Ανάπτυξη στα χαρτιά

Ελίζα Παπαδάκη, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-06-04

Από ένα πλή­θος ευ­νοϊ­κών στα­τι­στι­κών για την πο­ρεία της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας κα­τα­κλυ­ζό­μα­στε το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα, οι οποί­ες χρειά­ζο­νται ερ­μη­νεία:

Σύμ­φω­να με νε­ό­τε­ρα προ­σω­ρι­νά στοι­χεία των εθνι­κών λο­γα­ρια­σμών, το Α­Ε­Π πα­ρου­σί­α­σε ετή­σια αύ­ξη­ση 4,1% το πρώ­το τρί­μη­νο φέ­τος (κατά τι υψη­λό­τε­ρη από το 4% που είχε ανα­κοι­νω­θεί τρεις εβδο­μά­δες νω­ρί­τε­ρα), εξέ­λι­ξη οπωσ­δή­πο­τε πολύ καλή σε σύ­γκρι­ση με το αντί­στοι­χο 1,9% της Ευρω­ζώ­νης και 2,2% συ­νο­λι­κά της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης.

Σε τι συ­νί­στα­ται αυτό το 4,1%; Η κα­τα­νά­λω­ση εξα­κο­λου­θεί να εμ­φα­νί­ζει υψη­λό ρυθ­μό ανό­δου 3,4% (μό­λις ένα δέ­κα­το της μο­νά­δας κάτω από την προη­γού­με­νη εκτί­μη­ση 3,5%). Αλλά ο ρυθ­μός αύ­ξη­σης των επεν­δύ­σε­ων εμ­φα­νί­ζε­ται τώρα θε­α­μα­τι­κά υψη­λό­τε­ρος: 6,9% από 5,3%. Αντί­θε­τα, ση­μα­ντι­κά μι­κρό­τε­ρη εμ­φα­νί­ζε­ται η ετή­σια αύ­ξη­ση των εξα­γω­γών, μό­λις 1,8% από 3,5%, και λι­γό­τε­ρο των ει­σα­γω­γών, 2,9% από 3,2%, με το εξω­τε­ρι­κό ισο­ζύ­γιο να επα­νέρ­χε­ται στη γνώ­ρι­μη πολ­λά χρό­νια τώρα αρ­νη­τι­κή του επί­πτω­ση στην οι­κο­νο­μι­κή με­γέ­θυν­ση, που ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας επαι­ρό­ταν πέ­ρυ­σι ότι είχε αντι­στρέ­ψει.

Ανα­θε­ω­ρή­σεις τέ­τοιας έκτα­σης στις επεν­δύ­σεις και στις εξα­γω­γές, οι οποί­ες όμως αλ­λη­λο­ε­ξου­δε­τρώ­νο­νται οδη­γώ­ντας σε έναν πα­ρα­πλή­σιο ρυθ­μό οι­κο­νο­μι­κής με­γέ­θυν­σης - και αυ­τός εί­ναι που προ­βάλ­λε­ται - προ­βλη­μα­τί­ζουν πά­ντως για την εγκυ­ρό­τη­τα συ­νο­λι­κά των υπο­λο­γι­σμών της Εθνι­κής Στα­τι­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας.

Όσον αφο­ρά την κα­τα­νά­λω­ση, η κα­τα­γρα­φό­με­νη άνο­δος στους εθνι­κούς λο­γα­ρια­σμούς (όπου πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται και η μη­δε­νι­κή πε­ρί­που σε πραγ­μα­τι­κούς όρους αύ­ξη­ση της δη­μό­σιας κα­τα­νά­λω­σης, όπως προ­κύ­πτει από το ονο­μα­στι­κό 3,1% των πρω­το­γε­νών δα­πα­νών που έχει ανα­κοι­νω­θεί, οπό­τε το ίδιω­τι­κό σκέ­λος πρέ­πει να ξε­περ­νά το 3,4%) δια­σταυ­ρώ­νε­ται με την ετή­σια αύ­ξη­ση 4,1% που πα­ρου­σί­α­σε ο δεί­κτης του όγκου των λια­νι­κών πω­λή­σε­ων το πρώ­το τρί­μη­νο φέ­τος. Η ανά­λυ­ση αυ­τού του δεί­κτη γεν­νά όμως ερω­τη­μα­τι­κά: Αύξη­ση 11,1% εμ­φα­νί­ζουν τα με­γά­λα κα­τα­στή­μα­τα τρο­φί­μων, αλλά μεί­ω­ση 3,4% η κα­τη­γο­ρία "τρό­φι­μα-ποτά-κα­πνός". Επί­σης αύ­ξη­ση 12,1% τα πο­λυ­κα­τα­στή­μα­τα, αλλά μεί­ω­ση 5,6% η έν­δυ­ση-υπό­δη­ση. Οι δια­φο­ρές υπο­δη­λώ­νουν την ανα­διάρ­θρω­ση του εμπο­ρί­ου εις βά­ρος των μι­κρών επι­χει­ρή­σε­ων, εν­δε­χο­μέ­νως όμως και την έξαρ­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής. Αν και το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών έχει ανα­κοι­νώ­σει αύ­ξη­ση των ει­σπρά­ξε­ων Φ­ΠΑ 14% το πρώ­το τρί­μη­νο φέ­τος, η βάση για την αύ­ξη­ση ήταν πολύ χα­μη­λή, αφού πέ­ρυ­σι οι ει­σπρά­ξεις εί­χαν κα­ταρ­ρεύ­σει.

