Απαιτείται ένα γενναίο άνοιγμα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στο Ν. Λιονάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοσιευμένο: 2019-10-27

281019 theoharo neo

«Απαιτείται ένα γενναίο άνοιγμα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο», για να γίνει «ο προοδευτικός αριστερός πόλος πλειοψηφική δύναμη στην ελληνική κοινωνία απέναντι στη ΝΔ και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνει πως τάσσεται υπέρ του ανοίγματος στην κοινωνία «χωρίς ναι μεν αλλά» και πως απαιτείται αποφασιστικότητα και γενναίες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα μακριά από παραλυτικές ισορροπίες. Υποστηρίζει ότι η ψηφιακή πλατφόρμα iSYRIZA θα μπορούσε να αποτελέσει «και ένα εργαλείο επικοινωνίας των μελών και συνδιαμόρφωσης της πολιτικής του κόμματος, με εφαρμογές διαβούλευσης και ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση πως η νομοθέτησή της «περιέχει όλα τα στοιχεία που μας οδήγησαν στην κρίση και στη χρεοκοπία» και πως, τελικά, «όλες αυτές οι κινήσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν αλλά υπονομεύουν κάθε στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Σχολιάζοντας την υπόθεση «Τζόκερ» κάνει λόγο για «κρούσμα ακραίου νεοσυντηρητισμού».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ υπαναχωρεί από την αρχική της θέση, αναμένουμε αυτή η αλλαγή στάσης να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο με ταυτόχρονη συνταγματική αλλαγή». Προσθέτει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει σταθερά σε αυτό το θέμα τη συναίνεση στη βάση αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, χωρίς όμως αλλοίωση του εκλογικού σώματος που επιχείρησε η ΝΔ με τις αρχικές της προτάσεις».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μέσω της συνέντευξής του στο «Πρακτορείο», κατηγορεί την κυβέρνηση πως «οι χειρισμοί της δείχνουν ότι, αντί να είναι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια, έχει επιλέξει το ρόλο κομπάρσου που παρακολουθεί άβουλα τις διεθνείς εξελίξεις» και σχολιάζει ότι «εκείνοι που προεκλογικά χαρακτήριζαν ‘προδοτικήʼ και ‘επιζήμιαʼ τη συμφωνία, τώρα τρέμουν στο ενδεχόμενο επιστροφής του VMRO στην κυβέρνηση και ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών».



Ερ.: Την Πέμπτη ψηφίστηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ήδη από την εκλογή της και μετά η κυβέρνηση έχει προχωρήσει γρήγορα με τη νομοθέτηση σε διάφορους τομείς. Δεν θεωρείτε ότι αυτές οι κινήσεις θα συμβάλουν στο διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης να ζητήσει με αξιώσεις μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα;

