Όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο όνειρο για βιώσιμες πόλεις

Γιάννης Πανούσης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-04-23

To ψηφοδέλτιο των "Ενεργών Πολιτών" θα ενώνει(συμβολικά και σημειολογικά), όλη την ελληνική κοινωνία, διότι όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο όνειρο για πόλεις βιώσιμες και για ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, υποστηρίζει ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Γιάννης Πανούσης, στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Απευθυνόμενος στην "όλη αριστερά", ο Γ. Πανούσης, εκφράζει την πίστη του, ότι τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να υπάρξει κοινή δράση των δυνάμεών της, ενώ καλεί τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους ανένταχτους, να συστρατευτούν στην "κοινή μας προσπάθεια". Ο Γ. Πανούσης σημειώνει ότι το ζητούμενο για το θεσμό της υπερνομαρχίας είναι αν θα μπορέσει να συμβάλει στην αποκέντρωση και στην αυτοδιοίκηση.

* Πάνω σε ποια πολιτική βάση(τρόποι δράσεις) θα κινηθείτε στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Σε ποιους πολίτες απευθύνεστε και ποιο θα είναι το εύρος του ψηφοδελτίου;

Η πολιτική βάση είναι γνωστή. Για ζητήματα πόλης και πολιτισμού όλοι οι πολίτες -ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές- έχουν τον πρωταρχικό λόγο και ρόλο. Στην πραγματικότητα αυτοί καθοδηγούν τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις στη διαμόρφωση των προγραμμάτων και στην εκπροσώπηση κοινωνικών δυνάμεων και καταξιωμένων προσωπικοτήτων στα ψηφοδέλτια. Είμαι εναντίον των "μαγειρεμάτων" σε κλειστά κομματικά επιτελεία, των επιλεκτικών διαρροών στα "φίλα" (;) ΜΜΕ ή στους συγκατασκευαστές ψευδών ειδήσεων συντεταλμένους δημοσιογράφους (που πολλές φορές κρύβουν πίσω από ψευδώνυμα).

Η δημόσια ζωή χρειάζεται φως περισσότερο φως. Όποιος έχει κάτι να πει, να το πει με το όνομα το δικό του με το όνομα του αποδέκτη και με το βάρος της ευθύνης. Εμείς πέρα από τα προγράμματα δράσης βασιζόμαστε και στην πολιτική ηθική την οποία έχει ανάγκη ο τόπος και την οποία προσδοκούν (και απαιτούν) οι πολίτες. Το ψηφοδέλτιό μας θα ενώνει (συμβολικά και σημειολογικά) όλη την ελληνική κοινωνία διότι όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο όνειρο για πόλεις βιώσιμες και για ειλικρινής διανθρώπινες σχέσεις.

* Δηλώσατε ότι στόχος σας είναι να εκφραστεί μέσω των Ενεργών Πολιτών, η "όλη αριστερά". Πώς σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε το στόχο αυτό, με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του κ. Μαυρίκου;

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι το ΚΚΕ ανήκει στον ευρύτερο αριστερό χώρο και έχει πίσω του μεγάλη ιστορία αγώνων και θυσιών για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα’ ανθρώπινα δικαιώματα. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ ανακοίνωσε ως υποψήφιο ένα γνωστό αγωνιστή συνδικαλιστή δεν σημαίνει -ή έστω θέλω να πιστεύω ότι δεν σημαίνει - οριστική και αμετάκλητη απόφασή του να μην συγκλίνουν οι δράσεις της αριστεράς (τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο). Ουδείς καλείται να "βάλει νερό στο κρασί του" αλλά και ουδείς μπορεί ν’ αυτοαναγορεύεται κριτής αλάθητος των άλλων.

Αριστερά σημαίνει διάλογος και σύνθεση.

Εκτός όμως από το ΚΚΕ και του ΣΥΝ υπάρχει μια άλλη αριστερά την οποία δεν μπορούμε να την αγνοούμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον αριστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους διάφορους αριστερούς που διαψευσμένοι ή πολωμένοι κινούνται ανάμεσα στο λευκό, στο άκυρο και την αποχή. Είναι δυνατό αυτή η δύναμη της ανανέωσης και του εμπλουτισμού να μένει έξω από την κοινή μας προσπάθεια;

Για μας "η άλλη αριστερά" είναι το σύνολο των αριστερών της χώρας. Και είμαι πεπεισμένος ότι μέσα σε κάθε Έλληνα (ακόμη και το πλέον συντηρητικό) "φωλιάζει ένας αριστερός εαυτός" γιατί τελικά κανείς δεν συμφωνεί με την αδικία, την καταπίεση, τον φόβο.

