Αλλαγή σχεδίων και «συναίνεση» μέχρι νεωτέρας

Νίκος Φελέκης, www.protothema.gr, Δημοσιευμένο: 2021-11-09

Χαμηλώνει τους τόνους στο θέμα της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας, φοβούμενος ότι η νέα έξαρση των κρουσμάτων θα συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από την κυβέρνηση. Στο επίκεντρο της κριτικής του τα θέματα της ακρίβειας. Ανησυχία για τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και για το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στα Σκόπια

Άθεος, άθεος ο Τσίπρας, όμως ο Αρχιεπίσκοπος εμμέσως αυτόν «ευλόγησε» και όχι τον ένθεο Κυριάκο Μητσοτάκη. Συντάχθηκε με την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνονται rapid test στις εκκλησίες. Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικά, όπως θέλει ο Αλέξης, αλλά έστω και υπό μορφήν συστάσεως στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου την καθιστά άξια λόγου και οπωσδήποτε δεν δικαιολογεί το «επιτίμιο» του πρωθυπουργού στον Τσίπρα, στη συνέντευξή του στο MEGA με τη φράση «Ας πάει ν’ ανάψει κάποιο κερί στην εκκλησία».

Μπορεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ελήφθη, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου, κατόπιν συνεννοήσεως συνεργατών του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου -και πιθανότατα έτσι είναι, αφού είναι γνωστή η αγαστή συνεργασία Γρηγόρη Δημητριάδη, Χάρη Κονιδάρη και Σεβασμιωτάτου Γαβριήλ-, όμως «τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γιάννη Πρετεντέρη και τη Ράνια Τζίμα ήταν εντελώς σε άλλη κατεύθυνση από αυτή της εκκλησιαστικής εγκυκλίου», μας λέει στενός συνεργάτης του… προκαθημένου της Κουμουνδούρου.

Και συμπληρώνει: «Πρώτον, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το μέτρο που εξαιρεί από τη διενέργεια rapid test τους ανεμβολίαστους πολίτες που επιθυμούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, λέγοντας ότι οι ναοί είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας, άρα ορθώς εξαιρέθηκαν από τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όσους τους επισκέπτονται.

Και δεύτερον, παρά τις αντιδράσεις και τη ρητορική περί προνομιακής μεταχείρισης της Εκκλησίας, απέκλεισε κάθε περίπτωση επαναξιολόγησης του μέτρου, λέγοντας πως δεν υπάρχει τρόπος εφαρμογής άλλου μέτρου, σε αντίθεση με τα καταστήματα όπου μπορούν να διεξαχθούν έλεγχοι». Ανεξάρτητα από το παρασκήνιο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, το σίγουρο είναι ότι το «κόμμα του ράσου» αμαύρωσε το μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο προφίλ που φιλοτεχνεί για την κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός. Μπορεί ο Τσίπρας να μην κέρδισε, όμως ο Μητσοτάκης με τις... γονυκλισίες έχασε.

Μάχη για τη ζωή

Εκεί που πάντως, ακόμη και στην Κουμουνδούρου, δεν θέλουν η κυβέρνηση να χάσει, είναι στη μάχη κατά της πανδημίας. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Και την εξήγηση μας τη δίνει ο Νίκος Φίλης: «Η μάχη αυτή είναι για τη ζωή. Όλων μας, δεξιών και αριστερών, συντηρητικών και προοδευτικών, μικρών και μεγάλων». Σημειώνουμε ότι ο ίδιος πρόσθεσε πόντους σοβαρότητας και αξιοπιστίας στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ημερομηνία λήξης, καθιστώντας έτσι υποχρεωτική την τρίτη δόση.

Η πρότασή του μαζί με την πρόταση του Ανδρέα Ξανθού για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, τα rapid test στις εκκλησίες, αλλά και άλλες για την ενίσχυση του ΕΣΥ, που επεξεργάζονται οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα, θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διατυπώσει η Κουμουνδούρου προκειμένου, εκτός των άλλων, να δείξει ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ασκεί, όπως την κατηγορεί η κυβέρνηση, στείρα αντιπολίτευση. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει πράγματι θορυβηθεί από τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η πανδημία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε το «σκληρό ροκ» και ζητά από τον πρωθυπουργό να υπάρξει συναίνεση και διακομματική αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η πρότασή του να οριστεί μια ομάδα επιστημόνων υψηλού κύρους που να καθοδηγεί την Πολιτεία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα οποία να μην αμφισβητούνται από τα κόμματα είναι όντως ειλικρινής», μας λέει αξιόπιστος συνομιλητής του τέως πρωθυπουργού.

