«Ζητάμε δικαιοσύνη και ευθύνες για τον θάνατο των συγγενών μας»

Κονσουέλο Λοκάτι, Συνέντευξη στον Α.Παναγόπουλο, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-03-28

«Είναι αισχρό να στοχοποιούν τους συγγενείς των θυμάτων που έκαναν μήνυση και ζητούν την αλήθεια και δικαιοσύνη»

«Ακόμη και εάν κάποιος κάνει μια μήνυση ζητώντας αποζημίωση για τον άνθρωπο που έχασε από τον κορωνοϊό και τις ζημιές που προκάλεσε η απώλειά του, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του και είναι σωστό να το κάνει σε μια χώρα κράτους δικαίου. Οι συγγενείς των θυμάτων θέλουν μια ξεκάθαρη απόφαση από το δικαστήριο, γιατί πέθαναν οι άνθρωποί τους, θέλουν δικαιοσύνη. Είναι πάρα πολύ απλό, ανθρώπινο και πολύ ξεκάθαρο» τόνισε στην ΑΥΓΗ η Κονσουέλο Λοκάτι, η δικηγόρος από το Μπέργκαμο που μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους της εκπροσωπεί τις οικογένειες περίπου 500 θυμάτων της Covid. «Είναι αισχρό να στοχοποιούν τους συγγενείς των θυμάτων που έκαναν μήνυση και ζητούν την αλήθεια και δικαιοσύνη. Μπροστά στα μάτιά τους είδαν να χάνονται οι δικοί τους άνθρωποι και αυτοί απαιτούν να σιωπήσουν, να σκύψουν το κεφάλι και να θρηνούν σιωπηλά» συνέχισε η Κ. Λοκάτι. Οι συγγενείς των 500 θυμάτων διεκδικούν αποζημιώσεις 100 εκατ. από το ιταλικό κράτος.

Τον Μάιο του 2020 ξεκινήσατε να αναζητάτε τις αιτίες του θανάτου των θυμάτων του κορωνοϊού...

Ξεκινήσαμε προσπαθώντας να καταλάβουμε τι είχε κάνει η Περιφέρεια της Λομβαρδίας, που έχει στα χέρια της την Υγεία. Θέλαμε να καταλάβουμε γιατί είχε εκδώσει τις εγκυκλίους που απαγόρευαν στους οικογενειακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Υγείας να επισκέπτονται τους ασθενείς, γιατί είχε υποχρεώσει τα δημόσια γηροκομεία να υποδέχονται ασθενείς που είχαν αναρρώσει από την Covid αλλά ήταν ακόμη θετικοί, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν πραγματική σφαγή ανάμεσα στους ηλικιωμένους που φιλοξενούσαν τα γηροκομεία.

Εξετάζοντας τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους της Περιφέρειας και τις οδηγίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας προς την Περιφέρεια βρήκαμε ένα ντοκουμέντο με την υπογραφή του Φραντσέσκο Ζαμπόν, που είναι ειδικευμένος γιατρός στον προγραμματισμό της Υγείας και μέλος του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Βενετίας. Η έκθεση του Ζαμπόν δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΠΟΥ, για να το βγάλουν σε λιγότερες από 24 ώρες, στις 13 Μαΐου του 2020.

Η έκθεση του Ζαμπόν περιελάμβανε κριτικές στην Ιταλία και στοιχεία που έδειχναν ξεκάθαρα ότι η Ιταλία δεν είχε κατάλληλο σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας και πως γιʼ αυτό η διαχείρισή της ήταν χαώδης και καθυστερημένη, γιατί ο ιός είχε αρχίσει να σκοτώνει για τα καλά και η Ιταλία δεν το είχε καταλάβει.

Με βάση την έκθεση του Ζαμπόν, ανατρέξαμε στις αιτίες που δεν είχε επικαιροποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Πανδημίας στη σημερινή πραγματικότητα, όπως είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, ενώ εμείς έχουμε μείνει στο Σχέδιο του 2006.

Η έκθεση του στρατηγού Πιέρ Πάολο Λουνέλι, που είχε επεξεργαστεί σχέδια αντιμετώπισης πανδημίας για λογαριασμό αρκετών χωρών, απέδειξε με στοιχεία ότι η έλλειψη ενός κατάλληλου εθνικού σχεδίου εναντίον της πανδημίας οδήγησε την Ιταλία να έχει 10.000 νεκρούς περισσότερους με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει εάν είχαμε ένα κατάλληλο σχέδιο αντιμετώπισης πανδημιών.

