Η ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία

Ινώ Αφεντούλη, Συνέντευξη στην Κάκη Μπαλή, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-02-12

Μια κουβέντα με την Ινώ Αφεντούλη για τις εστίες κρίσης στον κόσμο έχει πάντα ενδιαφέρον. Η νυν διευθύντρια του ΙΔΙΣ έχει περάσει από τη δημοσιογραφία -αρχής γενομένης από την ΑΥΓΗ, για την οποία μιλάει με συγκίνηση μνημονεύοντας τους εκλιπόντες συναδέλφους μας που μας έμαθαν τα δημοσιογραφικά γράμματα, τον Σοφιανό Χρυσοστομίδη και τον Βασίλη Κωνσταντινίδη- αλλά και από το ΝΑΤΟ, όπου επί είκοσι χρόνια ασχολείτο με την επικοινωνιακή πολιτική. Έχουν δει πολλά τα μάτια της, έχουν ακούσει πολλά τα αυτιά της και έχει τη διάθεση να τα συνδυάζει και να βγάζει συμπεράσματα και την τόλμη να κάνει προβλέψεις.

Περιμένοντας τις αμερικανικές εκλογές

Η πρόγνωση που αποτολμά για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο πριν από το 2024, γιατί τότε αρχίζει η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι ο Πούτιν θέλει να υπάρχει αυτό το θέμα στην προεκλογική περίοδο, για να διχάσει την αμερικανική πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη» λέει, υπενθυμίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σχετικά πιο διστακτικοί στο να στέλνουν συνεχώς στρατιωτική βοήθεια, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να σταματήσουν να βοηθούν την Ουκρανία. Γι’ αυτό ο Πούτιν, «ο οποίος κάνει έναν πόλεμο αντοχής», όπως υποστηρίζει, θα πάει μέχρι και το 2024 για να είναι μέρος της καμπάνιας και να επηρεάσει την εξέλιξη των πραγμάτων στις ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι θα έχει μια πιο θετική στάση από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η Αφεντούλη θεωρεί ότι η αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία είναι το μείζον, ότι στο επίπεδο της ισχύος η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει πολλά που να φοβίσουν τη Μόσχα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρατήσει μια ενιαία στάση, δεν υπέστη ρήγματα στην ουκρανική κρίση, όπως σε άλλες κρίσεις» επισημαίνει, πλην όμως «στο θέμα της αποστολής όπλων υπάρχει μια διαίρεση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Οι ανατολικές θεωρούν μείζονα τη ρωσική απειλή, οι δυτικές χώρες δεν την αισθάνονται ως τη βασική απειλή εναντίον τους».

Η κόπωση των κοινωνιών

Στο ερώτημα αν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αντέξουν ακόμη έναν χρόνο πολέμου -και των επιπτώσεών του- η Αφεντούλη υποστηρίζει ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία σίγουρα δεν θα αυξηθεί, ότι θα υπάρξει κόπωση, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις στο ενεργειακό δεν ήταν οι αναμενόμενες. «Ένας ακόμη χρόνος συγκρούσεων είναι μεγάλο διάστημα και αναλόγως των εκλογικών συγκυριών μπορεί να έχουμε κάποιες εκπλήξεις» λέει, καθώς εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία είναι αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης, της στάσης που κράτησε η κυβέρνηση Ντράγκι. Επιπλέον, η διευθύντρια του ΙΔΙΣ επισημαίνει ότι αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι πρόβλημα, θα υπάρξουν μετατοπίσεις της κοινής γνώμης. Πάντως, σύμφωνα με την Αφεντούλη, αυτός ο πόλεμος είναι σε αδιέξοδο, δεν μπορεί να έχει καθαρό νικητή και καθαρό ηττημένο. «Είναι άδικο για τους σκληρά μαχόμενους Ουκρανούς που το λέω αυτό, αλλά μια ηττημένη Ρωσία θα είναι μεγάλο πρόβλημα» προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Θα ήταν μια πρόκληση», λέει, «ενώ θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε η Ουκρανία να είναι πολύ κοντά στην Ε.Ε., με στενές θεσμικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά χωρίς να πληροί όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Βεβαίως, αυτό είναι για μετά τη λήξη του πολέμου, ωστόσο θα μπορούσε να είναι και μέρος της λύσης του πολέμου».

Οι ανοιχτές κρίσεις στη Μέση Ανατολή

Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη γειτονιά μας μαίνονται πολλές κρίσεις που έχουν μείνει εντελώς στο περιθώριο των συζητήσεων: Η Μέση Ανατολή είναι μια σειρά συγκρούσεων, για τις οποίες δεν διαφαίνεται καμία λύση. Ούτε στο Ιράκ ούτε στις σχέσεις Ιράν-Δύσης ούτε στον Λίβανο ούτε στη Συρία ούτε στο Παλαιστινιακό. «Είναι πολύ κρίσιμο τι γίνεται από δω και πέρα, διότι δεν είναι παγωμένες αυτές οι συγκρούσεις» προειδοποιεί η Ινώ Αφεντούλη, «το φλέγον ζήτημα για τη σταθερότητα στην περιοχή μας είναι η Μέση Ανατολή».

Η εκτίμησή της είναι ότι η Ελλάδα δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, ότι οι καλές της σχέσεις με χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και κάποιες του Αραβικού Κόλπου, τα τριμερή και τετραμερή σχήματα δεν είναι πανάκεια. «Η ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία. Αυτό πρέπει να το λέμε ευθαρσώς στην ελληνική δημόσια σφαίρα, η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος των σχημάτων συνεργασίας» επιμένει.

Χρειάζεται ένα πολυμερές σχέδιο συνεργασίας

Το Ισραήλ ή η Αίγυπτος δεν θα ήθελαν η Τουρκία να είναι αποκλεισμένη και να δημιουργεί προβλήματα, εκτιμά η Αφεντούλη. «Η καλύτερη λύση για την περιοχή θα ήταν μια πολυμερής προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν και οι συζητήσεις για τα αμιγώς διμερή μας θέματα με την Τουρκία. Δε βλέπω ότι τα διμερή μπορούν να λυθούν χωρίς ένα πολυμερές σχέδιο συνεργασίας» υποστηρίζει. Κι επειδή θεωρεί ότι οι άλλοι παίκτες στην περιοχή, όπως π.χ. το Ισραήλ, μπορούν να βρουν λύσεις διμερώς, είναι η Ελλάδα αυτή που έχει το συμφέρον να πάρει την πρωτοβουλία. Μάλιστα, θυμίζει ότι υπάρχει παγωμένο ένα πολυμερές πλαίσιο, αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχει... τρίτος δρόμος

Σύμφωνα με την Αφεντούλη, υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι για την Ανατολική Μεσόγειο: ο δρόμος της συνεργασίας ή ο δρόμος της σύγκρουσης. «Αν θεωρούμε ότι η σύγκρουση μας ευνοεί, να το κουβεντιάσουμε. Αλλά δεν νομίζω ότι κανείς έχει πει ποτέ ότι μας εξυπηρετεί η σύγκρουση. Άρα μένει η συνεννόηση. Πώς θα γίνει η συνεννόηση; Νομίζω ότι ένα υπερεθνικό πλαίσιο μας εξυπηρετεί περισσότερο από ένα διμερές» λέει. Προτείνει δε μια πιο... δημιουργική προσέγγιση στα ευρωτουρκικά, στα πρότυπα μιας «ειδικής σχέσης». Αφού η διαδικασία ένταξης έχει αποδειχθεί «ανελαστική», όπως λέει, θα μπορούσε να βρεθεί ένα στάτους που να είναι πολύ κοντά στην Ε.Ε., - όπως αυτό που περιέγραψε για την Ουκρανία, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την Τουρκία. «Η Τουρκία φοβίζει με το μέγεθός της τα μέλη της Ε.Ε., αλλά είναι μια χώρα που δεν θέλεις να είναι απομονωμένη».

Αυτές τις μέρες, τέλος, είναι αδύνατον να συζητήσει κανείς για την Τουρκία χωρίς να αναφερθεί στον καταστροφικό σεισμό. Η Ινώ Αφεντούλη απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επίπτωση αυτής της τραγωδίας αλλά και της αλληλεγγύης που έδειξε η Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά. Θεωρεί, ωστόσο, βέβαιο ότι η διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού θα επηρεάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή στην Τουρκία. «Καλό είναι η Ελλάδα να κρατήσει μια πολύ μετριοπαθή στάση μπροστά σε ένα γεγονός που κάνει κυριολεκτικά την περιοχή μας να σείεται» λέει και καταλήγει: «Η Τουρκία δεν πρέπει να γονατίσει μέσα από αυτή την τραγωδία».

Ειδήσεις/ Γνώμες

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, 2024-02-04

Στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

1. Μετά και την δραματική συνεδρίαση της ΚΕ και τις αποχωρήσεις...

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Κάθε πότε (θα) έχουμε πλημμύρες σαν κι αυτές που βιώνει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν...

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Πριν αναχωρήσουμε για το ταξίδι μας στη Ροδόπη, οι γνώστες...

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Στη δεκαετία του 1960, αυτήν που στον δυτικό κόσμο οδήγησε...

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς,...

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Η πρόσφατη συζήτηση, που άνοιξε για τη φορολογία, είναι...

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

H μητέρα μου, παραδομένη στον μεταστατικό καρκίνο, έσβησε...

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές...

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Ο Αντώνης Μαρκούλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ....

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Η οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη άφησε θετικό στίγμα στην...

×
×