αρκετών πληρωμών;...

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Κώστας Καλλίτσης

Ξεμένει το Δημόσιο;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-06-23

Τον τελευταίο καιρό πολλές πληρωμές που όφειλε να κάνει...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

×
×