Το προεκλογικό ψέμα

Σταύρος Ιατρού, Δημοσιευμένο: 2003-10-01

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης έχει ιδιαίτερη έξαρση. Η ανοχή του κρατικού μηχανικού (πολιτικού κατεστημένου, αστυνομία - πολεοδομικά γραφεία), η ανοχή και συμφωνία των τοπικών αρχών και κοινωνιών, τα άμεσα κίνητρα (προηγούμενες νομιμοποιήσεις, παράνομες συνδέσεις με τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης και παράνομη ηλεκτροδότηση δήθεν για κοινωνικούς λόγους, η ανυπαρξία και αδράνεια περίπου ελεγκτικών μηχανισμών καταγραφής αυθαιρέτων και επιβολής κυρώσεων και προστίμων, έχουν δημιουργήσει και δημιουργούν ακόμη την τελευταία γενιά αυθαιρέτων.

Η διαφθορά των κρατικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα έχει εξασφαλίσει μαζί με την πολιτική ανοχή και επιβράβευση από πολιτικούς παράγοντες όλου σχεδόν του "πολιτικού" φάσματος, τη διαιώνιση του προβλήματος και την έμμεση δικαίωση των αυθαιρετούντων.

Έτσι αυθαίρετα πολυώροφα εκατοντάδων τετραγωνικών αυθαίρετα πάνω ή δίπλα σε αρχαιότητες, αυθαίρετα μέσα σε δάση, βαπτίζονται ως αυθαίρετα "φτωχών", αδικημένων βιοπαλαιστών.

Ταυτόχρονα οι αυθαιρετούντες, ίσως για πρώτη φορά, οργανώνονται, παρεμβαίνουν και επηρεάζουν πολιτικούς φορείς και παράγοντες που έχουν φθάσει κυριολεκτικά μέσα στο γραφείο του πρωθυπουργού προβάλλοντας ουσιαστικά δύο αιτήματα. Νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων και ηλεκτροδότησή τους.

Οι αυθαιρετούντες συμπολίτες μας αποτελούν ένα μεγάλο σε αριθμό σώμα πολιτών, υπολογίσιμο από κάθε κόμμα και σε κάθε εκλογές.

Στις πολλαπλές πιέσεις τους οι πολιτικοί παράγοντες (βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και κυβερνητικοί) πλέοντας σε πελάγη αγνοίας νόμων και θεσμών, εύκολα υπόσχονται τη νομιμοποίηση και την ηλεκτροδότηση.

Όταν βεβαίως φθάνουν - με δεδομένη την πολιτική βούληση - στη θέσπιση μέτρων που θα νομιμοποιούν και θα ηλεκτροδοτούν τα αυθαίρετα αντιλαμβάνονται την άγνοιά τους και κυρίως τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι υποσχέθηκαν χωρίς να μπορούν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις.

Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (όπως έγινε με νόμο το 1983 και το 1977) είναι γνωστό στους ειδικούς ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει. Οι λόγοι είναι η συνταγματική τάξη και η πάγια νομολογία του ΣτΕ. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Παρά λοιπόν τη μεγάλη διαφήμιση και όσα διαδίδονται έντεχνα και προεκλογικά, δεν γίνεται καμία νομιμοποίηση αυθαιρέτων και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μαζικής ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων.

Το νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση και θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση πουθενά δεν περιλαμβάνει ούτε μια διάταξη για νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Αντίθετα περιλαμβάνει διατάξεις περαιτέρω κυρώσεων - από αυτές που υπάρχουν αλλά σχεδόν δεν εφαρμόζονται - εις βάρος των αυθαιρετούντων.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση στην υπάρχουσα νομοθεσία (νόμος 1512/1985 όπως συμπληρώθηκε με τον νόμο2242/1994) που απαγορεύει τη σύνδεση αυθαίρετων κτισμάτων με δίκτυα ύδρευσης ηλεκτρισμού κλπ.) προστίθεται μια ελάχιστη εξαίρεση. Δηλαδή θα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν αυθαίρετα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως μικρότερα των 120 τ.μ. και αποτελούν πρώτη κατοικία προσωρινά για 3 έτη.

Είναι φανερό ότι αυτό αφορά μια απειροελάχιστη μερίδα αυθαιρέτων αφού είναι γνωστό ότι οι εντός σχεδίου οικισμοί καλύπτουν ένα ελάχιστο τμήμα του συνόλου της γης όπου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε ένα διαρκή βομβαρδισμό της κοινής γνώμης ότι νομιμοποιούνται και ηλεκτροδοτούνται όλα τα αυθαίρετα (ισχυρισμό που περιέργως αναπαράγουν μέσα σε καθεστώς πλήρης άγνοιας τα μέσα ενημέρωσης)...

Έχουμε ένα νομοσχέδιο που ίσως γίνει νόμος λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η προκήρυξη εκλογών μέσα σε ένα σαφώς προεκλογικό χρονικό πλαίσιο και σκηνικό και σε πλήρη άγνοια και σύγχυση ευρισκόμενη η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση ελπίζουν να πάρουν τις εκλογές διαδίδοντας ότι έχουν νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα και με την ελπίδα να εξαπατήσουν τους πολίτες που δεν θα προλάβουν να αντιληφθούν ότι καμία νομιμοποίηση δεν γίνεται.

Το ψέμα όμως δεν μπορεί να ανθεί. Η πολιτική απάτη δεν θα περάσει. Ανεξάρτητα αν κάποιοι συμφωνούν ή όχι, θα γίνει άμεσα γνωστό ότι ενώ υπόσχονται δεν πραγματοποιούν νομιμοποίηση αυθαιρέτων ούτε γενικευμένη ηλεκτροδότηση. Επιχειρούν να ανακατέψουν λίγο την τράπουλα και κατάφεραν ένα μόνο πράγμα. Να δημιουργήσουν κλίμα κινήτρων για νέες γενιές αυθαιρέτων.


Ο Σταύρος Ιατρού είναι νομαρχιακός σύμβουλος στην Ν.Α. Αττική και περιφερειακός σύμβουλος.

Σχετικά κείμενα

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ο κανόνας 80/20

Ξενοφών Γιαταγάνας, 2017-08-13

Πάνος Σκοτινιώτης

Ο προληπτικός έλεγχος διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΟΤΑ

Πάνος Σκοτινιώτης, 2017-02-13

×