Από την άλλη πλευ­ρά, μια ετή­σια άνο­δος της τά­ξης του 3,5% στην κα­τα­νά­λω­ση δεν δια­σταυ­ρώ­νε­ται με την αύ­ξη­ση κατά 0,3% μόνο του μέ­σου πραγ­μα­τι­κού δια­θέ­σι­μου ει­σο­δή­μα­τος των μι­σθω­τών το 2005 (Τρά­πε­ζα Ελλά­δος), με τη μεί­ω­ση του αγρο­τι­κού ει­σο­δή­μα­τος που κα­τα­γρά­φει η Eurostat, με τη συ­μπί­ε­ση που υφί­στα­νται μι­κροί επι­χει­ρη­μα­τί­ες και επαγ­γελ­μα­τί­ες, όπως δεί­χνουν και τα στοι­χεία για το εμπό­ριο που προ­α­να­φέρ­θη­καν. Μένει ως εξή­γη­ση η ρα­γδαία αύ­ξη­ση του κα­τα­να­λω­τι­κού δα­νει­σμού, η με­γά­λη πα­ρα­οι­κο­νο­μία, αλλά μή­πως και το εν­δε­χό­με­νο η πραγ­μα­τι­κή κα­τα­νά­λω­ση συ­νο­λι­κά να μην αυ­ξά­νε­ται τόσο όσο εμ­φα­νί­ζουν οι στα­τι­στι­κές;

Ακόμα πιο δυ­σε­ξή­γη­τη εί­ναι η θε­α­μα­τι­κή άνο­δος 6,9% που κα­τα­γρά­φουν οι εθνι­κοί λο­γα­ρια­σμοί στις επεν­δύ­σεις. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία για την εκτέ­λε­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, οι δα­πά­νες για τις δη­μό­σιες επεν­δύ­σεις αυ­ξή­θη­καν μό­λις κατά 0,7% το πρώ­το τε­ρά­μη­νο φέ­τος, σε πραγ­μα­τι­κούς όρους δη­λα­δή η μεί­ω­ση συ­νε­χί­ζε­ται. Αξιό­λο­γη αύ­ξη­ση των βιο­μη­χα­νι­κών επεν­δύ­σε­ων, που να δι­καιο­λο­γεί έναν τέ­τοιο ρυθ­μό, δεν δια­κρί­νουν οι έρευ­νες του ΙΟ­ΒΕ­. Η με­γά­λη ωστό­σο αύ­ξη­ση των ει­σα­γω­γών (εκτός καυ­σί­μων και πλοί­ων) στο ισο­ζύ­γιο πλη­ρω­μών της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δος το πρώ­το τρί­μη­νο κατά 1,4 δισ. ευρώ ή 19,2%, ενώ πέ­ρυ­σι εί­χαν μειω­θεί ελα­φρά, δεν απο­κλεί­ε­ται κατά ένα μέ­ρος να οφεί­λε­ται σε αγο­ρές πα­ρα­γω­γι­κού εξο­πλι­σμού. Μολο­νό­τι άλ­λω­στε οι εκτι­μή­σεις και οι προσ­δο­κί­ες των κα­τα­σκευα­στι­κών εται­ρειών πα­ρα­μέ­νουν αρ­νη­τι­κές, όχι μόνο για τα δη­μό­σια αλλά και για ιδιω­τι­κά έργα, ο με­γά­λος αριθ­μός οι­κο­δο­μι­κών αδειών που εκ­δό­θη­καν το 2005 για να προ­λά­βουν οι εν­δια­φε­ρό­με­νοι τον Φ­ΠΑ στα ακί­νη­τα πρέ­πει να οδη­γεί σε κά­ποια αντί­στοι­χη αύ­ξη­ση των επεν­δύ­σε­ων σε κα­τοι­κί­ες φέ­τος.

Όσο για τη χει­ρο­τέ­ρευ­ση των εκτι­μή­σε­ων των εθνι­κών λο­γα­ρια­σμών για τις εξα­γω­γές, αυτή συμ­βα­δί­ζει με τη με­γά­λη διεύ­ρυν­ση (κατά 35%) που πα­ρου­σιά­ζει το εμπο­ρι­κό έλ­λειμ­μα του ισο­ζυ­γί­ου πλη­ρω­μών, από την οποία ένα δισ. ευρώ, κάτι λι­γό­τε­ρο από το μισό, εί­ναι καύ­σι­μα. Χωρίς πλοία και καύ­σι­μα οι εξα­γω­γές δεί­χνουν εδώ αύ­ξη­ση 18,8%, που δεν αντι­σταθ­μί­ζει όμως την ανά­λο­γη πο­σο­στιαία αύ­ξη­ση των τε­τρα­πλά­σιων σχε­δόν ει­σα­γω­γών.