Απ.: Η νομοθέτηση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή περιέχει όλα τα στοιχεία που μας οδήγησαν στην κρίση και στη χρεοκοπία. Προχώρησε πράγματι γρήγορα μέχρι και στην εκ των υστέρων αλλαγή του νόμου για τον Διοικητή της ΕΥΠ για να ταιριάζει στον κομματικά αρεστό ο οποίος δεν είχε καν πτυχίο. Κατά τα άλλα προεκλογικά η ΝΔ όμνυε στην αριστεία. Όσον αφορά το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε, δεν ήταν αναπτυξιακό αλλά συρραφή φωτογραφικών διατάξεων με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Γιʼ αυτό ψηφίσθηκε μόνο από τη ΝΔ και το κόμμα του κυρίου Βελόπουλου. Από την Δεξιά και την "light" Ακροδεξιά. Με μοναδικούς συμμάχους τον Βελόπουλο στη Βουλή και τον ΣΕΒ στην κοινωνία, η ΝΔ προχωρά σε μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική απέναντι στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών. Σπαταλά δημόσιους πόρους για να στηριχθούν φιλικά επιχειρηματικά και μικροκομματικά συμφέροντα με επιδότηση σε κλάδους της οικονομίας που δεν έχουν καμία πολλαπλασιαστική επίδραση, αλλά και με φωτογραφικές διατάξεις για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα αυτά. Η ανάπτυξη όμως δεν θα έρθει με ρουσφέτια αλλά με σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει. Η ΝΔ παρέπεμψε στις καλένδες τις προεκλογικές της εξαγγελίες για άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και άφησε ανεκμετάλλευτο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση τους από το 3,5% στο 2,5%. Όλες αυτές οι κινήσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν αλλά υπονομεύουν κάθε στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφέρει συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τη συναίνεση στο θέμα αυτό σταθερά τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να προσεγγίσει συγκροτημένα και αντικειμενικά το θέμα μακριά από μία ανεύθυνη επικοινωνιακή μικροκομματική πλειοδοσία. Για τον σκοπό αυτό είχε συγκροτηθεί Επιτροπή με ευρύτατη διακομματική στήριξη στη Βουλή. Η νέα Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ως πρόταση νόμου στη Βουλή το προσχέδιο νόμου που είχε καταρτίσει η Επιτροπή. Ένα σύστημα «κλειστής εκπροσώπησης» το οποίο μάλιστα θεωρείται η βέλτιστη και πιο ισορροπημένη πρόταση για χώρες όπως η Ελλάδα. Στη συζήτηση στη διακομματική επιτροπή που προκάλεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε με τη θέση του και με διάθεση συναίνεσης. Ένα εναλλακτικό παρόμοιο σύστημα «κλειστής εκπροσώπησης» παρουσίασε και το ΚΚΕ. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, που άλλαξε τη διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ και στοιχήθηκε πίσω από τη ΝΔ, αρχικά υποστήριξαν ένα σύστημα «ανοιχτής εκπροσώπησης», που θα οδηγούσε σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ υπαναχωρεί από την αρχική της θέση, αναμένουμε αυτή η αλλαγή στάσης να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο με ταυτόχρονη συνταγματική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει σταθερά σε αυτό το θέμα τη συναίνεση στη βάση αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, χωρίς όμως αλλοίωση του εκλογικού σώματος που επιχείρησε η ΝΔ με τις αρχικές της προτάσεις.

Ερ.: Εσείς το «Τζόκερ» το είδατε; Πώς εκτιμάτε όλο αυτό που έγινε με την αστυνομική εισβολή σε δύο αίθουσες; Θεωρείτε ότι ήταν κάτι που έγινε από λάθος, από «υπερβάλλοντα ζήλο» υπαλλήλων ή διακρίνετε μια συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη και νοοτροπία της κυβέρνησης πίσω από αυτά;

Απ.: Ναι, και εκείνο που πραγματικά μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι μια blockbuster ταινία του Χόλυγουντ ασκεί κριτική σε σοβαρά ζητήματα, όπως η περιθωριοποίηση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας και ο κοινωνικός αυτοματισμός που αναπτύσσεται σε κοινωνίες με μεγάλες ανισότητες. Όσον αφορά το περιστατικό με την αστυνομική εισβολή σε κινηματογραφικές αίθουσες, αναμφίβολα πρόκειται για ένα κυβερνητικό φιάσκο. Αρχικά προσπάθησαν να αποσιωπήσουν το γεγονός ή να το υποβαθμίσουν ως fake news, στη συνέχεια ακολούθησε ένα απίστευτο πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να καταλήξουν ότι και γιʼ αυτό ακόμα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα κρούσμα ακραίου νεοσυντηρητισμού, που μας επιστρέφει σε σκοτεινές δεκαετίες, το οποίο είναι απόρροια του δόγματος του «νόμου και της τάξης» το οποίο υπηρετεί η ΝΔ από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της.

Ερ.: Πώς αξιολογείτε τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα του «παγώματος» της έναρξης ενταξιακών συζητήσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία; Ανησυχείτε μήπως από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα υπάρξει οπισθοδρόμηση αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Απ.: Οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι, αντί να είναι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια, έχει επιλέξει το ρόλο κομπάρσου που παρακολουθεί άβουλα τις διεθνείς εξελίξεις. Γιατί παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε τελικά «χαμηλόφωνα» υπέρ της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, παρακολούθησε σιωπηλός τις άλλες χώρες να διαπραγματεύονται για το μέλλον των Βαλκανίων. Όλο αυτό συμβαίνει γιατί ο κ. Μητσοτάκης παραμένει δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών του και συνεχίζει να βάζει το στενό μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Αλλά και μετά την Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολείται με το c και το k, θέλει να δώσει το Macedonia στους βόρειους γείτονες μας και να κρατήσουμε εμείς το Makedonia. Ταυτοχρόνως ενώ το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 70%) επικρίνει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου, ζητώντας άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ απέχουν από τη σημαντική αυτή ψηφοφορία. Η ΝΔ για να μην πράξει το αυτονόητο, προτιμά να δραπετεύσει από την πραγματικότητα! Το σημαντικό είναι ότι η άρνηση της Ε.Ε. και κυρίως της Γαλλίας να πράξει τα συμφωνηθέντα είναι δείγμα αναξιοπιστίας και αποτελεί πλήγμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε μία περίοδο μάλιστα που ανεβαίνει η ακροδεξιά και οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. Μετά την απόφαση του Ζόραν Ζάεφ για πρόωρες εκλογές, με το ενδεχόμενο ενίσχυσης του VMRO, ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης είναι ορατός. Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός ότι εκείνοι που προεκλογικά χαρακτήριζαν «προδοτική» και «επιζήμια» τη συμφωνία, τώρα τρέμουν στο ενδεχόμενο επιστροφής του VMRO στην κυβέρνηση και ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερ.: Η καμπάνια για την ψηφιακή εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει ξεκινήσει. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό το νέο εργαλείο; Εσείς τάσσεστε υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση;

