Πτωχεύσεις «μικρού» αντικειμένου

Σωτήρης Παπαμιχαήλ, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-06-02

Την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε –μετά πεντάμηνη παράταση– η πλήρης εφαρμογή του Ν.4738/27.10.2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», του αποκαλούμενου και «Πτωχευτικού Νόμου», αφού στα άρθρα 75–203 ρυθμίζεται η ΠΤΩΧΕΥΣΗ, όλων, φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη σημασία για τους μικρομεσαίους έχουν οι ρυθμίσεις του νόμου για τις «Πτωχεύσεις Μικρού Αντικειμένου» (ΠΜΑ) αφού, βάσει των κριτηρίων του νόμου, σε αυτές υπάγεται δυνητικά η συντριπτική πλειονότητα των ατομικών και εταιρικών επιχειρήσεων της χώρας.

Για τον λόγο αυτόν, ακολουθεί πρώτη ενημέρωση, υπό την εύληπτη μορφή δέκα ερωταπαντήσεων, ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες αλλά και τα νοικοκυριά το σχετικό πλαίσιο και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί.

ΠΟΙΟΙ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ: Oλα τα φυσικά πρόσωπα, ασχέτως εμπορικής ιδιότητας, και όλα τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν εμπορικό ή απλά οικονομικό σκοπό ή απλά οιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Δηλαδή, πτωχεύουν ατομικές και κάθε μορφής εταιρικές επιχειρήσεις, σύλλογοι, σωματεία, νοικοκυριά, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.λπ. (αστική και εμπορική πτώχευση) (άρ. 76)

ΠΟΤΕ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ: Oταν δεν καταβάλουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 30.000 ευρώ προς Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ή Τράπεζες για έξι (6) μήνες και το ποσό αυτό αποτελεί το 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, πρακτικά, όποιος έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τουλάχιστον 75.000 ευρώ και δεν εξυπηρετεί το 40% αυτών (30.000) π.χ. από την 1 Δεκεμβρίου 2020 έως την 1 Ιουνίου 2021, δηλαδή για 6 μήνες, κινδυνεύει με πτώχευση. Μάλιστα, η «επιλεκτική» πληρωμή υποχρεώσεων δεν αποτρέπει την πτώχευση (άρ. 77 παρ. 2).

ΠΩΣ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ: Με αίτηση πτώχευσης–δικόγραφο στο Πολυμελές (τριμελές) Πρωτοδικείο της έδρας ή της κύριας κατοικίας του οφειλέτη–υποψήφιου πτωχού, την οποία καταθέτουν είτε ο πιστωτής είτε και ο ίδιος ο οφειλέτης και η οποία επιδίδεται στον οφειλέτη-υποψήφιο πτωχό μόλις 15 ημέρες πριν από τη δικάσιμο (άρ. 78). Μάλιστα, προβλέπεται και υποχρέωση του οφειλέτη σε αυτοπτώχευση, όταν δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του (άρ. 79 παρ. 5). Η αίτηση εκδικάζεται με τον γνωστό σε όλους συνδυασμό προφορικής και γραπτής διαδικασίας, εκδίδεται δε δικαστική απόφαση που δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση πτώχευσης.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ; Ναι, διότι αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης και έως τη δίκη ο πιστωτής μπορεί με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσει το «πάγωμα» της περιουσίας του οφειλέτη και αν το αίτημά του γίνει δεκτό αίρεται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει παρασχεθεί με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη (άρ. 86 παρ. 4).

ΠΟΙΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ «ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ» (ΠΜΑ): Αυτές στις οποίες ο οφειλέτης-επιχειρηματίας έχει είτε ενεργητικό 350.000 ευρώ είτε ετήσιο κύκλο εργασιών 700.000 ευρώ είτε έως 10 εργαζόμενους. Αν λοιπόν πληρούται ένα οποιοδήποτε από αυτά τα τρία κριτήρια, ακολουθείται άλλη «απλοποιημένη» διαδικασία πτώχευσης. Το ίδιο και αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο-μη επιχειρηματία, εφόσον έχει περιουσία έως 350.000 ευρώ (άρ. 78 παρ. 2).

ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ: Το Ειρηνοδικείο της έδρας ή κύριας κατοικίας του οφειλέτη–επιχειρηματία-υποψήφιου πτωχού (άρ. 172 παρ. 2) και όχι το Πολυμελές Πρωτοδικείο, όπως στις άλλες.

ΠΩΣ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ: Η αίτηση πτώχευσης δεν επιδίδεται 15 ημέρες πριν από τη δικάσιμο, όπως στις άλλες, αλλά κατατίθεται ηλεκτρονικά στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας, στο οποίο και δημοσιεύεται για 30 ημέρες. Αν στο διάστημα αυτό δεν υπάρξει παρέμβαση εναντίον της, η αίτηση πτώχευσης γίνεται αυτομάτως δεκτή από το Ειρηνοδικείο, χωρίς καμία ακροαματική διαδικασία. Αίτηση πτώχευσής του (αυτοπτώχευση) μπορεί να υποβάλει και ο ίδιος ο οφειλέτης-επιχειρηματίας (άρ. 173)

ΠΟΤΕ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ: Οταν δεν καταβάλουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 30.000 ευρώ προς Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ή Τράπεζες για έξι (6) μήνες και το ποσό αυτό αποτελεί το 60% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, πρακτικά, όποιος έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τουλάχιστον 50.000 ευρώ και δεν εξυπηρετεί το 60% αυτών (30.000) π.χ. από την 1 Δεκεμβρίου 2020 έως την 1 Ιουνίου 2021, δηλαδή για 6 μήνες, κινδυνεύει με «απλοποιημένη» πτώχευση. Μάλιστα, η «επιλεκτική» πληρωμή υποχρεώσεων δεν αποτρέπει την πτώχευση (άρ. 176 παρ. 2).

ΠΩΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΟΣ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ: Αν υπάρξει, επίσης ηλεκτρονικά, κύρια παρέμβαση εντός 30 ημερών από τη δημοσιοποίηση της αίτησης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Στην περίπτωση αυτή, επιδίδεται η αίτηση εντός 10ημέρου και εντός 60 ημερών ο οφειλέτης καταθέτει στο Ειρηνοδικείο τους ισχυρισμούς και τα αποδεικτικά μέσα (έγγραφα, ένορκες βεβαιώσεις κ.λπ.), αναμένων την έκδοση απόφασης κήρυξης πτώχευσης ή μη εντός διμήνου (άρ. 177 και 213).

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΦΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ; Ναι, μόνο έφεση, στο οικείο Πρωτοδικείο. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η πρώτη εφαρμογή, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές και οι ρυθμίσεις του παραγώγου δικαίου. Οπότε θα επανέλθουμε.

Άρθρα/ Πολιτική

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Θόδωρος Τσίκας

Ελλάδ, Ισραήλ και κρίση στη Μέση Ανατολή

Θόδωρος Τσίκας, 2024-10-12

Στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται μεταξύ δύο...

×
×