Συνεχίσαμε την έρευνά μας απευθυνόμενοι στο υπουργείο Υγείας και την προεδρία της κυβέρνησης για να μάθουμε γιατί η Ιταλία δεν είχε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο κατά της πανδημίας και εάν είχε συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις που είχε έναντι τόσο του ΠΟΥ όσο και της Ε.Ε.

Αναζητώντας απαντήσεις ανακαλύψαμε ότι η Ιταλία έστελνε ετησίως στον ΠΟΥ και την Ε.Ε. εκθέσεις με τη δική της αυτο-αξιολόγηση, δίνοντας στη χώρα τα εύσημα, δίνοντας σχεδόν σε ετήσια βάση την καλύτερη αυτο-αξιολόγηση της κλίμακας, υποστηρίζοντας ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

Επίσης ανακαλύψαμε ότι οι ιταλικές αρχές ήξεραν από τον Ιανουάριο ότι είχε αρχίσει η διασπορά του ιού. Οι Περιφέρειες είχαν ειδοποιηθεί από τα τέλη Ιανουαρίου για τη διασπορά του ιού, ενώ την ίδια στιγμή έλεγαν στους πολίτες ότι πρόκειται για μια απλή γρίπη.

Μετά από πολλές έρευνες και κόπο, βρήκαμε μια σειρά άλλων στοιχείων που δείχνουν την ανεπάρκεια της Περιφέρειας και της κυβέρνησης και τα οποία προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από την κοινή γνώμη. Με τη βοήθεια μιας άλλης οργάνωσης που συνεργαζόμαστε καταφέραμε να αναγκάσουμε τις αρχές να δημοσιοποιήσουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής επιστημόνων και τεχνικών που εξέταζε την κατάσταση και έκανε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα πρακτικά αυτά έδειξαν τη γύμνια της προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καταφέραμε επίσης να φτάσουμε και στο μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης, που είχε διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο του 2020, το οποίο επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ιταλία δεν είχε καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Στο μυστικό σχέδιο αναφέρονταν όλες οι δράσεις που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί με την πρώτη εκδήλωση μιας πανδημίας μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισής της. Μόνο που εμείς δεν είχαμε κανένα τέτοιο σχέδιο.

Λέτε ότι δώσατε μάχη για να μάθετε τι συζητούσε η επιτροπή επιστημόνων και ότι αποκτήσατε πρόσβαση στο μυστικό σχέδιο. Με πιο απλά λόγια, περιγράφετε μια κατάσταση πλήρους αδιαφάνειας και παραβίασης του κράτους δικαίου...

Δεν υπήρξε καμία διαφάνεια. Το Der Spiegel αυτές τις ημέρες περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο τι κάναμε και τι δεν μας άφησαν να κάνουμε.

Ήσασταν από τους πρωταγωνιστές της δημιουργίας της πρώτης επιτροπής συγγενών των θυμάτων.

Έχασα τον πατέρα μου από τον κορωνοϊό. Τον είδα για τελευταία φορά στις 22 Μαρτίου, στις 27 Μαρτίου μας είπαν ότι πέθανε και στις 20 Απριλίου μας έφεραν την τέφρα του. Η οργή δεν έφτανε, έπρεπε να αντιδράσουμε. Ξεκινήσαμε από μια ομάδα στο Facebook που ήταν ανοιχτή σε όλους. Τον Μάιο του 2020 με τον Λούκα Φούσκο δημιουργήσαμε την επιτροπή «Επιτροπή Εμείς Θα Σας Μηνύσουμε», στην οποία αρχικά συμμετείχαν συγγενείς θυμάτων που ήθελαν να καταθέσουν μήνυση για ποινικές ευθύνες.

Θέλανε οι δικαστές να ερευνήσουν εάν είχαν διαπραχθεί αδικήματα υπαιτιότητας και αμέλειας επιδημίας. Παράλληλα με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, πέντε δικηγόροι κάναμε μήνυση ζητώντας από το αρμόδιο δικαστήριο της Ρώμης τις αστικές ευθύνες. Η πρώτη δικάσιμη έχει οριστεί στις 14 Απριλίου.

Στη μήνυση για την αναζήτηση αστικών ευθυνών συμμετέχουν συγγενείς θυμάτων από όλη την Ιταλία και όχι μόνο από την επιτροπή που είχαμε ιδρύσει αρχικά. Οι συγγενείς περίπου 500 θυμάτων μάς εξουσιοδότησαν να ζητήσουμε αστικές ευθύνες για την παραβίαση των νόμων από τους θεσμούς, όχι από τα άτομα που συμμετέχουν στους θεσμούς, αλλά την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια που διαχειρίζεται στην Υγεία σε τοπικό επίπεδο, ανεξάρτητα από ποιος έχει ανά πάσα στιγμή την πολιτική ευθύνη και ελέγχει αυτούς τους θεσμούς.

Με την αστική ευθύνη ζητήσαμε και αποζημιώσεις για τους συγγενείς των θυμάτων, γιατί η παραβίαση των νόμων από το κράτος, το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια οδήγησε στη ρήξη των οικογενειακών δεσμών, δηλαδή στον θάνατο των θυμάτων.

Τον Ιανουάριο του 2021, μαζί με τους άλλους δικηγόρους της ομάδας μας και την υπεύθυνη επικοινωνίας, αποχωρήσαμε από την «Επιτροπή Θα Σας Μηνύσουμε», γιατί είχαμε αποδείξεις ότι η επιτροπή μετατρεπόταν σε έναν πολιτικό οργανισμό που είχε σαν στόχο να διασφαλίσει την εκλογή ορισμένων ατόμων σε κάποιες θέσεις. Τόσο εγώ όσο και οι άλλοι δικηγόροι δεν θέλουμε οι τραγωδίες να χρησιμοποιούνται για να πάρουν κάποιοι μια καρέκλα στην πολιτική.

Οι πέντε δικηγόροι και η υπεύθυνη επικοινωνίας αναζητούμε από την αρχή αλήθεια και δικαιοσύνη, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε πολιτικά τη σφαγή που βιώσαμε. Θα εκπροσωπήσουμε στο δικαστήριο της Ρώμης τους συγγενείς περίπου 500 θυμάτων.

Με τη δημοσιότητα που πήρε η ιστορία σας, μου φαίνεται ότι διαρκώς και περισσότεροι συγγενείς θυμάτων θέλουν να κινηθούν νομικά.

Είναι αλήθεια. Η μήνυσή μας δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια της Λομβαρδίας, που ανήκει το Μπέργκαμο, αλλά και την κεντρική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, γιατί δεν είχαν κατάλληλο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που προκάλεσε σε όλη την Ιταλία την κατάρρευση του συστήματος Υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης, που άφησε τους γιατρούς χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία προστασίας, όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, ρούχα.

Όταν οι συγγενείς των θυμάτων από άλλες Περιφέρειες κατάλαβαν ότι η μήνυσή μας αφορούσε την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, ενώθηκαν μαζί μας για να διεκδικήσουν αλήθεια και δικαιοσύνη. Έτσι φτάσαμε να έχουμε συγγενείς θυμάτων από την Περιφέρεια της Νάπολης, του Λάτσιο, της Αγκόνα, της Φλωρεντίας, του Τορίνου, της Μπολόνιας, της Γένοβας και της Βενετίας.

Ορισμένοι κατηγορούν τους συγγενείς των θυμάτων γιατί διεκδικούν αποζημιώσεις.

Η διεκδίκηση της αποζημίωσης στο αστικό δικαστήριο είναι υποχρεωτική για να μπορέσεις να φτάσεις στη δίκη. Το ξέρουμε όλοι μας ότι οι συγγενείς των θυμάτων δεν κάναμε τη μήνυση για να πάρουμε χρήματα, αλλά για να μάθουμε γιατί πέθαναν οι δικοί μας. Θέλουμε οι θεσμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ακόμη και εάν πάρουν αποζημιώσεις, είναι μέσα στο νόμιμα δικαιώματά τους. Μετά μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όπως δωρεές κ.λπ. Έχασα τον πατέρα μου στις 27 Μαρτίου του 2020. Ο κορωνοϊός μού πήρε έναν από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους στον κόσμο και έχω δικαίωμα να μάθω εάν έφταιγαν κάποιοι. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στη μήνυση έχασαν γονείς, αδέλφια, παππούδες και γιαγιάδες, γιατί η Ιταλία δεν έκανε αυτό που έπρεπε και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι όπως θα έπρεπε.

Ο νέος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη επίσκεψη στο Μπέργκαμο απέφυγε τελικά να σας συναντήσει.

Οι συγγενείς των θυμάτων έστειλαν δεκάδες μέιλ στον Ντράγκι, γνωρίζοντας ότι θα επισκεφθεί το Μπέργκαμο. Οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν από τον δήμαρχο του Μπέργκαμο Γκόρι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, να μεσολαβήσει για μια συνάντηση με τους δικηγόρους. Ο Γκόρι όχι μόνο δεν ειδοποίησε τον Ντράγκι, αλλά δεν έδωσε καν απάντηση στους συγγενείς των θυμάτων και σʼ εμάς τους δικηγόρους. Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο μας αγνόησε όλους, συγγενείς θυμάτων και δικηγόρους. Στο τέλος, η Γραμματεία του Ντράγκι μάς ανακοίνωσε ότι θα μας συναντήσει, χωρίς όμως να έχει μπει ακόμη ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή. Τη μέρα που ήρθε στο Μπέργκαμο, οι συγγενείς των θυμάτων και εμείς οι δικηγόροι είχαμε αποκλειστεί από οποιαδήποτε επίσημη τελετή.

Οι συγγενείς των θυμάτων και εμείς οι δικηγόροι συγκεντρωθήκαμε περίπου μισό χιλιόμετρο πιο μακριά, εκεί που μας επέτρεψαν να φτάσουμε, για να θυμηθούμε τα θύματα της πανδημίας. Ευτυχώς, τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν χώρο στους συγγενείς των θυμάτων καθιστώντας σαφές ότι από τη μια πλευρά υπήρχε ο πόνος των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους και από την άλλη πλευρά ήταν η πασαρέλα των πολιτικών.

Οι θεσμοί, η πολιτική και οι πολιτικοί δεν έχουν ακόμη την ευαισθησία να ανοίξουν διάλογο με τους συγγενείς των θυμάτων του κορωνοϊού, ενώ, την ίδια στιγμή, χωρίς ντροπή οργάνωσαν Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της πανδημίας, κλείνοντας τις πόρτες στους συγγενείς των θυμάτων που υποτίθεται ότι ήθελαν να τιμήσουν. Η Ημέρα Μνήμης δεν έπρεπε να αποτελέσει πασαρέλα των πολιτικών, αλλά ευκαιρία συλλογικής περισυλλογής για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Κατά τη γνώμη σας, πώς αισθάνεται ο κόσμος στο Μπέργκαμο με όλη αυτή την κατάσταση;

Υπάρχει μεγάλη οργή, βουβός θυμός, που κάποια στιγμή θα φανεί. Βλέπουμε με οργή τα ίδια άτομα που μας οδήγησαν στην καταστροφή του πρώτου κύματος της πανδημίας να συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις για τις ζωές μας συνεχίζοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Με τις τεράστιες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την ανικανότητά τους.

Την ίδια στιγμή όμως, ο θυμός και η οργή για πολλούς από εμάς μετατράπηκαν σε τεράστια θέληση να πάμε μπροστά. Διαρκώς περισσότερος κόσμος θέλει να πάει μπροστά με κάθε κόστος και να δικαιωθεί μέσα στην αίθουσα ενός δικαστηρίου.

Αυτή η δίψα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη δεν αφορά μόνο εμάς στην Ιταλία, γιατί βλέπουμε ότι είναι κοινή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θέματα επικαιρότητας: Ιταλία

Λάμπρος Τσουκνίδας

Συγκρίσεις...

Λάμπρος Τσουκνίδας, 2024-01-03

Η αγάπη δεν είναι εγωισμός, κατοχή, κυριαρχία, παρερμηνευμένη...

Περισσότερα

Το πρόβλημα Μελόνι

Παύλος Τσίμας, 2022-10-01

Όπου πηγαίνει η Ιταλία, σε λίγο θα βρεθεί κι η υπόλοιπη Ευρώπη....

Περισσότερα

Πρόεδρος από την αντιπολίτευση

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας, 2022-09-18

Διυπουργικές επιτροπές για τον ορισμό και την εποπτεία...

Περισσότερα
Μάνος Ματσαγγάνης

Η ιταλική Δεξιά ετοιμάζεται να κυβερνήσει

Μάνος Ματσαγγάνης, 2022-09-17

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο δεξιός συνασπισμός των...

Περισσότερα
Μάνος Ματσαγγάνης

Από την αποθάρρυνση στην ανάταση

Μάνος Ματσαγγάνης, 2021-12-18

Παράξενη χρονιά για την Ιταλία το 2021. Εχοντας αφήσει πίσω...

Περισσότερα

Εδωσα μάχη για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ

Ματέο Ρέντσι, 2021-10-23

«Καλησπέρα, είμαι ο Ματέο»: ασυνήθιστο πρώην πρωθυπουργός...

Περισσότερα

«Ζητάμε δικαιοσύνη και ευθύνες για τον θάνατο των συγγενών μας»

Κονσουέλο Λοκάτι, 2021-03-28

«Είναι αισχρό να στοχοποιούν τους συγγενείς των θυμάτων...

Περισσότερα

Τους εργαζόμενους τους εμβολιάζουμε, δεν τους απολύουμε

Μαουρίτσιο Λαντίνι, 2021-03-25

«Αν ήθελαν να μειώσουν τα επισφαλή χρέη στην εφορία, θα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×