Ετσι, χωρίς σχέδιο

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-01-24

Ολα δείχνουν ότι το φως στην άκρη του τούνελ για την οικονομία θα φανεί το φθινόπωρο, περί τα τέλη του 2021. Αυτό είναι το καλό σενάριο: Η οικονομία να έχει αποκτήσει δυναμική μεγέθυνσης πριν μπει το 2022. Δεν είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση στην άλλη Ευρώπη. Δεν είχε γίνει κατανοητό ότι για να σώσεις την οικονομία, πρώτα πρέπει να σώσεις τους ανθρώπους, οι αντιφατικές πολιτικές και, τώρα, οι νέες παραλλαγές ιού, ο βρετανικός και ο ιός της Ν. Αφρικής, ίσως καταστήσουν αναγκαία νέα και πιο αυστηρά lockdowns – αυτό συζητούσαν οι «27» την Πέμπτη, την ίδια ώρα κατά την οποία στη Φρανκφούρτη η κ. Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της μιλούσαν για τη νέα ύφεση που ήρθε με τον νέο χρόνο. Κι είναι εδώ.

Οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με μεγάλη εξάρτηση από τις υπηρεσίες παραδοσιακού τύπου και τον τουρισμό. Η ύφεση το 2020 μάλλον θα συγκρατηθεί κάτω από 9%, άλλες οικονομίες θα βυθιστούν περισσότερο. Αλλά αυτό συμβαίνει κι επειδή η ελληνική οικονομία, αντίθετα με τις άλλες ευρωπαϊκές, δεν είχε προλάβει να βγει από την ύφεση, ήταν ήδη χαμηλά όταν κτυπήθηκε από τις συνέπειες της COVID-19. Η πτώση ήταν μικρότερη, διότι είχαμε ήδη πέσει πολύ. Μια δεύτερη κατηγορία δυσκολιών, ειδικά για την Ελλάδα, είναι ότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της οικονομίας της, απαρχαιωμένο, καθυστερημένο, μη βιώσιμο, θα καταρρεύσει στην τρέχουσα κρίση. Σε χρόνο μηδέν.

Σε αυτές τις συνθήκες, σε μια κανονική χώρα, το πολιτικό προσωπικό θα εργαζόταν για να καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, σύνδεσης των φάσεων ανακούφισης και ανάκαμψης της οικονομίας, περιορισμού απωλειών και ηττημένων. Τέτοια σχέδια, με τις ιδιομορφίες καθεμιάς, με διαφορετικά μείγματα πολιτικής και διαφοροποιημένες επιμέρους στοχεύσεις και προτεραιότητες καταρτίζουν πολλές χώρες στον κόσμο, με πρώτες τις 20 ισχυρότερες οικονομίες. Στα καθ’ ημάς, το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει μέτρα ανακούφισης της οικονομίας (με μέριμνα να μην αγγίξει τα 32 δισ. «μαξιλάρι»…), παρέχει διευκολύνσεις και ρευστότητα που αποφεύγουν να δώσουν οι τράπεζες. Ωστόσο, συνολικό κυβερνητικό σχέδιο δεν υπάρχει. Υφίσταται ένα σημαντικό κενό πολιτικής.

Αν η χώρα διέθετε μια σοβαρή αντιπολίτευση, αυτή θα έκανε κάτι για να καλυφθεί το κενό, θα πίεζε και θα εργαζόταν σε αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μια ακραίως αντιφατική πολεμική, αφενός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν ξοδεύει αρκετά για να στηρίξει ό,τι κινείται στην επικράτεια και, ταυτόχρονα, την ψέγει ότι ξοδεύοντας έχει δημιουργήσει «τεράστιο έλλειμμα 21,7 δισ. στον προϋπολογισμό» – χωρίς να υποψιάζονται το κωμικό της (ψηφοθηρικής) επιχειρηματολογίας ούτε το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής που την παράγει ούτε η πολιτική ηγεσία που την αναπαράγει. Η απουσία ικανής αντιπολίτευσης, μια απουσία που συνιστά ένα γενικότερο και μεγάλο πρόβλημα της χώρας, βαραίνει και σε αυτό το θέμα. Διά ταύτα, σχέδιο μην περιμένετε.

Θέματα επικαιρότητας: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κώστας Καλλίτσης

Μειώσεις φόρων;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-27

...Δεν χρειάζονται γενικά μειώσεις φόρων –και τί θα γίνει,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Περισσότερα

Ποιός λέει ψέμματα; Η EUROSTAT ή ο Μητσοτάκης;

Νικόλ Λειβαδάρη, 2025-03-31

Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ηρεμία στην αγορά κεφαλαίου

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-23

Σε προηγούμενες εποχές, ακόμα και πριν λίγα χρόνια, αν σημειώνονταν...

Περισσότερα

Μια μάλλον απαισιόδοξη ματιά στο σήμερα

Κώστας Κωστής, 2025-03-23

Η θεματική μας είναι «Η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Με τους πραματευτάδες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-12-15

Οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης ξεθυμαίνουν όσο πλησιάζει...

Περισσότερα

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

×
×