Μεταρρυθμίσεις και εκλογικό κόστος

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2019-10-27

Γιατί είναι δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις; Γιατί, ενώ το κόστος τους είναι άμεσο, το όφελός τους είναι μελλοντικό – είναι η σύντομη απάντηση. Η κυβέρνηση που θα θελήσει να τις κάνει πληρώνει άμεσα το πολιτικό κόστος (την αποδοκιμασία από όσους θίγονται από αυτές), ενώ το όφελος είναι μελλοντικό και αβέβαιο – ενδέχεται να μην προλάβει να έχει κάποιο πολιτικό όφελος όταν/αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς και να ενισχύουν την ανάπτυξη.

Χρήσιμη στη σχετική προβληματική που αναπτύσσεται διεθνώς είναι η εργασία που πρόσφατα παρουσίασαν τρεις ερευνητές του ΔΝΤ (Furceri, Ostry, Παπαγεωργίου). Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εκλογικό κόστος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι αναπόφευκτο, μπορεί να περιοριστεί ουσιωδώς, να αποσοβηθεί ή/και να μετατραπεί σε εκλογικό κέρδος. Οι ερευνητές μελέτησαν το οικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον σε 90 ανεπτυγμένες κι αναπτυσσόμενες χώρες, συγκέντρωσαν τα στοιχεία για τη 40ετία 1973-2014 και τα συνδύασαν με τα εκλογικά αποτελέσματα σε όσες από τις χώρες διεξήγαγαν δημοκρατικές εκλογές την ίδια περίοδο.

Ετσι, μελετώντας ένα δείγμα 66 χωρών, κατέληξαν σε ορισμένες διαπιστώσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζω τρεις:

(α) Βεβαίως, η διερεύνηση της εμπειρίας 66 χωρών επιβεβαίωσε ότι καλό είναι να επιδιορθώνεις τη στέγη του σπιτιού σου όταν έχει ηλιοφάνεια, όχι στην καταιγίδα. Οτι, δηλαδή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γίνονται ευκολότερα όταν είναι σε καλή κατάσταση η οικονομία, γίνονται πολύ δύσκολα όταν η οικονομία έχει μπει σε φάση κρίσης.

(β) Εκλογικό κόστος επέφεραν εκείνες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προκαλούσαν διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι κυβερνήσεις δεν είχαν λάβει έγκαιρα και ισχυρά αντίμετρα για τη στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος της μισθωτής εργασίας.

(γ) Οι άλλες κατηγορίες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είτε δεν είχαν σοβαρό εκλογικό κόστος ή, αντιθέτως, προσέφεραν εκλογικό όφελος (όχι παντού και πάντα, αλλά…) ειδικά σε όσες περιπτώσεις υλοποιήθηκαν στην πρώτη φάση της νέας διακυβέρνησης (στον λεγόμενο «μήνα του μέλιτος»), αμέσως μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση. Γιατί; Για δύο λόγους:

Αφενός διότι, αν έγκαιρα υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να προλάβει (εφόσον οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι οι κατάλληλες, σωστά σχεδιάστηκαν κι εφαρμόστηκαν…) να δρέψει τους καρπούς τους πριν εκπνεύσει η θητεία της. Διαφορετικά, αυτή θα πλήρωνε το κόστος, η επόμενη θα εισέπραττε το κέρδος.

Αφετέρου, και πολύ σημαντικό, διότι ό,τι δύσκολο δεν γίνει στον «μήνα του μέλιτος» γίνεται δυσκολότερα και με αχρείαστες αρνητικές παρενέργειες όταν το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, οι εντάσεις ενισχύονται και το κοινωνικοπολιτικό τοπίο γκριζάρει. Ετσι, η αναβλητική κυβέρνηση απλώς φθείρεται, ενώ, συνήθως, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποστέλλονται στις ελληνικές καλένδες – δεν γίνονται.

Με σχετική εξαίρεση την περίοδο του τρίτου μνημονίου, το έργο των καθυστερήσεων έχει ανέβει στη χώρα μας πολλάκις. Γιατί πολλές κυβερνήσεις, μόλις λάβουν την εντολή, αγχώνονται να παραταθεί ο «μήνας του μέλιτος» και αναβάλλουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που θα διακινδύνευαν την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα με πελατειακά συστήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας. Ισως τις βολεύει να πιστεύουν ότι «αυτή τη φορά, είναι διαφορετικά». Ενώ δεν είναι.

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

×
×