Απ.: Εγώ τάσσομαι υπέρ του ανοίγματος στην κοινωνία χωρίς ναι μεν αλλά. Αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα. Για αυτό απαιτείται αποφασιστικότητα και γενναίες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα μακριά από παραλυτικές ισορροπίες. Η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής προέδρου δεν είναι της παρούσης ενώ έχει ήδη τοποθετηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα το σημαντικό είναι να συζητήσουμε για τα νέα εργαλεία άσκησης πολιτικής που απαιτεί η νέα εποχή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ήρθε πρώτος στις νέες ηλικίες. Εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στον «αέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα isyriza.gr και η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική. Σε πρώτη φάση, δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής και πληροφόρησης για ζητήματα της επικαιρότητας. Ταυτόχρονα, όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα εργαλείο επικοινωνίας των μελών και συνδιαμόρφωσης της πολιτικής του κόμματος, με εφαρμογές διαβούλευσης και ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων. Και βέβαια να μην μπαίνουν περιορισμοί από τις παραδοσιακές διαδικασίες στις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο της αντιστοίχισης των μελών με τους ψηφοφόρους, δεν μπορούμε να αρκούμαστε απλά στην προσθήκη νέων μελών αλλά οφείλουμε να επιδιώκουμε την μαζικοποίηση μέσω ενός ποιοτικού μετασχηματισμού.

Ερ.: Είστε ικανοποιημένος από τα πρώτα βήματα της διαδικασίας διεύρυνσης, μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία;

Απ.: Για να πετύχει η διεύρυνση της οργανωμένης κομματικής βάσης αλλά και της πολιτικής μας επιρροής σε ευρύτερα ακροατήρια, ώστε να γίνουμε και πάλι πλειοψηφική δύναμη στην ελληνική κοινωνία, είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός σε ένα σύγχρονο και ανοιχτό φορέα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται εδώ και τώρα νέες δομές και όχι μια απλή διεύρυνση των υφιστάμενων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οργανώσεις μελών, από τη βάση και με διαδικασίες αυτοοργάνωσης, για να γίνει αισθητή η παρουσία μας στις τοπικές κοινωνίες και στους χώρους δουλειάς. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με πιο γενναία βήματα για να αξιοποιηθεί το μομέντουμ. Το 31,53% ήταν μια εντολή των προοδευτικών πολιτών να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα που θα εκφράζει όχι μόνο τον κόσμο της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά και της Kεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Δηλαδή, όλες τις εκφάνσεις μιας πληθυντικής Αριστεράς του 21ου αιώνα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η Διακήρυξή μας, η οποία αποτελεί στην ουσία ένα κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες από διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις και ιστορικές διαδρομές. Για να γίνει ο προοδευτικός αριστερός πόλος πλειοψηφική δύναμη στην ελληνική κοινωνία απέναντι στη ΝΔ και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές απαιτείται άνοιγμα για να διευρυνθεί η επιρροή μας σε ευρύτερα ακροατήρια. Ένα γενναίο άνοιγμα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο ώστε να μην χαρίσουμε το δημοκρατικό Κέντρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.-

Άρθρα/ Πολιτική

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Θόδωρος Τσίκας

Ελλάδ, Ισραήλ και κρίση στη Μέση Ανατολή

Θόδωρος Τσίκας, 2024-10-12

Στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται μεταξύ δύο...

×
×