Το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται να μοιραστεί το κόστος με την κυβέρνηση προφανώς ενισχύει την εικόνα του ως υπεύθυνου πολιτικού, όμως η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης έχει τρομάξει από τις εκτιμήσεις των ειδημόνων για πιθανώς «μαύρα Χριστούγεννα» λόγω των πολλών κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων που, εκτός των δραματικών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή, μπορεί να εκτρέψουν κόμματα και Κοινοβούλιο από την ομαλή λειτουργία τους.

Ιδιοτελείς σκοποί

Εκτός της ανησυχίας υπάρχει σίγουρα και ιδιοτέλεια εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συνέχιση της πανδημίας συντηρεί τον φόβο των πολιτών και εκ των πραγμάτων ενισχύονται, παρά τα όποια λάθη τους, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία και διαχειρίζονται την τύχη τους, δηλαδή η κυβέρνηση. Εάν για τρίτο χρόνο δεν υπάρχει κανονικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση -αφού όλα τα σκιάζει η φοβέρα του κορωνοϊού- ζημιωμένη είναι η αντιπολίτευση. Ακόμη και η κριτική του Τσίπρα και των συνεργατών του για την ακρίβεια μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα στην Κουμουνδούρου. «Αν δεν καταφέρουμε να επωφεληθούμε ούτε από τη φθορά που φέρνουν στην κυβέρνηση οι αυξήσεις και τα φουσκωμένα τιμολόγια θα πρέπει να ανησυχούμε για το κυβερνητικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ», μας λέει ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανήκει στη λεγόμενη προεδρική πλειοψηφία.

Το βέβαιο είναι ότι στο θέμα της ακρίβειας, που πλήττει σοβαρά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο Τσίπρας, σε αντίθεση με την πανδημία, όχι μόνο θα επιμείνει στο «σκληρό ροκ», αλλά θα ανεβάσει κατακόρυφα και τα ντεσιμπέλ των επικρίσεων κατά της κυβέρνησης και των ευθυνών που αυτή έχει.

Το ακροατήριο είναι μεγάλο και θα μεγαλώνει περισσότερο όσο μπαίνουμε στον χειμώνα και οι τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων συνεχίζουν την ανηφόρα. Αν και τι θα αποδώσει σε εκλογική επιρροή μέλλει πάντως να αποδειχθεί, καθώς, ακόμη και σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις -ακόμη και αν οι περισσότερες είναι «πειραγμένες», όπως υποστηρίζει η ηγεσία της Κουμουνδούρου- συνεχίζουν να μην είναι καλές για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, καθώς υπολείπονται σημαντικά της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη σε ποσοστά.

Ενδεχομένως, να γίνουν και χειρότερες αν οι εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. αναδείξουν στην ηγεσία τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος (βασίμως) πιθανολογείται ότι θα παλιννοστήσει στη Χαριλάου Τρικούπη, πρωτίστως από τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως από τη Ν.Δ., ψηφοφόρους του παλιού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι από το 2012 και μετά το εγκατέλειψαν προς όφελος της Δεξιάς και της Αριστεράς ή απέχοντας.

Πάντως, και ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η μάχη για την ηγεσία στο ΚΙΝ.ΑΛ., το σίγουρο είναι ότι στην Κουμουνδούρου το έργο που θα παίζεται μέχρι και τις 5 ή τις 12 Δεκεμβρίου είναι το «Περιμένοντας τον Γιώργο», αφού οι περισσότερες εκτιμήσεις λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο με έναν εκ των Ανδρουλάκη - Λοβέρδου.

Βέβαια, αυτές είναι εκτιμήσεις καθώς, όπως παραδέχονται και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, «δεν εμπιστευόμαστε δημοσκοπήσεις τέτοιων εκλογών, όπως αυτές για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ.». Οχι μόνο επειδή χρειάζεται πολύ μεγάλο δείγμα, κάποιοι το ανεβάζουν ακόμη και στις 13.000 για να είναι αξιόπιστα τα ευρήματα, αλλά και γιατί κανείς δεν ξέρει αν θα πάνε να ψηφίσουν άνθρωποι που είτε απείχαν, είτε είχαν προτιμήσει άλλα κόμματα.

Αβέβαιη κατάσταση

Τα ως άνω βέβαια δεν αλλάζουν την προτίμηση ορισμένων πασοκογενών βουλευτών σε πρόσωπα που η εκλογή τους όχι μόνον δεν θα πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θα τον ευνοήσει, αφού είτε θα παραμείνει κόμμα-μηχανισμός χωρίς κοινωνική δυναμική, είτε θα αποδεσμεύσει τους αριστερόστροφους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ. σε περίπτωση που η Χαριλάου Τρικούπη κινηθεί προς τα δεξιά.

