Όποιος και να κερδίσει στο ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να απαντήσει αν θεωρεί τον Μητσοτάκη μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης
Κώστας Ζαχαριάδης, kontranews.gr, Δημοσιευμένο: 2021-12-12
Ποιον θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ για νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ; Με ποιον από τους δυο πιστεύετε ότι θα είναι πιο εφικτός ο στόχος της προοδευτικής κυβέρνησης;
Η προσπάθεια για αλλαγή πορείας της χώρας αφορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε από την πρώτη στιγμή για αυτονόητους λόγους δημοκρατικής τάξης και αυτονομίας των πολιτικών χώρων να μην ανακατευτεί στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Δεν θα το κάνουμε ούτε την τελευταία στιγμή… Όποιος και να κερδίσει, εμείς από Δευτέρα θα επιδιώξουμε να ξεκινήσει ένας γόνιμος πολιτικός διάλογος για την επόμενη μέρα στη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή, ότι η σημερινή διακυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ανατροφοδοτούμενες κρίσεις και αδιέξοδα. Εμάς ο πολιτικός μας αντίπαλος δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση. Το ερώτημα λοιπόν αντιστρέφεται και απευθύνεται στην νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ όποια κι αν είναι αυτή… Πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή; Πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Δεξιά κυβέρνησή του είναι μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης; Θεωρούν πετυχημένα και ελπιδοφόρα τα εγχειρήματα τύπου Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σκανδιναβικών χωρών, Γερμανίας; Πιστεύουν στις αυτοδύναμες ή στις συμμαχικές κυβερνήσεις; Εμείς πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ζητήσουν κάτι καλύτερο για την Ελλάδα.
Η μεγάλη προσέλευση στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, η αναμενόμενη επιστροφή του ονόματος «ΠΑΣΟΚ» και η νέα ηγεσία φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα και αρκετοί θεωρούν πως θα πάρει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ… Σας ανησυχεί;
Όχι δεν με ανησυχεί. Έχω εμπιστοσύνη στην κοινωνική μας βάση που είναι δίπλα μας για δέκα χρόνια, έχω εμπιστοσύνη στην ηγεσία του κόμματος μας. Μα πάνω απ’ όλα, πιστεύω ότι οι αξίες που εκφράζουμε είναι σύγχρονες και ισχυρές και οι κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε είναι πλειοψηφικές. Δεν βλέπω τους ψηφοφόρους ως πρόβατα σε μαντρί είτε του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είτε του ΚΙΝΑΛ, είτε της ΝΔ. Απευθυνόμαστε σε υπεύθυνους και σκεπτόμενους πολίτες, με κρίση και άποψη…
Ο αγώνας για την εκπροσώπηση του ακροατηρίου μας για εμάς είναι καθημερινό στοίχημα και έτσι θα προχωρήσουμε ανασυγκροτώντας το κόμμα μας, αποκαθιστώντας τις σχέσεις με κοινωνικά στρώματα που διερράγησαν την περίοδο 2015-2019, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην εκλογική μας βάση και πιο ενεργή εμπλοκή στην καθημερινότητα του κόμματος μας. Η αναγκαία οργανωτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η προγραμματική του ωρίμανση, ο ποιοτικός του μετασχηματισμός σε ένα κόμμα που θα αγκαλιάζει όλους τους προοδευτικούς πολίτες απ’ όπου κι αν προέρχονται ως πολιτική καταγωγή είναι στοιχήματα του Συνεδρίου μας που μπορούν και πρέπει να κερδηθούν.
