Και μετά, η κραιπάλη που οδήγησε στην χρεωκοπία…
KReport, Δημοσιευμένο: 2022-02-09
Λεφτά…υπήρχαν: Μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ άρχισε μια πρωτοφανής δημοσιονομική κραιπάλη, που κορυφώθηκε το 2009 και αποτυπώθηκε στην ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Σύμφωνα με αυτήν, σημειώθηκε υστέρηση των κρατικών εσόδων κατά 12,8 δισ., υπέρβαση των κρατικών δαπανών κατά 47 δισ., υπέρβαση του στόχου για δημόσιο δανεισμό κατά 66 δισ. ευρώ (50% πάνω από τις προβλέψεις) και «υπερπαραγωγή» δημοσιονομικού ελλείμματος, 3 δισ. ευρώ/μήνα το 2009.
Ανάποδη πορεία: Την εποχή που όλη η Ευρώπη οχυρωνόταν για την κρίση που ξέσπαγε, η τότε κυβέρνηση πυροδοτούσε τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Έτσι, συνολικά στην 6ετία 2004-2009, οι κρατικές δαπάνες (χωρίς τόκους) αυξήθηκαν 50%, έναντι μέσης αύξησης 22% στις 27 χώρες της Ε.Ε., ειδικά οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου (περίπου το 70% των συνολικών δαπανών του) αυξήθηκαν 41% έναντι 20% στις 27 της Ε.Ε., και το ελληνικό δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε από τα 183 στα 300 δισ. ευρώ, αυξήθηκε 63% έναντι 33% στις 27 της Ε.Ε.
Αυτά συνέβαιναν ενώ ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα οδηγείται στα βράχια και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά να μας παραπέμψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Καθημερινή για το ΔΝΤ: Οι ελληνικές εξελίξεις –έγραφε η Καθημερινή στις 14.12.2008- ανησύχησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να της πουν τι θα γίνει σε περίπτωση που κράτος-μέλος της ΟΝΕ δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος του. Η απάντηση ήταν σαφής: Δεν μπορεί να γίνει τίποτα, το απαγορεύει η συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτό το κράτος θα πρέπει να παραπεμφθεί στο ΔΝΤ! Ανάλογες προειδοποιήσεις έκαναν μετά από μερικές εβδομάδες ο Κ. Σημίτης και ο Αλ. Παπαδόπουλος. Ουδείς συγκινήθηκε.