Αν οι ευχές (και από ορισμένους και οι προτροπές) υπέρ κάποιου υποψηφίου εισακουστούν, δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει, αφού, ως γνωστόν, η κάλπη είναι έγκυος και στην κατάσταση που βρίσκεται το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο υπέρηχος.

Το παιδί που θα γεννηθεί στο ΚΙΝ.ΑΛ. οι δημοσκόποι μπορεί να μην το γνωρίζουν και απλώς ορισμένοι εξ αυτών, προφανώς για λόγους αλλότριους, ενδεχομένως και πολιτικής σκοπιμότητας, να το πιθανολογούν. Ωστόσο, όλοι τους γνωρίζουν και πρωτίστως η Κουμουνδούρου πως η εικαζόμενη εκλογική άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛ. θα επηρεάσει τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αριστερή και ριζοσπαστική πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιθανώς θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, έναντι των πασοκογενών υποψήφιων βουλευτών, στην περίπτωση που η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. περιορίσει τη δεξαμενή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων τους. Εφόσον αυτό συμβεί, θα τεθούν περισσότερα εμπόδια στην προσπάθεια του Τσίπρα να στρίψει το τιμόνι προς το Κέντρο και να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κύριο φορέα της λεγόμενης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, όπως του εισηγούνται οι περισσότεροι, εάν θέλει να ελπίζει σε επιστροφή στα κυβερνητικά έδρανα.

Υπάρχει ένα ακόμη θέμα το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το οποίο είναι λογικό να απασχολεί τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα: η πτώση του Ζόραν Ζάεφ και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι εθνικιστές του VMRO, που επικράτησαν στις δημοτικές εκλογές, θεωρούν τη Συμφωνία «ταπεινωτική και οδυνηρή» και στην πρώτη ευκαιρία, εφόσον γίνουν κυβέρνηση, θα επιχειρήσουν να την αλλάξουν. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης του Τσίπρα να κλείσει το βόρειο μέτωπο της χώρας ώστε η Αθήνα να επικεντρωθεί στην εξ Ανατολών μεγάλη απειλή της Τουρκίας, όμως η εθνικιστική έξαρση στη Βόρεια Μακεδονία πιθανολογείται ότι θα περάσει και τα ελληνικά σύνορα. Αν οι Μακεδονομάχοι προστεθούν στους Τουρκοφάγους, τους ακροδεξιούς, τους θρησκόληπτους και τους αντεμβολιαστές, τότε ο άξονας της πολιτικής ζωής μπορεί και με τη βοήθεια διάφορων «παραγόντων» και «κέντρων» να μετατοπιστεί προς τα άκρα.

Βουτιά στο παρελθόν

Κάτι που δεν ωφελεί την κυβέρνηση, αφού είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα αυτή που τη συμφέρει, αλλά ούτε και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αντί να ασκεί τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα, θα πρέπει να δίνει εξηγήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αντί για άλμα στο μέλλον, θα έχουμε βουτιά στο παρελθόν, με τους πολίτες και τα κόμματα να διχάζονται εκ νέου για το Μακεδονικό και αν ήταν ή όχι εθνικά συμφέρουσα η Συμφωνία. Η επικράτηση των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία θα δώσει ένα ακόμη επιχείρημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη φέρει προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια.

Τώρα δεν θα είναι ο φόβος της καταψήφισης από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, αλλά η δηλωμένη πρόθεση του ηγέτη του VMRO Χρίστιαν Μιτσκόσκι να επιστραφεί η «Μακεδονία» στα Σκόπια. Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι η αρνητική εξέλιξη στα Σκόπια θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και την καλεί να φέρει άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια.

Μάλλον ομιλεί σε ώτα μη ακουόντων, όμως, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προσθέσει το Μακεδονικό στον Εβρο, στην ψυχρότητα με τον Ερντογάν και στις αμυντικές συμφωνίες (και τους εξοπλισμούς) με Γαλλία και ΗΠΑ για να «μαντρώσει» το δεξιό ακροατήριο και να μην έχει μεγάλες διαρροές από δεξιά στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Τέλος, για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος. Οι τρεις ομάδες που συγκροτήθηκαν για να δουν τα οργανωτικά θέματα, τις αλλαγές στο Καταστατικό και τις Πολιτικές Θέσεις, ξεκίνησαν ήδη τις συνεδριάσεις τους μέσω zoom. Βέβαια, για σχεδόν δύο μήνες, μέχρι στις 14 Ιανουαρίου, θα «ζυμώνονται» ανελλιπώς μέχρι να καταλήξουν στις εισηγήσεις που θα δοθούν για διαβούλευση στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις.