Στείλατε πριν λίγες μέρες μια επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών για την τηλεργασία… Για ποιον λόγο;
Γιατί αρνούμαι να συμβιβαστώ με τον κυνισμό και την μικροπολιτική. Έχω πάθει σοκ με την πολιτική αδιαφορία του κ. Βορίδη για ένα μέτρο αυτονόητο σε όλη την Ευρώπη. Μας καταγγέλλει ότι δεν του κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις γενικώς και όταν του κάνουμε εξειδικευμένες προτάσεις αδιαφορεί. Απίστευτο. Ποτέ δεν πίστευα ότι στην πολιτική μπορεί να υπάρξει τόσος κυνισμός. Εδώ και ενάμιση μήνα, ζήτησα επιτακτικά από τον κ. Βορίδη να επαναφέρει την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα (εξαιρουμένων φυσικά των υπηρεσιών που είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτο ή εμπλέκονται άμεσα στη διαχείριση της πανδημίας). Διότι, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο συνωστισμός που παρατηρείται στα -πολλές φορές- ακατάλληλα γραφεία των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και ο συνωστισμός των υπαλλήλων στα ΜΜΜ τις ώρες αιχμής αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες διασποράς του ιού. Ειλικρινά, είναι παντελώς ακατανόητη η διαρκής άρνησή της κυβέρνησης και του κ.Βορίδη να προχωρήσει σε ένα μέτρο, που μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για την ελληνική κοινωνία και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Αυτό που προέχει τώρα δεν είναι το κομματικό συμφέρον. Είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και ο περιορισμός των συνεπειών στο ελάχιστο. Αυτό που προέχει είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.
Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού; Η κυβέρνηση λέει πως το πρόστιμο των 100€ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ήδη αποδίδει…
Δεν αντέχω και δεν αντέχουμε ως κοινωνία κάθε μέρα να πεθαίνουν 100 άνθρωποι. Ο φετινός χειμώνας εξελίσσεται χειρότερα από τον περσινό. Ζούμε ένα δράμα. Είμαι ενάντια σε εκδικητικά και παράλογα μέτρα που δεν εφαρμόζονται σε καμία από τις χώρες που πέτυχαν. Δεν αποδίδει το τιμωρητικό πρόστιμο των 100€, είναι γελοίο και ως σκέψη και ως απόφαση και ως διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Αποδίδει η προσπάθεια όλων μας να πείσουμε τους πολίτες, αποδίδει η ήρεμη επιστημονική κουβέντα, φοβίζει και επιταχύνει τον εμβολιασμό η κατάρρευση του ΕΣΥ, οι στερούμενες κάθε επιστημονικής βάσης δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις ΜΕΘ και τους πρόχειρα διασωληνωμένους, η αναγνώριση ότι η πανδημία δεν είναι παρένθεση και δεν κλείνει με μαγικό κουμπί, ότι δεν υπάρχει τελευταίο μίλι, ότι δεν ζούμε ένα χειμώνα μετά από ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.
Πώς είδατε τη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν;
Είναι θετικό για τις διμερείς σχέσεις το ότι έγινε η συνάντηση, αλλά το μήνυμα Πούτιν ότι αναμένει η Ελλάδα να δείξει «εγκράτεια ως μέλος του ΝΑΤΟ» ήταν σαφές. Ειδικά μετά τις επιθετικές δηλώσεις Μητσοτάκη στη Washington Post και στους FT και την ομιλία Παναγιωτόπουλου στο ΝΑΤΟ. Γενικότερα σε μία περίοδο αυξημένης περιφερειακής έντασης, οι αποφάσεις Μητσοτάκη είναι επικίνδυνες για τη χώρα: Αποφάσισε όχι μόνο να ενεργοποιηθούμε στρατιωτικά στο Σαχέλ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά κυρίως οι εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα.
Είμαι πολύ ανήσυχος με την εξωτερική μας πολιτική. Είχα καταλάβει από τότε που ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συνθετότητα και την κρισιμότητα των θεμάτων. Θυμάστε το «ανταλλάξατε το Μακεδονικό με τις συντάξεις»; Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης πέρα από την αγορά οπλικών συστημάτων που κάνει πολύ χαρούμενους τους πωλητές και φτωχότερους τους αγοραστές δεν έχει πολλά να μας πει. Δεν άκουσα όσα περίμενα για τις Ρωσοτουρκικές σχέσεις, για την επόμενη μέρα στη Συρία, για το προσφυγικό, για την ενεργειακή ασφάλεια, το Κυπριακό. Μπορούσε να είναι ένα σημαντικό ταξίδι για την Ελληνική διπλωματία. Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια.