Οι «έξυπνες φρεγάτες» και η χαμένη ευκαιρία
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, www.liberal.gr, Δημοσιευμένο: 2021-10-01
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που εκδόθηκαν το 2020 είναι βέβαια αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου «Από το Ντεσεβό στο Drone», μια συνομιλία της προέδρου του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το δημόσιο διάλογο διεθνώς και στον βαθμό που αφορούν και τη χώρα μας.
Μέσα σε όλα τα facts που μπορεί να πληροφορηθεί κανείς είναι κι αυτό:
Η Νότια Κορέα, μια χώρα με έκταση ίση περίπου με τα ⅔ της Ελλάδας, με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων και «καυτή» γεωγραφική θέση (και μόνο η γειτονία με τον παρανοϊκό και οπλισμένο με πυρηνικά Κιμ Γιονγκ Ουν θα αρκούσε για να χαρακτηρίσουμε τη θέση της στο χάρτη ως «καυτή») έχει θέσει ως εθνικό της στόχο το 2022, του χρόνου δηλαδή, το 25% των στρατιωτών της να είναι ρομπότ.
Ζηλέψαμε.
Υπάρχει άραγε ηθικότερος στόχος για ένα έθνος-κράτος από το να προστατεύσει τους πολίτες του από τον θάνατο ακόμα κι όταν αυτός είναι να προέλθει από κάτι τόσο «ιερό» όσο η υπεράσπιση της πατρίδας, δηλαδή της ελευθερίας και του τρόπου ζωής του;
Αυτός είναι και ο λόγος που σε μια πρώτη ανάγνωση της είδησης για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών ενθουσιαστήκαμε. Πιστέψαμε ότι η συμμετοχή Ελλήνων ναυπηγών, μηχανικών, εξειδικευμένου προσωπικού κάθε είδους θα άλλαζε τη χώρα πίστα σε όλα τα επίπεδα, πέρα από το αμυντικό. Εντάξει, μπορεί να μην είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε στρατιώτες-ρομπότ αλλά ούτε να συμβάλλουμε στην κατασκευή των έξυπνων φρεγατών;
Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν και δίκαιο. Διαβάζουμε από αναλυτές που τους παρακολουθούμε ευλαβικά ότι η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα στη δημιουργία του Ευρωστρατού που με τον πιο εντυπωσιακό, για να μην πούμε απίθανο και απίστευτο, τρόπο τα πρώτα του βήματα χρηματοδοτεί, ποιος; Η πτωχευμένη Ελλάδα! Η χώρα που η Ευρώπη την υπέβαλλε σε διάφορα καψώνια, και τώρα βέβαια δεν αναφερόμαστε στις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις που αρκετές από αυτές προχώρησαν και χάρις στους δανειστές-εταίρους, θέλουν εκείνοι να τους λογίζουμε αλλά στις προσβολές που υπέστησαν πρωθυπουργοί μας, ο Γ.Α.Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς που είχαμε εκλέξει εμείς, εμείς που τώρα θα πληρώσουμε τον…Ευρωστρατό.
Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία αναφορικά με το αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά έκαναν το σωστό αγοράζοντας τις γαλλικές φρεγάτες. Όλοι οι ειδικοί, εδώ και χρόνια, άνθρωποι που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με εθνικισμούς και ψευτοπατριωτισμούς επέμεναν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των αμυντικών μας δυνατοτήτων και δη του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Παρʼ όλα αυτά «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» ή «ο βασιλιάς χωρίς ρούχα», για όσους απολαμβάνουν τις πιο γλαφυρές αναπαραστάσεις της πραγματικότητας, υπάρχουν και πρέπει να τα συζητήσουμε:
Η Ελλάδα, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, κινδυνεύει από ένα κράτος-μέλος του. Οι αρχές του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια έχουν επιτρέψει στην Τουρκία να αλωνίζει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, γεγονός που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην απώλεια του κύρους της, θα πρέπει να εξηγήσουν στο φτωχό Έλληνα γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να πιστεύει στην αξία της συμμετοχής του σε αυτό (το ΝΑΤΟ) και να μην πέσει στην αγκαλιά των Ρώσων.
Η συζήτηση για την αποτυχία του ΝΑΤΟ να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις απειλές, πρέπει να γίνει από τους θιασώτες του στη χώρα. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πείσει τον καταπονημένο ελληνικό λαό, από τον οποίο, όπως παραδέχτηκε η Καγκελάριος Μέρκελ αποχωρώντας, ζήτησε τόσα πολλά, ότι δεν θα τον αφήσει έρμαιο των κινδύνων που προκαλεί η Γεωγραφία με σημαντικότερο αυτόν της Μετανάστευσης αλλά θα μοιραστεί τα βάρη που προκύπτουν από αυτή την πραγματικότητα χωρίς να εξαναγκάσει την Ελλάδα να γίνει ένα περίκλειστο φρούριο. Η οικονομικά καταπονημένη Ελλάδα είναι και πιο ευάλωτη στον ακροδεξιό λαϊκισμό, πολλώ μάλλον δε όταν οι Έλληνες βλέπουν την Ουγγαρία του Όρμπαν να αρνείται να μοιραστεί τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις της Ευρώπης, χωρίς να υφίσταται οικονομικές συνέπειες, τις μόνες που μετράνε στα μέρη μας.
Τέλος, και η ελληνική κυβέρνηση έχει να μας εξηγήσει κάποια πράγματα: Γιατί παραιτηθήκαμε από τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε μέρος των έξυπνων, ψηφιακών υπερόπλων εδώ, στην Ελλάδα, ώστε να επωφεληθεί η επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα από τη διαδικασία; Εκτιμούμε ότι πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα απαντήσει και σε αυτό.