Η κακοφωνία περί τα δημοσιονομικά

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2019-08-04

Αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, κάποιοι θεώρησαν ότι δικαιούνται (ή οφείλουν;) να λένε μεγαλοφώνως, από άμβωνος, τις σκέψεις τους για την ακολουθητέα δημοσιονομική πολιτική, ως αν αυτές οι σκέψεις αποτελούσαν το ευαγγέλιο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή η πλάκα κάνει ζημιά, καλό θα ήταν να τελειώνει.

Προ λίγων εβδομάδων, η κοινή γνώμη βομβαρδίστηκε με επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις για φορολογικές μειώσεις σε βάθος 3ετίας θα εισάγονταν προς ψήφιση στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο. Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επεξεργασία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χωρίς έγκυρες εκτιμήσεις για τη μεγέθυνση της οικονομίας, την πορεία εσόδων και δαπανών (δηλαδή, μόνο με «μαντεψιές» για την εξέλιξη όλων των κρίσιμων μεταβλητών…) και χωρίς τη θεσμοθετημένη διαβούλευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (δηλαδή μονομερώς…), η κυβέρνηση θα νομοθετούσε μέτρα που θα ήταν ικανά να τινάξουν στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα – το θεμέλιο της αξιοπιστίας της χώρας. Θα ήταν μια επικίνδυνη ανοησία.

Εκείνο το απονενοημένο διάβημα απετράπη, τελικά, χάρη στην ψύχραιμη, αποφασιστική παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών. Αλλά το μάθημα προφανώς δεν έγινε κατανοητό. Η ίδια πλάκα επανελήφθη, αυτή τη φορά με αφορμή τα τεκμήρια. Την Τετάρτη, από του κυβερνητικού άμβωνος ανακοινώθηκε ότι τα τεκμήρια καταργούνται, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2020, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τέλη Αυγούστου στη Βουλή. Κι όμως, η κατάργηση των τεκμηρίων είναι στον αέρα, δεν έχει μελετηθεί, οι επιπτώσεις της δεν έχουν υπολογιστεί από το Γενικό Λογιστήριο (ήτοι, δεν υπάρχουν καν «μαντεψιές»), το θέμα δεν είχε συζητηθεί και αιφνιδίασε το υπουργείο Οικονομικών και, βεβαίως, δεν έχει τεθεί ως θέμα σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών – αν, θα ήταν μια μονομερής ενέργεια. Και, βέβαια, επικίνδυνη ανοησία.

Είναι εύλογο ότι κάποιοι υπουργοί που έχουν πιάσει στασίδια σε κανάλια (πότε βρίσκουν χρόνο να διευθύνουν το υπουργείο τους;) θα λένε μια κουβέντα παραπάνω, θα επαναλαμβάνουν και κάποια «θα» (ενίοτε προκαλώντας πλήξη…), θα τους ξεφεύγει και κάτι που δεν έπρεπε να ειπωθεί ή που έπρεπε να ειπωθεί διαφορετικά. Αλλά, αν γίνεται ανεκτή ορισμένη χαλαρότητα σε άλλα θέματα, δεν συγχωρείται σε θέματα της δημοσιονομικής πολιτικής, ειδικά. Πολύ περισσότερο βλάπτουν τα φαινόμενα κακοφωνίας – που ήδη παρατηρούνται.

Η δημοσιονομική κατάσταση είναι δύσκολη. Το 2019 δεν θα υπάρξει κενό επειδή θα μείνουν (δυστυχώς…) στα αζήτητα μεγάλα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αλλά το δημοσιονομικό κενό είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού το 2020. Οχι τυχαία, αυτός που κατ’ εξοχήν έχει γνώση και επίγνωση της κατάστασης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, είναι λιτός στα λόγια και ιδιαίτερα συγκρατημένος στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει – π.χ. στο χρονοδιάγραμμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Η χώρα είναι στα ραντάρ εταίρων και αγορών. Επειδή όλα καταγράφονται και προσμετρούνται στο κόστος δανεισμού, οι κυβερνητικές δηλώσεις για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής θα ήταν χρήσιμο να είναι ακριβείς, απαλλαγμένες από προχειρότητα ή/και προσωπικά κίνητρα. Αν, μάλιστα, αφήνονταν να μιλούν για τέτοιου είδους μέτρα και νομοσχέδια μόνον ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, αυτό θα ήταν το καλύτερο!..

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Φταίει το μοντέλο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-14

Γιατί το δημόσιο έχει προχωρήσει σε αναστολή αρκετών πληρωμών;...

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Κώστας Καλλίτσης

Ξεμένει το Δημόσιο;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-06-23

Τον τελευταίο καιρό πολλές πληρωμές που όφειλε να κάνει...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

×
×