ΠΑΡΕ ΜΕ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ

Η αλήθεια τιμά τη μνήμη

Νίκος Παππάς, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-03-03

Το δυστύχημα των Τεμπών μας συγκλόνισε, μας πόνεσε, μας έκανε πιο φτωχούς σε λέξεις. Ο αποχαιρετισμός δεκάδων συνανθρώπων μας και η στήριξη των οικογενειών τους αποτελούν υποχρέωσή μας ως κοινωνία. Μόνο έτσι θα αντεπεξέλθουμε στον πόνο. Με στήριξη και αλήθεια θα σεβαστούμε τη μνήμη όσων έφυγαν.

Με ό,τι, δηλαδή, δεν έχει πράξει ως τώρα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ούτε «συγγνώμη» ψέλλισε ούτε την πολιτική ευθύνη του συμβάντος ανέλαβε. Παρά μόνο έσπευσε, λίγες μόνο ώρες μετά το δυστύχημα, να κάνει αυτό που έκανε πάντα: να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του και να αποδώσει την τραγωδία σε «ανθρώπινο λάθος».

Ανθρώπινα λάθη γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Και οι τεχνολογικές δυνατότητες θα έπρεπε να είναι ενεργές για να απομειώσουν ή και να εκμηδενίσουν τις καταστροφικές συνέπειες αυτών. Το ερώτημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αν έγιναν και λάθη διοίκησης, λάθη επιχειρησιακά, λάθη πολιτικά. Και τι ευθύνες αυτά επιφέρουν.

Μπορεί οι ώρες να μην ευνοούν μια τέτοιου είδους συζήτηση, την οποία θα κάνουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπήρξαν τεράστια λάθη στην άσκηση και στην εφαρμογή πολιτικής.

Δεν είναι άγνωστες οι αιτίες. Φωνάζουμε για τα σημάδια τους εδώ και δύο χρόνια.

Τόσο στη Βουλή όσο και σε δημόσιες παρεμβάσεις έχουμε αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα αλλά και την εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου ως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να «βγάλει πόρισμα» προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Αλλά και ερωτήματα ως προς την πραγματική του θέληση να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο δε ορισμός επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τον ίδιο είναι άστοχη, αφού ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βρίσκονται στη θέση των ελεγχόμενων, όχι των ελεγκτών ή εκείνων που μπορούν να ορίζουν τους ελεγκτές της. Η επιτροπή που θα αναλάβει να βγάλει ουσιαστικά, αντικειμενικά και αληθή συμπεράσματα θα πρέπει να είναι πραγματικά -και όχι στα λόγια- μια επιλογή διακομματική.

Η αναζήτηση της αλήθειας σε όλο της το εύρος και το βάθος αποτελεί για όλους μας στοίχημα και υποχρέωση.

Η απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα θα αποτελέσει τιμή στα θύματα, στη Δημοκρατία, στη διαφάνεια και στο μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε.

Ο Νίκος Παππάς είναι τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών

Θέματα επικαιρότητας: Υποδομές

Άρθρα/ Πολιτική

×