Το πρόβλημα Μελόνι

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-10-01

Όπου πηγαίνει η Ιταλία, σε λίγο θα βρεθεί κι η υπόλοιπη Ευρώπη. Το αξίωμα δεν επιβεβαιώνεται πάντοτε. Αλλά η αλήθεια είναι πως συχνά η Ιταλία αποδεικνύεται ένα πολιτικό εργαστήριο όπου δοκιμάζονται συνταγές που αργότερα εκτελούνται και σε άλλες εθνικές κουζίνες. Το ενδιαφέρον μας, συνεπώς, είναι κάτι περισσότερο από δικαιολογημένο: Πού πηγαίνει η Ιταλία;

Στις εκλογές του 2018, το ιταλικό εκλογικό σώμα είχε δώσει το 50% και κάτι των ψήφων του σε δύο εξωτικά, «αντί-συστημικά» κόμματα, με πελώριες διαφορές μεταξύ τους, μα με ένα κοινό χαρακτηριστικό: Έναν επιθετικά λαϊκιστικό λόγο. Εμείς και Αυτοί. Το Κίνημα πέντε αστέρων είχε σαρώσει το νότο, η Λέγκα τον βορρά. Κι αν προσθέσουμε και το 4,4% που είχε πάρει η Μελόνι, με ένα πρωτοεμφανιζόμενο τότε κόμμα- μεταλλαγμένο απόγονο του μεταπολεμικού νεοφασισμού- προκύπτει ένα άθροισμα κοντά στο 55% για τις διαφορές εκδοχές αντί-συστημικής ψήφου. Το υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί σε δυτική χώρα.

Λέγκα και Αστέρια κυβέρνησαν για λίγο μαζί, σε μια κυβέρνηση all star του λαϊκισμού, έπειτα τα αστέρια συμμάχησαν με την «συστημική» κεντροαριστερά, έπειτα μπήκαν στην (σχεδόν) οικουμενική κυβέρνηση Ντράγκι κι έπειτα την ανέτρεψαν. Κι έτσι η Ιταλία βρέθηκε, ελαφρώς πρόωρα, στις κάλπες ξανά. Το άθροισμα των τριών κομμάτων του χώρου του λαϊκισμού ελάχιστα μειώθηκε. Άγγιξε το 50% και πάλι. Μόνο που η εσωτερική κατανομή έχει αλλάξει. Λέγκα και Αστέρια έχασαν συνολικά την μισή εκλογική τους δύναμη. Η άλλη μισή μετακόμισε στην Μελόνι, δίνοντάς της ένα εντυπωσιακό 26%. Το κόμμα της, που έχει πάρει την ονομασία του από τον πρώτο στίχο του εθνικού ύμνου, Fratelli d Italia, και το σύμβολό του, την τρίχρωμη φλόγα, από το μετά-φασιστικό MSI, έγινε η κυρίαρχη δύναμη του λαϊκιστικού χώρου. Αλλά και η ισχυρότερη δύναμη του δεξιού μπλοκ συνολικά, το οποίο από 36% στις προηγούμενες εκλογές βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στο 46%.

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Πώς εξηγούνται;

Η Metron Analysis περιλαμβάνει στις έρευνές της, εδώ και λίγους μήνες, ένα ενδιαφέρον ερώτημα: «Ας φανταστούμε τον κόσμο σαν μια πόλη προστατευμένη από ένα κάστρο που περικλείεται από μια έρημο. Υπάρχουν άνθρωποι προστατευμένοι μέσα στο κάστρο και άνθρωποι απροστάτευτοι έξω από αυτό. Εσείς που θα λέγατε ότι βρίσκεστε; Μέσα ή έξω από το κάστρο;». Οι απαντήσεις μοιράζονται στα δύο. Στην προχθεσινή της έρευνα, οι «εκτός» μετρήθηκαν στο 50%, οι εντός στο 47%. Πράγμα που σημαίνει ότι «εκτός» δεν αισθάνονται μόνον άνθρωποι που ζουν με προνοιακά επιδόματα, στα σύνορα της φτώχειας, αλλά και άνθρωποι που έχουν δουλειά, σπίτι, οικογένεια, αυτοκίνητο, μα νιώθουν πως ισορροπούν σε ένα σχοινί δίχως δίχτυ ασφαλείας, πως η ζωή τους απειλείται και πως αδικούνται σ έναν κόσμο χαοτικών ανισοτήτων. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ νιώθει «εκτός», έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ιταλία, το αίσθημα αποκλεισμού «εκτός», είναι ακόμη πιο ισχυρό. Η διαφορά είναι πως οι πολιτικές συμπεριφορές εκεί είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με αυτό το αίσθημα. Όσοι νιώθουν «εκτός» ψηφίζουν μόνον εκείνους που δηλώνουν «εκτός» και «αντί».