Αν θα καταφέρουν να συνδυάσουν τη «ζύμωση» και με κοινωνικά γεγονότα -όπως είναι η κατεύθυνση που τους έχει δώσει ο Τσίπρας, αλλά και η βούληση όλων των ομάδων της Κουμουνδούρου- εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας. Εάν η Ελλάδα «κοκκινίσει», στην αξιωματική αντιπολίτευση θα τα βάψουν μαύρα.

Ακόμη και το συνέδριο μπορεί να αναβληθεί σε περίπτωση που δεν είναι ομαλή η προσυνεδριακή διαδικασία. Και φυσικά οι εξορμήσεις του Τσίπρα στην επαρχία, όπως αυτή που έκανε προχθές στην Εύβοια.

Θέματα επικαιρότητας: Κόμματα

Μη μιλάς, μη ρωτάς;

Πάσχος Μανδαρβέλης, 2023-06-23

Χρόνια τώρα η Αριστερά ταλαιπωρείται από την έννοια του...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Το τεχνοκρατικό κόμμα

Γιώργος Σιακαντάρης, 2023-06-21

Το τελευταίο διάστημα τα κόμματα της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και...

Περισσότερα

Μια νυχτερινή συνομιλία με θυμωμένο πολίτη

Τάσος Παππάς, 2023-06-10

Το τηλέφωνο χτυπούσε επίμονα. Το σήκωσα, αν και ήταν περασμένη...

Περισσότερα
Τάκης Καμπύλης

Η γνωστή-άγνωστη «Νίκη»

Τάκης Καμπύλης, 2023-05-28

Το θρησκευόμενο αντιεμβολιαστικό κόμμα του Δημήτρη Νατσιού,...

Περισσότερα

Για μια φανέλα ιερή, για ένα πέναλτι…

Παντελής Μπουκάλας, 2023-04-25

Απολύτως μηχανιστικά και αυθαίρετα, ο ψηφοφόρος λαός είναι...

Περισσότερα

Εν αναμονή της επόμενης καταστροφής

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-03-11

Σε ό,τι αφορά την πολιτική δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις...

Περισσότερα

Πράσινες, μπλε και κόκκινες γραμμές

Τάσος Παππάς, 2023-03-01

Τι χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία; Αβυσσος, λένε...

Περισσότερα

Αυτό κι αν θα είναι εξαχρείωση!

Τάσος Παππάς, 2023-02-13

Οι μετακινήσεις στην πολιτική δεν είναι σπάνιο φαινόμενο....

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Bing bang στην Κεντροαριστερά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-10-06

...Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Ζητούμενο η ποιότητα  της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

2024-09-26

Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Θόδωρος Τσίκας

Κρίσιμο όριο ο χειμώνας για το ουκρανικό μέτωπο

Θόδωρος Τσίκας, 2024-09-29

Ο χειμώνας αλλάζει τις συνθήκες του πολέμου στην περιοχή...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Λάμψη, ταλέντο και μετά κενό

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2024-09-22

Εν αρχή ην το γνωστικό κενό. Η μη καλή γνώση της χώρας, του...

Γιάννης Δρόσος

Η καθαίρεση

Γιάννης Δρόσος, 2024-09-16

Για ζητήματα κρίνει αποφασιστικά το ίδιο το κόμμα, μέσω...

Στέργιος Καλπάκης

3 σημεία για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-12

Η διχαστική ομιλία Κασσελάκη στην έναρξη των εργασιών της...

Ελληνοτουρκικά, εξαΰλωση του ρεαλισμού

Κώστας Κωστής, 2024-09-22

Δεν είμαι ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, πολύ περισσότερο...

Καταστατικό ΣΥΡΙΖΑ: Από την άγνοια, στη διαστρέβλωσή του

Τρύφων Αλεξιάδης, 2024-09-14

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν ξανά στη δημοσιότητα...

Μαρία Ρεπούση

Η μεγάλη περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Ρεπούση, 2024-09-14

Μετά τη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

H δημοκρατία έχει κανόνες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά μπροστά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-09-11

Πριν από περίπου έναν χρόνο εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Κώστας Καλλίτσης

Καθημερινότητα και μεταρρυθμίσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-08

Μεταρρυθμίσεις ή φροντίδα για την καθημερινότητα; Συνήθως...

×
×