Ελευθερίες ανθρώπων σ’ ελεύθερους χώρους

* Τι καινούργιο φιλοδοξείτε να φέρετε στο χώρο της αυτοδιοίκησης;

Όταν το φέρουμε, θα το συζητήσουμε και θα το κρίνουμε. Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θ’ ακολουθήσω τις παλιές συνταγές (τηλεοπτικά happenings, στημένες βόλτες ευαισθησίας και ευσπλαχνίας, ζεϊμπέκικα και λαϊκό προφίλ, δηλώσεις μιας χρήσης κ.ο.κ.).

Αυτοδιοίκηση σημαίνει ελευθερίες ανθρώπων σ’ ελεύθερους χώρους. Σ’ αυτό στοχεύουμε. Ν’ "απαλευθερώσουμε" τους ΟΤΑ από τον εναγκαλισμό του κράτους και να συνδιαχειριστούμε μαζί με τις άλλες παρατάξεις, τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες τις νέες ελευθερίες μας.

* Γίνεται πολύ λόγος για την υπερνομαρχία, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι έχει λίγες αρμοδιότητες. Στη βάση αυτή, τι διεκδικήσεις σκοπεύετε να προβάλλετε;

Η υπερνομαρχία θεσπίστηκε περισσότερο για ιστορικούς παρά για λειτουργικούς λόγους. Νομίζω ότι ως πείραμα έχει κλείσει τον κύκλο του. Ή θα καταργηθεί, ή θα μετεξελιχθεί. Το ερώτημα συνεπώς δεν είναι αν ο υπερνομάρχης θ’ αποκτήσει κι άλλες αρμοδιότητες (τυπικές ή δευτερεύουσες) αλλά το αν ο θεσμός συμβάλλει στην αποκέντρωση και στην αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το ζητούμενο και σ’ αυτό πρέπει ν’ απαντήσουν όλοι οι υποψήφιοι.

* Πως κρίνετε το έργο στο νομαρχιακό συμβούλιο της κυρίας Γεννηματά και των δυο νομαρχών, οι οποίοι θα διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των Αθηναίων και των Πειραιωτών;

Το έργο της κυρίας Γεννηματά και των δύο νομαρχών θα κριθεί από αυτούς που "συνλειτούργησαν" μαζί τους στα νομαρχιακά συμβούλια (Γλέζος, Λυκούδης, Καρακώστα κ.ά.). Αυτοί μπορούν να πουν τεκμηριωμένα τι έγινε, τι δεν έγινε, τι θα μπορούσε να γίνει.

Εγώ -όπως έχω δηλώσει- σέβομαι την ιστορία και τη δράση των δημόσιων προσώπων, δεν αμφισβητώ ούτε ακυρώνω το έργο τους και δεν κάνω πόλεμο προθέσεων.

Καταθέτω τις δικές μου προτάσεις και περιμένω την κρίση και σύγκριση του λαού στο πρόγραμμα και στις επιλογές πολιτικών ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τα επιχειρήματα για το μέγεθος της καταστροφής, ότι «τόσο...

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Στις 24 Μαΐου 2008 δημοσιεύεται στα ΝΕΑ συνέντευξη του Ρομπέρτο...

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Εστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων...

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Η εφαρμοσμένη πολιτική μέσα από τα συγκοινωνούντα δοχεία...

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Τις συζητήσεις περί τη Δημόσια Διοίκηση συχνά μονοπωλούν...

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Α. Με τον ν. 4555/2018 καθιερώθηκε, για πρώτη φορά στην περίοδο...

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Τα τελευταία 40 χρόνια, από την εποχή που εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση...

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ενεργών πολιτών «Πρωτοβουλία...

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

...Το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, όπως κατατέθηκε βιαστικά...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις....

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ο κανόνας 80/20

Ξενοφών Γιαταγάνας, 2017-08-13

Ο μεγάλος Ιταλός κοινωνιολόγος Vilfredo Pareto στο πολύκροτο βιβλίο...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ο προληπτικός έλεγχος διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΟΤΑ

Πάνος Σκοτινιώτης, 2017-02-13

Ακατανόητη, πραγματικά, η επιλογή να καταργηθεί ο προληπτικός...

×
×