Προοδευτική διακυβέρνηση μόνο με ενίσχυση της Αριστεράς

Μαρίζα Ματιάς, Συνέντευξη στον Α.Παναγόπουλο, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-01-30

«Ο Κόστα ακολούθησε μια ανεύθυνη πολιτική. Ο εκβιασμός του προς το εκλογικό σώμα της Αριστεράς ήταν προφανής από την αρχή»

«ΟΑντόνιο Κόστα μας οδήγησε χωρίς λόγο σε πρόωρες εκλογές με την ψευδαίσθηση ότι θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Το Μπλόκο της Αριστεράς τόνισε αυτές τις ημέρες ότι στις 31 Ιανουαρίου θα είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλιστές για να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα της Πορτογαλίας και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πρακτικά απρόβλεπτο, αφού πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα ή πάνω από το 10% του πληθυσμού είναι σε καραντίνα εξαιτίας της διασποράς της Όμικρον. Μόνο την Τετάρτη είχαμε σχεδόν 58.000 κρούσματα» τόνισε στην ΑΥΓΗ η Μαρίζα Ματίας, η ευρωβουλευτίνα του Μπλόκου της Αριστεράς και δύο φορές υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το κόμμα της πορτογαλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

* Είδαμε ότι σε μια δημοσκόπηση το δεξιό PDS έφθασε τους Σοσιαλιστές του Κόστα λίγο πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία...

Αυτό συνέβη σε μια μόνο δημοσκόπηση, διότι στις υπόλοιπες οι Σοσιαλιστές είναι μπροστά με διαφορά, αλλά χωρίς να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Προσωπικά δεν μπορώ να κάνω καμία απολύτως πρόβλεψη και θεωρώ ότι είναι ανοιχτές όλες οι υποθέσεις επειδή αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή, με την πανδημία, πάνω από το 10% του πληθυσμού ή περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα βρίσκονται σε απομόνωση εξαιτίας της πανδημίας και είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το αποτέλεσμα της κάλπης. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που δείχνει και την ανευθυνότητα του Κόστα.

Το Μπλόκο υποστηρίξαμε από την αρχή ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να οδηγηθούμε σε εκλογές γιατί η Βουλή ψήφισε κατά του προϋπολογισμού που έφερε η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών. Είχαμε δύο μήνες μπροστά μας για να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ορισμένες αλλαγές, αλλά ο Κόστα αρνήθηκε οποιονδήποτε διάλογο με το Μπλόκο, το Πορτογαλικό Κ.Κ. και τα άλλα προοδευτικά κόμματα. Από την αρχή ο Κόστα μας απειλούσε με τις εκλογές και τελικά μας οδήγησε στις εκλογές.

* Στην ουσία ο Κόστα οδήγησε τη χώρα στις εκλογές κλείνοντας οποιαδήποτε πόρτα διαλόγου με την Αριστερά...

Αυτό ακριβώς έκανε, και το υποστήριζε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Η απόλυτη πλειοψηφία αποτέλεσε το μόνο ουσιαστικό σύνθημα της προεκλογικές του στρατηγικής, αλλά εδώ και καιρό κατάλαβε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

* Τώρα φαίνεται ότι υπαναχωρεί και ότι θα υπάρξει ένας μετεκλογικός διάλογος...

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι ο Κόστα μας οδήγησε μεσούσης της πανδημίας σε μια πρωτοφανή περιπέτεια, για να βρεθούμε στο ίδιο σημείο όπου ήμασταν το βράδυ που η Βουλή απέρριψε τον προϋπολογισμό, αφού προηγούμενα είχε αρνηθεί να συμπεριλάβει έστω και μία από τις προτάσεις που του έκαναν τα αριστερά κόμματα, μερικές εκ των οποίων βρίσκονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του.

* Οι Σοσιαλιστές οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στοχεύοντας στους ψήφους της Αριστεράς, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η Ακροδεξιά;

Ο Κόστα ακολούθησε μια ανεύθυνη πολιτική. Ο εκβιασμός του προς το εκλογικό σώμα της Αριστεράς ήταν προφανής από την αρχή, αλλά δεν πρόκειται να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Στοιχηματίζει στην εξασθένηση της Αριστεράς αδιαφορώντας στην πράξη για την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Η αλήθεια είναι ότι η Ακροδεξιά θα είναι ενισχυμένη στο επόμενο Κοινοβούλιο, γιατί θα βγάλει περισσότερους από τον έναν βουλευτή που είχε. Δεν φαίνεται να έχει τη μεγάλη άνοδο που προέβλεπαν αρχικά αρκετοί, αλλά για εμάς αποτελεί μεγάλη πρόκληση το να παραμείνει το Μπλόκο της Αριστεράς το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και κυρίως το Μπλόκο της Αριστεράς και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς να είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Είχαμε καταθέσει στον Κόστα τις προτάσεις μας για τον προϋπολογισμό και τις απέρριψε όλες. Ζητήσαμε μάταια τον διάλογο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών και τη στήριξη της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Η άνοδος της Ακροδεξιάς πάντως αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική είδηση για κάθε προοδευτικό πολίτη και ο Κόστα έπρεπε να το σκεφτεί πριν μας οδηγήσει στις εκλογές.

* Πώς είναι η κατάσταση στην Πορτογαλία;

Η Πορτογαλία δεν είχε ανάγκη τις πρόωρες εκλογές, αλλά μια συνέχιση των προσπαθειών ανάκαμψης από τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις και την πανδημία, που ενίσχυσε εκ νέου τις πιέσεις στους πιο ευάλωτους πολίτες, τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, τις γυναίκες, τους νέους και τους μετανάστες. Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν φθάσει στα όριά τους μετά από δύο χρόνια πανδημίας και την ουσιαστική άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει πρωτίστως την Υγεία και τη δημόσια Εκπαίδευση. Ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεν βλέπει λύσεις και συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία.

Η συντονίστρια του Μπλόκου της Αριστεράς Καταρίνα Μαρτίνς κάλεσε και επίσημα τον Κόστα να καθίσουμε ακόμη και την επομένη ημέρα των εκλογών, στις 31 Ιανουαρίου, να συζητήσουμε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τη χώρα, τον προϋπολογισμό, τις μεταρρυθμίσεις, την Υγεία και την πανδημία. Το Μπλόκο της Αριστεράς ζητάει την ψήφο των πολιτών για να έχουμε μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση με τη στήριξη των κομμάτων της Αριστεράς, με κοινές λύσεις και αποφάσεις, μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Κάναμε εννέα προτάσεις για τον προϋπολογισμό.

Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να αναγκάσουμε τους Σοσιαλιστές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων χωρίς εκβιασμούς προς την Αριστερά και την απειλή άλλων κυβερνητικών λύσεων που θα βάζουν ξανά τη Δεξιά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Κόστα νόμιζε ότι θα εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στα κόμματα της Δεξιάς και ότι θα εκβιάσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, με την υπόσχεση μεγάλων επενδύσεων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Ζητάμε από τους πολίτες να δώσει την ψήφο του στο Μπλόκο της Αριστεράς για να του επαναλάβουμε στις 31 Ιανουαρίου ότι η Αριστερά είναι απαραίτητη για να βγούμε από την πανδημία, όπως ήταν απαραίτητη για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×