Αυτό είναι το ρεύμα που διατρέχει τις δυτικές κοινωνίες. Ένα ρεύμα ανασφάλειας και φόβου, ταυτοτικής απειλής και πνιγηρού αισθήματος ανισότητας, που σαρώνει τα μεσαία στρώματα και τα μετατρέπει σε δυνητική εκλογική δεξαμενή για λαϊκιστές, παλιάτσους και θαυματοποιούς, που υπόσχονται απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα κι έχουν ένα σύνθημα για κάθε πρόβλημα. Αυτό το ρεύμα, που διαρκώς φουσκώνει, δίνει απάντηση στο ερώτημα που, την τελευταία δεκαετία, διατυπώνεται σε πολλές γλώσσες και οι ιταλικές εκλογές το επανάφεραν με έμφαση. Πως γίνεται και η ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου εκλέγει για Πρόεδρο κάποιον σαν τον Τραμπ; Πώς γίνεται και οι νεοναζί μπαίνουν στην κυβέρνηση στον σοσιαλδημοκρατικό παράδεισο της Σουηδίας; Πως γίνεται και οι μετά-φασίστες κερδίζουν τις εκλογές στην Ιταλία;

Είναι μια απάντηση, αλλά όχι ολόκληρη η απάντηση. Εξηγεί την δημιουργία μιας «κοινωνικής ζήτησης», δεν εξηγεί την έλλειψη μιας αντίστοιχης «πολιτικής προσφοράς». Γιατί τα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα αποτυγχάνουν να επικοινωνήσουν με αυτές τις αγωνίες; Γιατί αφήνουν τόσο εύκολα το κοινωνικό γήπεδο στους θαυματοποιούς και στους παλιάτσους;

Η Ιταλία έχει ένα μάθημα να μας δώσει. Ήταν η πρώτη χώρα στον μετά το 1989 δυτικό κόσμο, που είδε το παλιό πολιτικό της σύστημα να καταρρέει. Η πρώτη που εναπόθεσε ελπίδες σε έναν λαϊκιστή που υποσχόταν θαύματα- ο Μπερλουσκόνι έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1994. Η πρώτη που έβαλε τους απογόνους της φασιστικής ακροδεξιάς στο σαλόνι- η Εθνική Συμμαχία, ο άμεσος πρόγονος των Fratelli d Italia, έγιναν νωρίς μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι. Η πρώτη που έδωσε την πλειοψηφία στους λαϊκιστές- το 2018. Και τώρα γίνεται η πρώτη που θα έχει πρωθυπουργό με καταγωγή, μακρινή έστω, από τα πιο σκοτεινά και φονικά φαντάσματα του 20ου αιώνα.

Του «σκανδάλου Μελόνι» προηγήθηκε ένα διπλό προπατορικό αμάρτημα: Η αδυναμία, αφ’ ενός, της κεντροαριστεράς να προτείνει νέες ιδέες, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, να βρει πρόσωπα με ηγετικό χάρισμα. Ο κυνικός οπορτουνισμός της κεντροδεξιάς, αφ’ ετέρου, και προπάντων. Της κεντροδεξιάς που αγκάλιασε την ακροδεξιά, προς εκλογική χρήση, την νομιμοποίησε και τώρα την βλέπει έντρομη να αναδεικνύεται ηγεμονική στην ευρύτερη παράταξή της. Το πρόβλημα, θέλω να πω, δεν είναι η Μελόνι. Είναι οι άλλοι.

Θέματα επικαιρότητας: Ιταλία

Λάμπρος Τσουκνίδας

Συγκρίσεις...

Λάμπρος Τσουκνίδας, 2024-01-03

Η αγάπη δεν είναι εγωισμός, κατοχή, κυριαρχία, παρερμηνευμένη...

Περισσότερα

Το πρόβλημα Μελόνι

Παύλος Τσίμας, 2022-10-01

Όπου πηγαίνει η Ιταλία, σε λίγο θα βρεθεί κι η υπόλοιπη Ευρώπη....

Περισσότερα

Πρόεδρος από την αντιπολίτευση

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας, 2022-09-18

Διυπουργικές επιτροπές για τον ορισμό και την εποπτεία...

Περισσότερα
Μάνος Ματσαγγάνης

Η ιταλική Δεξιά ετοιμάζεται να κυβερνήσει

Μάνος Ματσαγγάνης, 2022-09-17

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο δεξιός συνασπισμός των...

Περισσότερα
Μάνος Ματσαγγάνης

Από την αποθάρρυνση στην ανάταση

Μάνος Ματσαγγάνης, 2021-12-18

Παράξενη χρονιά για την Ιταλία το 2021. Εχοντας αφήσει πίσω...

Περισσότερα

Εδωσα μάχη για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ

Ματέο Ρέντσι, 2021-10-23

«Καλησπέρα, είμαι ο Ματέο»: ασυνήθιστο πρώην πρωθυπουργός...

Περισσότερα

«Ζητάμε δικαιοσύνη και ευθύνες για τον θάνατο των συγγενών μας»

Κονσουέλο Λοκάτι, 2021-03-28

«Είναι αισχρό να στοχοποιούν τους συγγενείς των θυμάτων...

Περισσότερα

Τους εργαζόμενους τους εμβολιάζουμε, δεν τους απολύουμε

Μαουρίτσιο Λαντίνι, 2021-03-25

«Αν ήθελαν να μειώσουν τα επισφαλή χρέη στην εφορία, θα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Με το βλέμμα στην ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-03-08

...Μας ρωτούν αρκετοί και αρκετές γιατί καταθέσαμε πρόταση...

Στέργιος Καλπάκης

20 γρήγορες σκέψεις για προοδευτική διέξοδο

Στέργιος Καλπάκης, 2025-03-17

1. Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Κώστας Καλλίτσης

ΗΠΑ – Ευρώπη/Κίνα, σημειώσατε 2

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-16

Στις αγορές ήταν περίπου κοινός τόπος η συναίνεση για τη...

Κώστας Καλλίτσης

Η αυτοκρατορία επιτίθεται

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-02

Ο Τραμπ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε για να πλήξει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Ο φόβος άλλαξε πλευρά

Στέργιος Καλπάκης, 2025-02-26

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ποτέ δεν υπήρξε γραμμή...

«Συνιστάται η ευρεία ερμηνεία των όρων»

Μανώλης Πιμπλής, 2025-02-10

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ, το φάντασμα του...

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

Τέμπη: Υπάρχει λύση για να εκτονωθεί η ένταση

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, 2025-02-09

Η ένταση που έχουν συσσωρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες...

Κώστας Καλλίτσης

Και η αντιπολίτευση;..

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-09

Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης είναι πολύ κακή, κακή...

Ξενοφών Κοντιάδης

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα Υπουργών για τα Τέμπη και ποιά η ευθύνη της κυβέρνησης;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2025-02-06

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα υπουργών για...

Η βουβή οργή που δεν έπιασαν

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-05

«Μα τι έγινε ξαφνικά με το θέμα των Τεμπών και ξαναβγήκε...

Όταν η μετακίνηση πληθυσμών και η εθνοκάθαρση προβάλλονται ως ”λύση”

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2025-02-05

Τα πιο ζωηρά και σκοτεινά όνειρα των υπερ-συντηρητικών...

Ουσιαστικές δεσμεύσεις και ηθικές υποχρεώσεις

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-02

Μας θύμωσε το γεγονός ότι η Γαλλία σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει...

×
×