Αισιο­δο­ξία επι­χει­ρή­σε­ων

Αν μια τόσο συ­γκε­χυ­μέ­νη ει­κό­να δεν προ­σφέ­ρε­ται για κυ­βερ­νη­τι­κές θριαμ­βο­λο­γί­ες, στον κό­σμο των επι­χει­ρή­σε­ων η αι­σιο­δο­ξία φαί­νε­ται να ενι­σχύ­ε­ται. Η βελ­τί­ω­ση του κλί­μα­τος που κα­τέ­γρα­ψε τον Απρί­λιο το ΙΟ­ΒΕ­ - κυ­ρί­ως στις υπη­ρε­σί­ες λόγω των θε­τι­κών προσ­δο­κιών του του­ρι­στι­κού το­μέα, ενώ στη βιο­μη­χα­νία είχε δια­τη­ρη­θεί στα θε­τι­κά πά­ντως επί­πε­δα του Μαρ­τί­ου, στο λια­νι­κό εμπό­ριο υπο­χω­ρού­σε ελα­φρά και στις κα­τα­σκευ­ές ση­μεί­ω­νε έντο­νη πτώ­ση - το Μάιο συ­νε­χί­σθη­κε εντο­νό­τε­ρη.

Ο δεί­κτης οι­κο­νο­μι­κού κλί­μα­τος, που από 98,5 το Μάρ­τιο είχε ανέ­βει σε 99 τον Απρί­λιο, έκα­νε τώρα ένα άλμα σε 102,6. Όπως προ­κύ­πτει από στοι­χεία που δη­μο­σί­ευ­σε προ­χθές η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή (και θα πα­ρου­σιά­σει ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα το ΙΟ­ΒΕ­), στις υπη­ρε­σί­ες οι εκτι­μή­σεις και οι προ­βλέ­ψεις εξα­κο­λού­θη­σαν εξί­σου ανο­δι­κές. Αλλά άνο­δος πα­ρα­τη­ρή­θη­κε και στη βιο­μη­χα­νία, ελα­φρά και στις κα­τα­σκευ­ές, με μόνο το λια­νι­κό εμπό­ριο να υπο­χω­ρεί πε­ραι­τέ­ρω. Το Μάιο κα­τα­γρά­φη­κε μά­λι­στα βελ­τί­ω­ση και στην κα­τα­στρο­φι­κή συ­νή­θως εμπι­στο­σύ­νη των κα­τα­να­λω­τών: από -40 σε -36.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Ποιός λέει ψέμματα; Η EUROSTAT ή ο Μητσοτάκης;

Νικόλ Λειβαδάρη, 2025-03-31

Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού...

Κώστας Καλλίτσης

Ηρεμία στην αγορά κεφαλαίου

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-23

Σε προηγούμενες εποχές, ακόμα και πριν λίγα χρόνια, αν σημειώνονταν...

Η άδικη ”προτασιολογία”

Πάσχος Μανδαρβέλης, 2025-03-09

Είναι άδικος ο ψόγος του πρωθυπουργού (τον οποίο παπαγαλίζουν...

Κώστας Καλλίτσης

Πικρή γεύση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-23

Η Ελλάδα έχει εισπράξει τα μισά από τα 36 δισ. ευρώ που της...

Κώστας Καλλίτσης

Περί σταθερότητας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-16

Τέλη 2024, πριν μερικές εβδομάδες δηλαδή, φαινόταν ότι η χώρα...

Οι 16 (επενδύσεις) που έγιναν 4 και κατέληξαν σε 1

Δημήτρης Καμπουράκης, 2025-01-24

Έτυχε μήπως να κάνετε προσφάτως καμιά βόλτα στις περίφημες...

Κώστας Καλλίτσης

Πιο λαϊκιστής πεθαίνεις;..

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-19

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υποτίθεται...

Κώστας Καλλίτσης

Με τους πραματευτάδες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-12-15

Οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης ξεθυμαίνουν όσο πλησιάζει...

Κώστας Καλλίτσης

Ένα προβληματικό νομοσχέδιο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-12-01

Τις επόμενες ημέρες θα απασχολήσει την Ολομέλεια της Βουλής...

Κώστας Καλλίτσης

Το αγαθό της σταθερότητας

Κώστας Καλλίτσης, 2024-11-24

Μόνιμο και διακηρυγμένο μέλημα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας...

Κώστας Καλλίτσης

Τέλειωσαν τα μνημόνια;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-11-17

Έχει τελειώσει η περίοδος του αποπληθωρισμού – όταν έπεφταν...

Κώστας Καλλίτσης

Το τέλος ενός κύκλου

Κώστας Καλλίτσης, 2024-11-10

Η ιστορία λέει ότι ένας κύκλος άνοιξε πριν από περίπου μισό...

×
×